Stūra mājā notiks publiska saruna par filozofu likteni pirmajos okupācijas gados Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Latviešu folkloras krātuve

Valsts svētku nedēļas ietvaros Latvijas Okupācijas muzejs aicina atcerēties Latvijas intelektuālos disidentus, rīkojot filozofu sarunu “Domāt aizliegts! Filozofi čekas pagrabos”. Saruna norisināsies trešdien, 15. novembrī Stūra mājā, Brīvības ielā 61 no plkst. 19:00 līdz 21:00.

Padomju okupācijas gados pretošanās valdošajai varai Latvijā izpaudās dažādos formātos – tā varēja būt tieša, ar ieročiem rokās, bet tikpat būtisks cīņu lauks bija intelektuālā vide. Slepenas domubiedru sanākšanas, lai apmainītos ar nelegāli glabātām aizliegtajām grāmatām, aizliegto autoru darbu pavairošana, pacietīgi pārrakstot tos ar rakstāmmašīnu un riskējot ne tikai ar karjeras pāragru noslēgumu, bet, iespējams, pat ar brīvības atņemšanu – tas raksturo intelektuālo telpu padomju laikā.

Kā tas ir – “domāt, kad domāt ir aizliegts?” – to sarunā skaidros filozofi Andrejs Balodis, Andris Hiršs, Ainārs Kamoliņš un Ansis Zunde. Sarunas ietvaros pētnieki aplūkos jautājumus par filozofu likteni pirmajos okupācijas gados Latvijā un filozofiskās domas turpmāko attīstību līdz neatkarības atjaunošanai, kā arī vērtēs intelektuāļu lomu un atbildību okupācijas apstākļos un šodien.

(No kreisās)Filozofi Ainārs Kamoliņš, Andrejs Balodis un Andris Hiršs.
(No kreisās)Filozofi Ainārs Kamoliņš, Andrejs Balodis un Andris Hiršs. Foto: No personīgā arhīva

Filozofu Andreja Baloža, Andra Hirša, Aināra Kamoliņa un Anša Zundes pētniecisko interešu loku vieno interese par Latvijas ideju vēsturi. Ansis Zunde ir biedrības “Intelekts” dibinātājs un valdes loceklis, bet A.Balodi, A.Hiršu un A.Kamoliņu ik pārnedēļas var dzirdēt Radio NABA vēsturiskās fantāzijas raidījumā “Fono-grāfs”.

Pasākumā ieeja ar bezmaksas ielūgumiem. Elektroniskie ielūgumi pieejami vietnē bezrindas.lv. Apmeklētāji tiek aicināti ģērbties silti, jo pasākuma norises telpas Stūra mājā tiek apkurinātas daļēji.

Pasākums tiek organizēts Latvijas Okupācijas muzeja izstādes “Čekas vēsture Latvijā” pasākumu programmas ietvaros. Izstāde ir apskatāma katru dienu no plkst. 10:30 līdz 17:30.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu