Viļa Rīdzenieka simboliskā fotogrāfija apskatāma Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Astrīda Meirāne

Valsts svētku laikā, no 8. līdz 19. novembrim, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā eksponēta unikālā vēstures relikvija – Viļa Rīdzenieka lielformāta kolorētā fotogrāfija „Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī”.

Viļa Rīdzenieka fotogrāfija „Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī” ir vienīgā vizuālā liecība, kurā iemūžināts valsts dibināšanas brīdis – Latvijas Republikas proklamēšanas pasākums tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī (toreizējā Otrajā Rīgas pilsētas teātrī). Lielformāta (119x158 cm) kolorēto fotoattēlu Vilis Rīdzenieks izgatavoja no fotonegatīva 1920. gadu sākumā.

Vilis Rīdzenieks uzņem foto savā salonā "Klio". 20. gs. 30. gadu sākums.
Vilis Rīdzenieks uzņem foto savā salonā "Klio". 20. gs. 30. gadu sākums. Foto: Wikimedia Commons

No 1918. gada 18. novembra lielā notikuma vienīgās vizuālās liecības uz mums raugās cilvēki, kas izloloja un izveidoja Latvijas valsti. Latvijas neatkarību 18. novembra svinīgajā sēdē pasludināja jaunizveidotā Latvijas Tautas padome. Uz teātra skatuves ir redzama virkne vēsturisku personību, piemēram, Gustavs Zemgals, Marģers Skujenieks, Kārlis Ulmanis, Jānis Akuraters, Miķelis Valters, Atis Ķeniņš, Pauls Kalniņš, Klāra Kalniņa, Bruno Kalniņš un citi.

 Iekšskats no apgāda "Neputns" izdevuma “Vilis Rīdzenieks”.
 Iekšskats no apgāda "Neputns" izdevuma “Vilis Rīdzenieks”. Foto: Vilis Rīdzenieks/Neputns

Ikdienā fotogrāfija un tās fotonegatīvs uz stikla plates tiek glabāti īpašā saudzēšanas režīmā muzeja krājuma novietnē un tikai reizi gadā – Latvijas valsts dzimšanas dienas svētku periodā – fotogrāfija tiek eksponēta, sniedzot iespēju to apskatīt ikvienam interesentam. Jāpiemin, ka šajā gadā muzejs dāvinājumā no SIA “GroGlass” saņēmis stiklu ar pretatspīduma pārklājumu, kurš vienlaikus aizsargā no ultravioletā starojuma. Tas ir īpaši piemērots mākslas darbu ierāmēšanai, līdz ar to unikālā fotogrāfija tiks eksponēta pavisam jaunā kvalitātē.

Vilis Rīdzenieks uzņem Latvijas valsts proklamēšanas dalībnieku foto 1918. gadā
Vilis Rīdzenieks uzņem Latvijas valsts proklamēšanas dalībnieku foto 1918. gadā Foto: Wikimedia Commons

Muzejs aicina savus apmeklētājus piedalīties tematiskajās ekskursijās “Latvijas valsts sākums – laiks, cilvēki un notikumi”. To norises laiki iekļauti periodā no 11. līdz 19. novembrim, plkst. 12:00 un 15:00.

Ekskursijās būs iespēja detalizēti iepazīt leģendāro fotogrāfiju, uzzināt par tās likteņa līkločiem, kā arī ieklausīties stāstos un aplūkot īpašas liecības par Latvijas valsts sākotni muzeja ekspozīcijā. Ekskursijas norises ilgums – apmēram 30 minūtes. Detalizēta informācija muzeja tīmekļa vietnē un Facebook lapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu