RIGA IFF festivāla ceļvedis – lai nepazaudētu kursu kino jūrā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kadrs no Rainera Sāretsa filmas "Neredzamā kauja"
Kadrs no Rainera Sāretsa filmas "Neredzamā kauja" Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 12. oktobrī, ar bravūrīgās kungfu komēdijas “Neredzamā cīņa” Baltijas pirmizrādi kinoteātrī "Splendid Palace" sākas Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) desmitā sezona. Festivāla programma ir plaša un daudzšķautņaina, tāpēc, lai palīdzētu tajā orientēties un garantētu, ka garām nepaslīd kāds spīdeklis, festivāla rīkotāji sagatavojuši speciālu ceļvedi. Filmu seansi un dažādas norises apkopotas pēc ieteicamā auditorijas vecuma, tematikas un citām vienojošām iezīmēm.

Festivāla ceļvedī shematiski sakārtota seansu tematika un uzsvērti īpašie pasākumi, kuros piedalīsies arī filmu veidotāji un paredzēta jautājumu un atbilžu sesija ar skatītājiem. Tuvākā no šīm tikšanās reizēm būs sestdien, 14. oktobrī, kad uz festivāla apmeklētāju jautājumiem kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē atbildēs filmas "Superpozīcija" veidotāji. Seansa sākums plkst. 20:30. 

Dāņu režisores Karulīnas Lingbijas debijas pilnmetrāža caur vidusšķiras sabiedrības šūniņas modeli tiecas atrisināt oriģināla un kopijas attiecības. Bet varbūt tās nav atrisināmas – mēs esam kopiju kopijas, lai gan sevi cenšamies pārliecināt par pretējo? Filma iepazīstina ar mākslinieku un intelektuāļu pāri, kuri ilgojas apliecināt savu individualitāti. Pametot Kopenhāgenas urbāno un, viņuprāt, paredzamo vidi, ģimene pārceļas uz meža ieloku Zviedrijā. Pats parastākais te pārtop par neparasto – piemēram, piepeši dēls vairs nepazīst savu māti. Drīz pāris stājas pretī saviem kaimiņiem, kuri mats matā izskatās kā… viņi paši. Noslēpumainais mežs savelkas ap viņiem ciešāk.

Tāpat sestdien, 14. oktobrī kinoteātrī "Forum Cinemas" sarunu sesija ar radošo komandu pēc režisores Džesikas Vudvortas drāmas "LUKA" (seansa sākums plkst. 20:30).

Filmas centrā ir prasmīgais snaiperis Luka, kurš ir gatavs darīt visu, lai aizsargātu savu dzimteni no iebrukuma. Viņa sasniedzamais mērķis un uzdevums – Kairas nocietinājuma priekšpostenis. Tur viņu gaida ģenerālis un vienības, kas sargā zemi no gaidāmajām briesmām. Aiz tā uz ziemeļiem neesot nekā – tikai tukšums un pretinieks. Luka vēl nezina, ka pieteiktā cīņa – domas par uzbrukumu, kas šķietami nekad nepienāks, ienaidnieks, kas varētu arī neierasties, – kļūs par viņa paranoju. Piepeši, kodīgajam vējam izdancinot smilšu graudus, par karalauku pārtop paša kaujinieka prāts.

Savukārt svētdien, 15. oktobrī pēcseansa pārrunas ar drāmas "Aļaska" veidotājiem. Seansa sākums kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē plkst. 18:00. 

Filmas stāsts iepazīstina ar sievieti, vārdā Kerstina, kura kādā dienā iekāpj sarkanā kajakā un sāk airēt pa Mēklenburgas ezeru, vēloties aizmirst pagātni. Starp sastaptajiem tūristiem, svešiniekiem un citiem līdziniekiem viņa dienām ilgi, bezmērķīgi slīd pa ūdens virsmu. Viņa ilgojas vienpatības, bet no kurienes nāk Kerstina pati? No kā viņa bēg? Šī ceļa mierpilno stīgu salauzīs iepazīšanās ar Alimu: viņa ir retā, kura uzdod pareizos jautājumus.

Filmas režisors Makss Glešinskis (Vācija) savulaik studējis angļu filoloģiju un filozofiju, tikmēr “Aļaska” ir viņa otrais pilnmetrāžas darbs – tas saņēmis Vācijas Kino scenāristu balvu “Lola” par labāko scenāriju.

Par tikšanās reizēm ar citu filmu autoriem – festivāla ceļvedī

Rūpējoties par apmeklētāju ērtībām, pie kinoteātra "Splendid Palace", RIGA IFF centrālās norises vietas, pirmo reizi būs izvietots festivāla galvenā partnera “Tet” veidots informācijas centrs. Kā ierasts festivāla pagājušajos laidienos, gan kinoteātrī "Splendid Palace", gan "Forum Cinemas" un citās sabiedriskās vietās Rīgā atrodami festivāla seansu plāni.

Biļetes uz visiem programmas seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā un “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu