LU pasniegs „Ekselences balvu” izciliem Latvijas angļu un vācu valodas skolotājiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Lai godinātu un izceltu tos angļu un vācu valodas skolotājus, kas ar savu talantu un izcilību veic profesionālu pedagoga darbu, trešdien, 8. novembrī, notiks Latvijas Universitātes (LU) dibinātās “Ekselences balvas” pasākumi.

Pieci angļu valodas un četri vācu valodas skolotāji no visas Latvijas demonstrēs savas pedagoģijas prasmes īpašos uzdevumos balvas konkursa klātienes kārtā. Viņu sniegumu izvērtēs ekspertu žūrija, kam LU Mazajā aulā sekos svinīga balvu pasniegšanas ceremonija. Tajā īpaši godinās arī divus jaunos angļu un vācu valodu pedagogus. Specbalva tiks pasniegta arī par ieguldījumu angļu valodas apguves veicināšanā Latvijas reģionos.

Foto: Publicitātes foto

Skolotājus, ar kuru darbu varam lepoties, “Ekselences balvai” valodu jomā šī mācību gada sākumā varēja pieteikt skolēni, skolu absolventi, vecāki, skolotāju kolēģi un ikviens cits, kas novērtē izcilu un radoši uzņēmīgu angļu un vācu valodu skolotāju ieguldījumu.

“Ekselences balvai” šogad izvirzīti angļu valodas skolotājas Agnese Gromova-Ķūrena (Tālmācības vidusskola "Rīgas Komercskola"), Rita Murāne-Rutka (Daugavpils Valsts ģimnāzija), Vintra Pūķe (Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola), Daina Spilberga (Jaunmārupes pamatskola) un Laima Takere (Rīgas 49. vidusskola).

Par labākajiem vācu valodas skolotājiem izvirzītas Anita Jonasta (Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskola), Irita Semane (Ozolnieku vidusskola), Vineta Rozīte (Mārupes Valsts ģimnāzija) un Maija Kokina (Ulbrokas vidusskola). Balvai nominēta arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas vācu valodas skolotāja Inga Zeltiņa.

Rīgas Valsts 3. ģimnāzija.
Rīgas Valsts 3. ģimnāzija. Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, 8. novembrī labākie no labākajiem angļu un vācu valodas skolotājiem tiksies klātienē Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, kur tiks aicināti modelēt un vadīt nodarbību fragmentus skolēniem un veikt dažādus uzdevumus, analizējot mācību situācijas un risinot metodiskus uzdevumus. Skolotāju profesionālās prasmes vērtēs īpaša žūrija - pieci valodu jomas eksperti katrā no svešvalodu grupām.

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne Linda Daniela piedalās "Olainfarm" stipendiju topošajiem ķīmijas skolotājiem atklāšanas pasākumā.
Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne Linda Daniela piedalās "Olainfarm" stipendiju topošajiem ķīmijas skolotājiem atklāšanas pasākumā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Balvas nozīmību izceļ LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) dekāne profesore Linda Daniela: “Izcilam valodu skolotājam jābūt gan zinošam valodas speciālistam, gan radošam un motivējošam pedagogam, kurš ir spējīgs radīt mācību vidi, kurā skolēni var droši eksperimentēt un attīstīt savas valodas prasmes.

Valodu skolotāji ir būtiski mūsdienu pasaulē, kur komunikācija ir galvenais veiksmes faktors. Viņi māca skolēniem, kā efektīvi izteikt savas domas un jūtas, kā arī kā saprast citu cilvēku viedokļus un pieredzi.

“Ekselences balva” valodu jomā ir liels pagodinājums, kas apliecina valodu skolotāja profesionalitāti un ieguldījumu izglītības jomā. Šī balva ir kā atzinība par skolotāja darbu, kas palīdz skolēniem kļūt par spēcīgām un pārliecinātām personībām.”

Dienas noslēgumā LU Mazajā aulā notiks svinīga balvu pasniegšanas ceremonija. „Ekselences balvu” un stipendiju 1400 eiro apmērā izcilākajam angļu valodas skolotājam piešķirs Britu Padomes (British Council) pārstāvniecība Latvijā.

Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts (no kreisās), British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča, "Swedbank" uzņēmumu pārvaldes vadītājs un valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Lauris Mencis un Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs piedalās astotā sarunu festivāla "Lampa" atklāšanas pasākumā Cēsu pils parkā.
Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts (no kreisās), British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča, "Swedbank" uzņēmumu pārvaldes vadītājs un valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Lauris Mencis un Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs piedalās astotā sarunu festivāla "Lampa" atklāšanas pasākumā Cēsu pils parkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Komentē Britu Padomes pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča: “Britu Padome veido vidi zināšanu apmaiņai un savstarpējai izpratnei mākslā, kultūrā, angļu valodas apguvē, izglītībā un pilsoniskajā sabiedrībā vairāk nekā 100 valstīs visā pasaulē, tai skaitā Latvijā.

Mūsu darbā redzu, kā angļu valodas prasmes spēj atvērt durvis jaunām iespējām un stiprināt starpkultūru sakarus.

Esmu pagodināta par iespēju izteikt atzinību izciliem angļu valodas pedagogiem. Viņu darbs ir ieguldījums jauniešos – nākamajos pārmaiņu veidotājos, kuriem ir nepieciešamas labas valodu prasmes, lai realizētu savu potenciālu un risinātu gan vietēja, gan globāla mēroga izaicinājumus.”

1400 eiro naudas balvu izcilākajam vācu valodas skolotājam pasniegs mazumtirdzniecības uzņēmumu tīkls „Lidl”. Vēl viens pedagogs saņems Britu Padomes pārstāvniecības Latvijā specbalvu par ieguldījumu angļu valodas apguves veicināšanā Latvijas reģionos. Divi valodu skolotāji tiks sveikti arī ar īpašu apbalvojumu – “Ekselenta jaunā skolotāja debija”. Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas vācu valodas skolotāju Gabrielu Ozoliņu apbalvos Gētes institūts Latvijā un uzņēmumu tīkls “Lidl”, savukārt jaunā skolotāja balvu Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas angļu valodas skolotājam Ivaram Dominikam Zepam piešķirs ASV vēstniecība Latvijā.

Uzraksts Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolotāju istabā.
Uzraksts Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolotāju istabā. Foto: Ieva Lūka/LETA

„Ekselences balvas” pasniegšanas tradīciju 2016. gadā iedibināja LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs (SIIC), akcentējot STEM jomu izcilo skolotāju nozīmību un darbu. 2022. gadā LU SIIC sadarbībā ar LU PPMF, Latvijas Vācu valodas skolotāju asociāciju un Gētes institūtu Latvijā pirmo reizi organizēja arī labāko Latvijas vācu valodas skolotāju darba atzīšanu un izcelšanu, kā arī šo skolotāju labās prakses pieredzes pārnesi uz citām skolām.

Šogad „Ekselences balva” valodu jomā sadarbībā ar Latvijas Angļu valodas skolotāju asociāciju un Britu Padomes pārstāvniecību Latvijā pirmoreiz tiks piešķirta arī talantīgam angļu valodas skolotājam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu