Kura ir tava mīļākā lasīšanas vieta? Atbild raksnieces Luīze Pastore un Kotrīna Zīle

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

No 6. līdz 8. oktobrim Siguldu savā varā pārņems Bērnu un jauniešu literatūras festivāls, kurš Latvijā notiek pirmoreiz. Sarīkojuma daudzveidīgā programma aicinās uz tikšanos un darbnīcām ar grāmatu autoriem un ilustratoriem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas, ilustrāciju izstādes, teātra izrādes, multimediju pastaigu un citus notikumus.

TVNET jau iepriekš ir iepazīstinājis ar festivāla viesiem, vispirms aicinot pastāstīt par katra mīļāko vietu, kurā lasīt. Šoreiz izvaicāsim mūsu autori Luīzi Pastori un lietuviešu rakstnieci Kotrīnu Zīli. 

Sestdien, 7. oktobrī plkst. 11:30 Siguldas pils paviljonā notiks Latvijas kultūras kanona stāstu puzles atvēršana "Stāstu stāsts", kura tiek rīkota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Gan šajā dienā, gan arī svētdien, 8. oktobrī, bet jau 12:30 ar jaunajiem lasītājiem un viņu vecākiem kopā darbosies Luīze Pastore, viena no ražīgākajām un atzītākajām bērnu literatūras autorēm Latvijā. 

Foto: Publicitātes foto

Īpaši populārs ir viņas un mākslnieces Elīnas Brasliņas veidotais "Mākslas detektīvu"  grāmatu cikls, kura sižeti veidoti pēc Latvijas mākslas vēsturē pazīstamu mākslas darbu motīviem. Stāstu spraigie sižeti un izteiksmīgā valoda aizrauj, rosina iztēli un pievērš bērnu uzmanību mūsu vēstures un mākslas faktiem.

Foto: Facebook

Kura ir Tava mīļākā lasīšanas vieta, un kāpēc?

Tas ir mans “priekšālasīšanas krēsls”, kurā katru dienu grāmatas lasu priekšā saviem bērniem. Šis krēsls saistās ir daudzām stundām ģimeniska lasītprieka. Vēl man ļoti patīk lasīt publiskās vietās – vilcienā, parkā uz soliņa vai kafejnīcā – mani fascinē lasīšanas estētiskais aspekts. Cilvēks, kurš lasa grāmatu, ir skaists!

Ar literatūru saistīts bērnības piedzīvojums (grāmata, varbūt tikšanās ar autoru vai teātra izrāde), kas visspilgtāk saglabājies Tev atmiņā?

Mans īsteni apzinātais lasīšanas stāsts sākās dienā, kad es biju dusmīga uz Astridu Lindgrēni. Man bija septiņi gadi un dažādu iemeslu dēļ šajā vecumā es jau mācījos trešajā klasē. Es tikko biju izlasījusi kādu grāmatu, aizvēru tās aizmugurējo vāku, ieraudzīju uz tā cienījamās rakstnieces foto un satriekta secināju, ka šo stāstu – īsto, dzīvo, ko biju spilgti piedzīvojusi savā iztēlē – kāds ir ņēmis un vienkārši sarakstījis! Biju ļoti dusmīga, ka izlasītais nebija noticis “pa īstam”. Pēc tam nodomāju – bet tad jau es arī tā varētu! Es sāku lasīt vēl vairāk, lai mācītos uzrakstīt tikpat labus stāstus.

Ko Tu visvairāk gaidi un gribētu piedzīvot Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā?

Redzēt daudzus skaistus cilvēkus – ģimenes ar grāmatām rokās. Un pats, pats galvenais – just, ka lasīšana var saistīties ar prieku, ar rotaļīgumu, ar pozitīvām emocijām. No festivāla satura puses – ļoti gaidu Astridas Lindgrēnes ilustratores Ilonas Vīklandes apjomīgo izstādi, kura, ticu, mani aizvedīs atpakaļ bērnībā pie septiņus gadus vecās Luīzes, kas lasa, ieritinājusies vecāku apskāvienā.

Foto: Publicitātes foto

Lietuviešu rakstniece Kotrīna Zīle (Kotryna Zylė) arīdzan darbosies Siguldas pils paviljonā – sestdien, 13:30 viņas vadībā notiks masku darināšanas darbnīca. Tieši šādas darbnīcas tematikas izvēle skaidrojama ar to, ka Kotrīna kura rada darbus par mitoloģijas tēmām. Viņas debijas grāmata "Milzis mazulis" (2014) tika iekļauta labāko 2014. gada Lietuvas bērnu grāmatu pieciniekā; "Lielā būtņu grāmata" (2016) Grāmatu mākslas konkursā saņēma balvu kā 2016. gada skaistākā grāmata bērniem. "Samainītais" (2019) ir pirmā rakstnieces grāmata jauniešiem, viņa tai gan rakstījusi tekstu, gan veidojusi ekspresīvo vizuālo noformējumu.

Šogad "Jāņa Rozes apgāds" izdevis Kotrīnas grāmatu "Dvēsele sviestmaižu kārbiņā. Ne pārāk baisi pastāsti". Autore pati apgalvo, ka šo tekstu sarakstīšanu iedvesmojuši bērnībā dzirdētie tēta stāsti un negaidītas sastapšanās ar būtnēm. Ja lasot liksies, ka nez kas kvern paslēpies skapī vai naktīs stāv uz balkona, ja pumpuru vietā izaugs nadziņi, bet draugam no mutes piepeši izlidos bite – nezaudē mieru. Un nepabrauc garām īstajai autobusa pieturai!

Kura ir Tava mīļākā lasīšanas vieta, un kāpēc?

Gulta! Man ļoti patīk lasīt pirms miega. Pirmais raunds – bērniem (jeb precīzāk – ar bērniem, jo es esmu ne mazāk ieinteresēta kā viņi), otrs (ja joprojām esmu nomodā, haha), MANĀ gultā, man pašai.

Ar literatūru saistīts bērnības piedzīvojums (grāmata, varbūt tikšanās ar autoru vai teātra izrāde), kas visspilgtāk saglabājies Tev atmiņā?

Es atceros, kad man bija aptuveni 6 vai 7 gadi, tā gada labākais lietuviešu bērnu grāmatu autores tika ne tikai apbalvots, bet arī kronēts ar īstu kroni! Tas likās tik diženi un bērnu grāmatas – tik svarīgas! Tagad, kad pati esmu rakstniece, apbalvojums joprojām pastāv, bet bez kroņa. Man ir tiešām žēl! Un esmu nodomājusi iesniegt pieprasījumu, lai kroni atgriež un bērnu literatūru atkal padara diženu!

Ko Tu visvairāk gaidi un gribētu piedzīvot Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā?

Es gribu redzēt, vai folklora, pārcelta mūsdienās, spēj aizraut latviešu lasītājus tikpat ļoti, cik lietuviešu bērnus, un ar viņiem par to parunāt.

Foto: Publicitātes foto

Festivāls īpašu uzmanību pievērš izglītības iestādēm un iespējai papildināt skolēniem piedāvāto literatūras saturu, tādēļ pirmā festivāla diena, 6. oktobris, tiks veltīta novada izglītības iestādēm. Savukārt 7. un 8. oktobrī festivāla notikumus aicinām apmeklēt ikvienu interesentu.

Festivāla programmu veido: Alīse Nīgale, Rūta Briede, Jānis Znotiņš, radošo industriju uzņēmums “Story Hub" un Siguldas novada Kultūras centrs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu