Lielais Holivudas streiks: kuri ir lielākie ieguvēji un zaudētāji?

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

26. septembrī ASV televīzijas un kino scenāristi vienojās izbeigt gandrīz piecus mēnešus ilgušo streiku. Vai no šī ir kādi “ieguvēji” vai, tieši otrādi, “zaudētāji”?

Kā vēsta CNN, jā, daži tādi bija, taču lielākajai daļai ir nepieciešamas piebildes un paskaidrojumi.

Amerikas Scenāristu ģilde (WGA): sauklis “WGA Strong” (lat. “WGA spēcīga”) izrādījās kas vairāk nekā tikai tēmturis, jo ģildei ar Amerikas Ekrāna aktieru ģildes (SAG) un citu nozares sektoru palīdzību izdevās saglabāt solidaritāti cīņā par, pēc biedru domām, taisnīgu atalgojumu. Tomēr, ja vienošanās paātrinās “TV virsotnes” beigas, tas varētu nozīmēt, ka samazināsies darba apjoms un zudīs tie aspekti, kas laika gaitā izskatās kā uzvara.

Kinofilmu un televīzijas producentu alianse (AMPTP): uzņēmumu, kas ir AMPTP biedri, publiskais tēls tika iedragāts, jo ģildes efektīvi pauda atbalstu un pasniedza to vadītājus kā ļaundarus šajā sabiedrisko attiecību karā. Studijas īstermiņā ietaupīja naudu uz ražošanas rēķina, un turpmākajos mēnešos tās varētu vēl vairāk samazināt izdevumus.

Amerikas Kinoakadēmijas balvas “Oskars” kampaņas: iespējams, skaidrākais ieguvējs. Tā kā scenāristi un aktieri streika laikā atteicās reklamēt savus darbus, publicisti noteikti siekalojas par to perspektīvo atgriešanos uz sarkanajiem paklājiem pirms gada nogales filmām, kas saistītas ar balvu sezonu.

Tradicionālā televīzija: lielākie televīzijas tīkli nevar atļauties neko tādu, kas ļautu skatītājiem rast izklaidi citur. Streika dēļ to rudens TV programmas bija salīdzinoši tukšas, tas bija zaudējums televīzijas tīkliem, taču ieguvums straumēšanas pakalpojumiem.

Straumēšana: lai gan Amerikas Scenāristu ģilde, iespējams, ietaupīja naudu pārtraukuma laikā, šķiet, ka tā ir ieguvusi būtisku koncesiju, kas ļaus tai gūt daļu no straumēšanas panākumiem. Galvenais jautājums šobrīd – vai straumētāji spēs iekasēt lielāku maksu vai nodrošināt pietiekami daudz reklāmu, lai kompensētu to palēnināto izaugsmi?

Amerikas Režisoru ģilde: iespējams, aizmirstais šī cikla zaudētājs, kas jūnijā ātri noslēdza vienošanos ar studijām, ignorējot tās brāļu ģilžu aģitāciju par nozīmīgākām un vēsturiskākām pārmaiņām.

Drū Berimora (Drew Barrymore) un Bils Mārs (Bill Maher): viņu paziņojumi par to, ka viņi atgriezīsies vadīt savus šovus pat bez scenāristiem, izraisīja piketētāju naidu. Atgādinām, ka Berimora bija apsūdzēta Holivudas streika noteikumu pārkāpšanā un šī iemesla dēļ ASV Nacionālās Grāmatu balvu ceremonijas rīkotāji atteicās no ieceres par ceremonijas vadītāju aicināt Berimoru. Vai streika noteikumu pārkāpšanas sekas būs izjūtamas arī turpmāk? Laiks rādīs.

Jau ziņots, ka streiks tika izbeigts trešdien, 27. septembrī, plkst.00.01.

Vairāk nekā 11 000 WGA biedru kopš 2. maija ir streikojuši, pieprasot atalgojuma palielināšanu un aizsardzību pret mākslīgā intelekta izmantošanu. Šis ir ilgākais streiks Holivudas filmu nozarē pēdējo gadu desmitu laikā, un tas ir apturējis lielāko daļu kino un televīzijas filmu ražošanas.

Kopš jūlija streiko arī Holivudas aktieri. Scenāristu streika izbeigšana vēl nenozīmē Holivudas zvaigžņu atgriešanos darbā, jo vēl nav atsāktas sarunas starp studijām un streikojošajiem aktieriem, kas ir Ekrāna aktieru ģildes (SAG-AFTRA) biedri.

Patērētājiem streika laikā izklaides satura trūkums nebija jūtams, taču pēc 146 dienu ilgā ražošanas pārtraukuma turpmākajos mēnešos būs vērojams filmu un seriālu iztrūkums. Patiesais rezultāts – mums visiem visticamāk nāksies maksāt vairāk par to, ko skatāmies, vienalga, kur un kā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu