Latviešu diasporas festivāls “Laipa” – amatierteātru Gaismas pils (1)

Aija Mollere
, Sanfrancisko Jaunais teātris
CopyDraugiem X Whatsapp
Diasporas latviešu amatierteātru festivāla "Laipa" dalībnieki Islandē, Reikjavīkā 2015. gadā
Diasporas latviešu amatierteātru festivāla "Laipa" dalībnieki Islandē, Reikjavīkā 2015. gadā Foto: Publicitātes foto

Šogad pirmo reizi latviešu amatierteātru salidojums "Laipa" norisināsies Amerikā. Līdz šim jau astoņas reizes visi dalībnieki tikušies Eiropā, bet šogad, kad festivāls norisināsies 9. reizi, visi dalībnieki mēros ceļu uz Sanfrancisko Kalifornijā. No 26. līdz 29. oktobrim tiek gaidīti ciemiņi no septiņām valstīm – Beļģijas, Islandes, Latvijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Vācijas un Zviedrijas. Un, protams, jāpiemin arī paši mājinieki – Sanfrancisko Jaunais teātris.

Kas iesākās 2014. gadā, kopā sanākot četriem teātriem un 54 dalībniekiem, tagad izaudzis par gadskārtēju notikumu, kam speciāli gatavojas un ko ļoti gaida vairākas teātra trupas visā pasaulē. Tā ir iespēja tikties ar domubiedriem, smelties enerģiju un idejas vienam no otra, mācīties un augt. Festivāls noris darbīgā, izglītojošā un radošā garā. Tam pamatā ir dalībnieku iestudētās un izrādītās latviešu autoru lugas, kā arī meistarklases, kuras vada teātra nozares profesionāļi no Latvijas.

Eksperti arī sniedz konstruktīvu kritiku katram amatierteātru kolektīvam, kas veicina ne tikai izaugsmi, bet arī pilnveido māksliniecisko kvalitāti. Atgriežoties mītnes zemēs, teātra trupas ir gatavas jauniem izaicinājumiem bagātināt latviešu diasporas kopienu kultūras dzīvi ar radošu un latvisku teātra mākslas piedāvājumu, tā uzturot dzīvu latviešu kultūru un kopjot savu valodu, arī atrodoties ārpus dzimtenes.

Leinsteres Latviešu kultūrizglītības asociācijas “Dzintars” skatuves mākslas studijas pieaugušo grupa “Dzintars Dzintarā” (Īrija) ar festivāla ceļojošo kausu 2015. gadā
Leinsteres Latviešu kultūrizglītības asociācijas “Dzintars” skatuves mākslas studijas pieaugušo grupa “Dzintars Dzintarā” (Īrija) ar festivāla ceļojošo kausu 2015. gadā Foto: No festivāla "Laipa" arhīva

Par festivāla pirmsākumiem stāsta Bredfordas teātra “Saulespuķes” (Lielbritānija) vadītāja Gita Robalde: “Ideja radās no tā, ka, zinot, ka mums Bredfordā ir namiņš ar zāli un skatuvi, man pieteicās viens teātris – šobrīd tas ir Bērtonas teātris “Strops” – braukt ar izrādi, un man arī pieteicās Īrijas teātris, kas diemžēl vairs nepastāv. Un tad domājām, ko nu brauks atsevišķi, lai brauc visi kopā un spēlējam kopā. Viens otru varēsim apskatīt. “Strops” paņēma līdzi Birzgales amatierteātri, jo viņi, savukārt, bija uzprasījušies ciemos pie “Stropa”. Un tā jau pirmajā gadā bija pārstāvētas trīs valstis! Mums toreiz nebija ekspertu, kas vērtētu, mēs viens otru skatījām un vērtējām. Bet mums bija meistarklase nākamajā dienā pēc izrādēm, ko pasniedza Antra Jakovļeva. Tā ka var teikt, ka festivāla iezīmes jau bija.”

Bredfordas teātra “Saulespuķes” vadītāja Gita Robalde (vidū), piedaloties Starptautiskajā dzejas akcijā "Sirds uz perona" šīgada septembrī
Bredfordas teātra “Saulespuķes” vadītāja Gita Robalde (vidū), piedaloties Starptautiskajā dzejas akcijā "Sirds uz perona" šīgada septembrī Foto: Facebook/Bradfordas teātra grupa "Saulespuķes"

Šis pasākums, toreiz saukts “Teātra diena Bredfordā”, notika 2014. gada 18. oktobrī. Bredfordas grupa izrādīja Annas Brigaderes lugu “Čaukstenes”, Birzgales amatierteātris - Andra Niedzviedža “Dūdene zin!”, Bērtonas amatierteātris “Strops” – “...tā notiek” (bez autora), bet Leinsteres Latviešu kultūrizglītības asociācijas “Dzintars” skatuves mākslas studijas pieaugušo grupa “Dzintars Dzintarā” (Īrija) uzstājās ar divām izrādēm: Vigitas Pumpures “Kaimiņu būšana” un Eduarda Vulfa “Līnis murdā”. Un jau šajā pirmajā reizē programmā tika iekļauts atpūtas vakars ar dančiem folkloras kopas “Dūdalnieki” un grupas “Naktssargi” pavadībā, lai kārtīgi izbaudītu kopābūšanu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu