Noskaties treileri! Seriāls par prāmja "Estonia" traģisko likteni jau drīzumā piedzīvos televīzijas pirmizrādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Prāmis "Estonia"
Prāmis "Estonia" Foto: Postimees.ee

16. oktobrī LMT Viedtelevīzijā un izklaides platformā Tet TV+ notiks ilgi gaidītā Somijas, Zviedrijas, Igaunijas un Vācijas kopīgi veidotā vērienīgā seriāla “Estonia” pirmizrāde. Seriāls atspoguļo trīs gadu desmitus senos traģiskos notikumus Baltijas jūrā – prāmja “Estonia” nogrimšanu, aiznesot dzelmē 852 dzīvības un kļūstot par 20. gadsimta lielāko katastrofu Baltijas jūrā, izmeklēšanu un izdzīvojušo cīņu par izglābšanos. Seriāla režisors ir Mans Mansons, kurš piedalījies arī lielu popularitāti ieguvušā HBO seriāla “Čornobiļa” uzņemšanā. Jau tagad iespējams noskatīties arī seriāla treileri.

Pirms gandrīz 30 gadiem notikusī traģēdija tiek uzskatīta par 20. gadsimta otro lielāko kuģa katastrofu pēc “Titānika” bojāejas. Lai arī pagājis gana daudz laika un veiktas vairākas izmeklēšanas par notikušo, šis notikums joprojām uzdod vairāk jautājumu, nekā izdodas atbildēt. Liktenīgais notikums iemūžināts patiesos notikumos balstītā seriālā, kura astoņās 45 minūšu garajās sērijās traģiskais notikums tiek šķetināts gan no glābēju, gan izdzīvojušo kuģu apkalpes locekļu, pasažieru un viņu tuvinieku skatpunkta, gan arī no žurnālistu un trīs valdību - Zviedrijas, Somijas un Igaunijas kopīgi izveidotās izmeklēšanas komisijas skatpunkta. Katram ir savs stāsts un atbildes, kā tas vispār varēja notikt.

“Ir jautājumi, kuriem nav noilguma, līdz tiek atrastas atbildes un atklāta patiesība. Kino veidotāju priekšrocība ir radīt ne tikai izklaides produktus, bet arī pievienoto vērtību, meklējot svarīgas atbildes uz svarīgiem jautājumiem mākslas valodā.

Esam lepni, ka varam atbalstīt šo projektu un piedāvāt LMT Viedtelevīzijas skatītājiem šo dziļi cilvēcisko, skaudrām atmiņām caurvīto, bet ļoti vajadzīgo stāstu,” pauž LMT Satura biznesa vadītājs Kārlis Dorbe.

“Prāmja “Estonia” bojāejas mērogs un neskaidrie notikuma apstākļi aizvien uztur Baltijas jūras krastā dzīvojošo tautu interesi par traģēdiju. Neskatoties uz pagājušajiem trīs gadu desmitiem, par notikušo ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Seriālā atklāsies ne vien lieliska aktierspēle un seriāla veidotāju skrupulozā iedziļināšanās detaļās, bet tas arī sniegs skatītājiem vēsturiskas liecības par salīdzinoši nesenu pagātni,” saka Tet TV un izklaides pakalpojumu daļas direktore Inga Alika-Stroda.

Noskaties seriāla treileri!

“Estonia” bija pirmais Igaunijas Republikas prāmis, kas pēc valsts neatkarības atgūšanas kursēja Baltijas jūrā starp Tallinu un Stokholmu. 1994. gada 27. septembrī, kad prāmis pameta Tallinas ostu ar gandrīz tūkstoti pasažieru, to jūrā pārsteidza spēcīga vētra, kas izraisīja tā sasvēršanos. Nepilnas stundas laikā prāmis nogrima jūras dzelmē, prasot vairāk nekā 850 Igaunijas, Latvijas, Somijas, Zviedrijas, Lietuvas un citu valstu iedzīvotāju dzīvību.

Lai noskaidrotu traģēdijas iemeslus, tika veikta izmeklēšana Igaunijā, Somijā un Zviedrijā. Prāmja nogrimšanas iemesli tiek meklēti vēl šodien, taču vētrainās nakts notikumi aizvien tīti noslēpumainības plīvurā. Izdzīvojušie, traģēdijā cietušo piederīgie un citi interesenti līdz šim ir dzirdējuši neskaitāmas versijas un konspirācijas teorijas par notikušo, bet neviens nezina, kas patiešām notika.

Seriālu veidojis kino nozarē labi pazīstamais zviedru režisors Mans Mansons (Måns Månsson), kura pēdējo gadu izcilākie darbi ir seriāli “Čornobiļa” (2019) un “Snabba Cash” (2021), soms Juso Sirja (Juuso Syrja), kuru daudzi pazīst pēc seriāla “Bordertown” (2016), un somu rakstnieks un režisors Miko Oikonens (Miikko Oikkonen), kurš pēdējos gados piedalījies seriālu “”Bordertown” un “Helsinku sindroms” (2022), kā arī filmas “Bordertown: The Mural Murders” (2021) veidošanā.

Galvenajās lomās – Katja Vintere (Katia Winter), Jussi Nikila (Jussi Nikkilä), Pīters Andersons (Peter Andersson), Ārnds Šverings-Sonrejs (Arndt Schwering-Sohnrey), Pelle Heikila (Pelle Heikkilä) un citi.

Projektu producē Fisher King ar filmu un seriālu producentiem Mati Halonenu (Matti Halonens) un Johanesu Lasilu (Johanness Lassila). Seriālu līdzproducē C More, TV4 Swedeb, MTV Finland, Seven.One, kā arī Beta Film, kas arī nodrošina seriāla starptautisko izplatīšanu. Partneri Baltijas valstīs ir Tet, LMT, Telia Eesti un Telia LT.

Filmēšana norisinājās pērn un šogad Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Vācijā un Beļģijā. Iespaidīgās ūdens ainas uzņemtas Briselē, vienā no Eiropā lielākajiem un labāk aprīkotajiem kino laukumiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu