No "neredzamā" bērna līdz jaunākajai premjerministrei pasaulē – Sannas Marinas stāsts (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Somijas bijusī premjerministre Sanna Marina.
Somijas bijusī premjerministre Sanna Marina. Foto: Markku Ulander/AP

Sievietes veido pusi no pasaules iedzīvotājiem, tomēr lielākajā daļā valstu viņas ir nepietiekami pārstāvētas valstu politiskajā procesā. Iespējamie iemesli ietver sevī diskriminējošus likumus un prakses, dzimumu stereotipus, zemu izglītības līmeni, piekļuves trūkumu veselības aprūpei un nabadzības ietekmi.

Šī gada sākumā vien 13 pasaules valstīs sievietes biju nacionālo valstu valdību vadītājas, turklāt mazāk nekā trešdaļu no 193 Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalstīm jebkad ir vadījušas sievietes.

Neskatoties uz skaudro statistiku, netrūkst arī pozitīvu piemēru. Sieviešu – līderu pieaugums Eiropā atspoguļo pozitīvu tendenci, kas norāda uz lielāku dzimumu līdztiesību un pārstāvību politikā.

Sieviešu klātbūtne valstu augstākajos politiskajos amatos kalpo ne tikai kā iedvesma un simbols progresam dzimumu līdztiesībā, bet arī parāda demokrātiskas valsts pārvaldes formas dinamismu un veicina plašākus sabiedrības panākumus politiskās līdzdalības veicināšanas procesos.

2019. gada 10. decembrī par jauno Somijas premjerministri tika apstiprināta 34 gadus vecā Sanna Marina, tādējādi kļūstot par jaunāko premjerministru Somijas vēsturē, jaunāko amata pienākumus pildošo premjerministru pasaulē, kā arī tikai trešo sievieti Somijas vēsturē, kas vadījusi valsts valdību.

Tajā laikā Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Arderna bija 39 gadus veca, savukārt Ukrainas premjerministrs Oleksijs Hončaruks bija 35 gadus vecs.

Sannas Marinas vadītā valdība kļuva unikāla arī ar to, ka viņas centriski kreisajā koalīcijā visas piecas partijas vadīja sievietes.

"Mums daudz darāmā, lai atjaunotu uzticību," pēc ievēlēšanas premjerministres amatā uzsvēra Marina.

Viņa atgaiņājās no žurnālistu jautājumiem par savu vecumu.

"Nekad neesmu domājusi par savu vecumu vai dzimumu. Es domāju par iemesliem, kāpēc iesaistījos politikā, kā arī to, kā esam ieguvuši vēlētāju uzticēšanos," pauda premjerministre.

Somijas mediji par Marinu iepriekš vēstīja, ka viņa augusi "varavīksnes" ģimenē un dzīvojusi īrētā dzīvoklī kopā ar savu māti un viņas partneri – sievieti.

Marina iepriekš arī izteikusies, ka viņa bērnībā jutusies diskriminēta, jo viņas mātei bija attiecības ar citu sievieti.

2015. gadā intervijā Somijas tīmekļa vietnei "Menaiset" Marina atklāja, ka bērnībā viņa jutusies kā "neredzams" bērns, jo viņa nav varējusi atklāti runāt par savu ģimeni, tāpēc ka tā nav tikusi uzskatīta par "īstu ģimeni".

Tomēr viņa uzsvēra, ka māte viņu vienmēr atbalstījusi un ļāvusi noticēt, ka viņa var kļūt par ko vien vēlēsies.

Marina bija arī pirmā no savas ģimenes, kas studējusi universitātē.

Dokumentālais seriāls "First Five" ("Pirmās piecas"), kas skatāms "LMT Viedtelevīzijā" un nodēvēts arī par intīmu Marinas un viņas uzmanību piesaistošo sieviešu komandas portretu, stāsta par Marinas vadīto Somijas valdības koalīciju, kurā bez viņas pārstāvētajiem sociāldemokrātiem ietilpa vēl četras partijas, kuras vada sievietes, un trīs no viņām vēl nav sasniegušas 35 gadu slieksni.

Dokumentālais seriāls stāsta gan par sieviešu bērnību, gan iepazīšanos ar politiku un, protams, visu, kas viņām bija jādara, lai viņu balsis tiktu sadzirdētas sfērā, kur dominē vīrieši.

Sanna Marina kļuva par Somijas premjerministri īsi pirms viena no grūtākajiem laikiem pasaules vēsturē.

2019. gada nogalē globāla koronavīrusa pandēmija varēja būt vien kas tāds, par ko mēs varētu lasīt zinātniskās fantastikas grāmatās, tomēr šobrīd mēs skaidri zinām, ka Marinai bija jāizdzīvo daži no smagākajiem brīžiem, ko politiskie līderi piedzīvojuši 21. gadsimtā.

Dokumentālajā seriālā tiek atspoguļota arī Somijas reakcija uz Krievijas iebrukumu Ukrainā pērnā gada 24. februārī. Neapšaubāmi, ka karš ir vēl viena no problēmām, ar kuru nevēlētos saskarties neviens no politiskajiem līderiem.

Pēdējie pieci gadi ir nesuši dažādas negaidītas pārmaiņas un dokumentālā seriāla veidotāji labi zina, kā to attēlot uz ekrāna. "Pirmās piecas" noteikti ir ne tikai stāsts par sievietēm politikā, bet arī labs pierādījums tam, kā pasaulē notiekošie procesi un pārmaiņas maina cilvēkus.

Dokumentālais seriāls atklāj arī to, kā ir būt sievietei vīrieša pasaulē. Iespējams, ka tas ir galvenais dokumentālā seriāla temats, jo tas ir vispusīgs.

Protams, ka ne visas sievietes ir piedzīvojušas, ko nozīmē būt par valsts līderi globālas pandēmijas vai Eiropā notiekoša kara laikā, tomēr lielākā daļa sieviešu ir pieredzējušas, ka pret viņām bieži vien izturas atšķirīgi dzimuma dēļ. Viņām ir smagi jāstrādā, lai gūtu panākumus politikā un citās jomās, kas tradicionāli ir bijušas orientētas uz vīriešiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu