Latvijas Radio koris saņēmis prestižo britu žurnāla "Gramophone" gada balvu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Radio koris uzstājas ''Lielās mūzikas balvas 2013'' pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā.
Latvijas Radio koris uzstājas ''Lielās mūzikas balvas 2013'' pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Radio koris saņēmis prestižo britu žurnāla "Gramophone" gada balvu par ierakstu "John Cage. Choral Works" (2022, "Ondine") kategorijā "Labākais kormūzikas albums", informēja kora komunikācijas vadītāja Indra Vilipsone

"Gramophone" balva akadēmiskajā mūzikā tiek pielīdzināta "Oskaram" kino un amerikāņu "Grammy". Balva tiek pasniegta kopš 1977.gada un tā atspoguļo mūzikas profesionāļu un kritiķu gaumi. Līdz šim to ir saņēmuši tādi latviešu mūziķi kā Mariss Jansons, Andris Nelsons, orķestris "Kremerata Baltica" un Kaspars Putniņš kopā ar Igaunijas filharmonijas kamerkori.

Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas ieskaņotais albums "John Cage. Choral Works" ("Ondine") veltīts leģendārajam amerikāņu komponistam un modernās mūzikas pionierim Džonam Keidžam, vienai no ievērojamākajām 20.gadsimta mūzikas personībām. Albumā dzirdami Keidža vienīgie divi oriģinālskaņdarbi korim - "Dziedājumi un variācijas" ("Hymns and Variations") (1979) un "Četri2" ("Four2") (1990). Citiem šajā albumā ieskaņotajiem skaņdarbiem komponists nav norādījis konkrētu izpildītāju sastāvu, un šeit tie ir pielāgoti koru spēkiem.

Latvijas Radio kora ieskaņotie CD somu ierakstu izdevniecībā "Ondine" jau vairākkārt ir iekļuvuši "Grampohone" mūzikas žurnāla mēneša topos, bet 2016.gadā Kļavas vadībā ieskaņotais ukraiņu skaņraža Valentīna Silvestrova mūzikas albums "To thee we sing" tika nominēts "Gramophone" gada balvai. Līdz šim Latvijas Radio koris ierakstu namā "Ondine" izdevis 22 divus kormūzikas albumus. 2020.gadā koris ieguva Starptautisko klasiskās mūzikas balvu kora mūzikas ierakstu kategorijā ar Čaikovska sakrālās mūzikas albumu, kurā ieskaņota "Svētā Jāņa Zeltamutes liturģija" un "Deviņi garīgie dziedājumi", informēja Vilipsone.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu