Pirmizrāde operā un avangarda mūzikas festivāls: pasākumu ceļvedis nedēļai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Klāt oktobris: kultūras un izklaides pasākumi pārceļas uz iekštelpām, taču to nebūt netrūkst! Lūk, pasākumu ceļvedis šai nedēļai!

2. oktobris 

Pirmdien, 2. oktobrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris informēs par teātra stratēģiskajiem plāniem, par gaidāmo pirmizrādi "Kaligula" un citām plānotajām jaunajām izrādēm šajā sezonā, kā arī iepazīstinās ar jaunajiem kolēģiem, kuri ieņem būtisku lomu jaunās teātra stratēģijas realizēšanā. Plkst. 12.30 arī tiks atklāta izstāde "Saskare" Čehova teātra galerijā.

3. oktobris

3. oktobra rītā, plkst. 9.30, Esplanādē laukumā pie pieminekļa Oskaram Kalpakam ar pop-up šaha turnīru tiks atklāta konference "CyberChess 2023".

Šanī pat dienā aktieris Uldis Dumpis svin savu 80. dzimšanas dienu. Par godu tai viņš ir piekritis ļauties teātra neprātam un šajā dienā būt uz Nacionālā teātra skatuves, lai satiktu ne tikai kolēģus no sava un citiem teātriem, bet arī skatītājus. Par teatrālu un kinematogrāfisku sveicienu rūpi turēs Edmunds Freibergs un Ināra Slucka.

Foto: aktieris Uldis Dumpis

Bet plkst. 19.00, Kalnciema kvartāla galerijā notiks mākslinieka Jāņa Kudiņa izstādes “Klātums” atklāšana.

Izstādē apskatāmi mākslinieka pēdējā gada laikā tapušie darbi, kas dažādos veidos tēlaini runā par laikmetīgā cilvēka izaicinājumu atklāt un saglabāt sev svarīgo kopējā informācijas plūsmā. Nereti viens un tas pats vārds, attēls vai notikums var būt ar diametrāli pretēju nozīmi vai pat zaudē to pilnībā nemitīgās replikācijas dēļ. Darbi radīti glezniecības tehnikā, apvienojot un aranžējot dažādus attēla radīšanas stilistikas paņēmienus, kā arī izmantojot otrreizējās pārstrādes izejmateriālus.

4. oktobris

4. oktobrī, plkst. 15.00, Cēsīs tiks atklāts Kosmosa izziņas centrs. 

Bet galvaspilsētā, "Blues House", plkst. 20.00  norisināsies džeza dziedātājas Santas Šilleres debijas albuma "Other Ways" svinības un publiskais pirmatskaņojums. Vakara pirmajā daļā izskanēs debijas albuma "Other Ways" kompozīcijas, savukārt otrajā daļā pasaulē iemīļotākās džeza melodijas jaunā skanējumā.

5. oktobris

Ceturtdien, 5. oktobrī, pirmizrādi piedzīvos Džuzepes Verdi emocionāli piesātinātās opera "Dons Karloss". Tās notikumi risinās 16. gadsimta Francijā un Spānijā. Notiek sarunas par miera līgumu ar Spāniju, kas paredz Spānijas prinča Karlosa laulības ar Francijas princesi Elizabeti. Kad politisku apsvērumu rezultātā dona Karlosa mīļotā Elizabete kļūst par viņa tēva Filipa II sievu, operas titulvaronis nonāk politikas, mīlestības un reliģijas krustcelēs, kas var ietekmēt visas Eiropas nākotni.

Vācu režisora Klausa Gūta (Claus Guth) veidotais, skatuviski iespaidīgais operas Dons Karloss iestudējums Etjēna Plisa (Etienne Pluss) scenogrāfijā un Petras Reinhartes (Petra Reinhardt) radītajos kostīmos pasaules pirmizrādi piedzīvoja Neapoles Teatro San Carlo 2022. gada nogalē. Dons Karloss ir viena no diženā Verdi vērienīgākajām operām, kura jau komponista dzīves laikā pieredzēja vairākas redakcijas gan franču, gan itāliešu valodā. Latvijas Nacionālajā operā Verdi šedevrs izskanēs paša komponista 1886. gadā veidotajā redakcijā itāliski.

6. oktobris

6. oktobrī, plkst. 19.00 VEF kvartāla mākslas telpā "Vasarnīca" notiks "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023" svinīgā apbalvošanas ceremonija.

Savukārt koncertzālē "Palladium" plkst. 19.30 notiks grupas "Nirvana Tribute" koncerts, kuru daudzi autoritatīvi kritiķi un mūziķi novērtē kā labāko veltījumu leģendārajai grupai.

Tāpat no 6. - 8. oktobrim kultūras ēkā "Hanzas Perons" notiks nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs". Festivāla centrālie viesi būs Berlīnē balstītais duets "Amnesia Scanner", Viljams Pārkers un Hamīds Dreiks, dēvēti par labāko frīdžeza ritma sekciju pasaulē, Pulicera balvas laureāts Reivens Čakons, Japāņu vokāliste Phew un daudzi citi.

Foto: iepriekšējo gadu "Skaņu mežs"

7. oktobris

No 7. oktobra līdz pat nākamā gada pavasarim Raiņa un Aspazijas mājā un Ojāra Vācieša muzejā būs skatāma izstāde "Viens", kas vēsta par Raiņa un Vācieša līdzībām un saskares punktiem. 

Izstādes "Viens" atklāšana notiks 7. oktobrī plkst.12 Raiņa un Aspazijas mājā, savukārt plkst.16 Ojāra Vācieša muzejā. Izstādes veidotāji ir Raiņa un Aspazijas mājas un Ojāra Vācieša muzeja speciālisti, mākslinieki Liene Pavlovska, Artis Tauriņš un komponists Jēkabs Nīmanis.

7. oktobrī plkst. 19.00 koncertzālē "Palladium" uzstāsies populāra punk-pop-rave grupa "Little Big" no Sanktpēterburgas. Grupa, kuras sastāvā ir Iļja "Iličs" Prusikins un Sonja Tajurskaja, šogad svin 10. pastāvēšanas gadadienu un Rīgas koncertā izpildīs savas labākas dziesmas, kā arī prezentēs jauno materiālu.

Foto: "Little Big" uzstājas festivālā "Positivus"

Pagājušā gada martā grupas dalībnieki pameta Krieviju un pārcēlās uz Losandželosu, ASV viņu morālās pārliecības un nostājas dēļ pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Savukārt kultūras telpa "M/darbnīca" svin savu trešo pastāvēšanas gadadienu. Plkst. 20:00 notiks M/Darbnīcas džeza houseband koncerts un atvērtais džems ar mūziķiem Tomu Rudzinski pie saksofona, Tomu Mikālu pie taustiņiem, Kasparu Kurdeku pie bungām un Juriju Natsvlishvili pie basa.

8. oktobris

8. oktobrī nodibinājums “Fonds Līdzskaņa” un “Radio SWH” organizē jau otro Mūziķu labdarības skrējienu “Pieliec plecu!”. Šogad kampaņas laikā tiks vākti ziedojumi veselības un citās grūtībās nonākušu mūziķu sociālo radošo nometņu organizēšanai, lai palīdzētu mūziķiem atkal iekļauties sabiedrībā un atgriezties uz skatuves.

“Mūziķu skrējienā 2023”, kas arī šogad norisināsies Rīgā pie Māras dīķa, piedalīsies Latvijā zināmi mūziķi, “Radio SWH” komanda un citi radošās nozares pārstāvji. 

Skrējienā ir iespējams izvēlēties 1,3km (1 aplis) distanci vai 5,2km (4 apļi) distanci. Jebkuru no distancēm ir iespējams skriet, nūjot vai iet.

Raksts tapis sadarbībā ar "Super Alko".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu