Telpa un plašums gleznotājas Ilzes Smildziņas izstādē "Garā pupa"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Gleznotāja Ilze Smildziņa ar saņemto Ģederta Eliasa balvu 2023. gadā
Gleznotāja Ilze Smildziņa ar saņemto Ģederta Eliasa balvu 2023. gadā Foto: www.jelgava.lv

Eļļas tehnikā gleznoti mākoņu tēli nebeidzamā mainībā aizpilda bezgalīgu plašumu. Māksliniecei Ilzei Smildziņai glezniecība kalpo kā līdzeklis, lai nokļūtu šajā plašumā. Realitātes vai notikuma mirkļa tvēriens, kurā savijas īstenība un ilūzija par iespējamo un neiespējamo. Tomēr autores reālistiskā glezniecības maniere liek noticēt, ka skatītаis ir īstenības atspoguļojums.

Gleznotājas veikums no piektdienas, 1. decembra, līdz pat mēneša beigām būs novērtējams izstādē “Garā pupa” mākslas galerijā “Bazar’t”, tirdzniecības centra “Mols” otrajā stāvā, Krasta ielā 46.

"Pupa". 
"Pupa". Foto: Publicitātes foto

“Mākoņi” ir saistošais elements, tā par tiem izsakās pati autore. Viņas gleznās- stāstos laiks un telpa padarīti nebūtiski, līdz ar to skatītājiem ir iespēja pašiem interpretēt, kur gleznotāja savu darbu varoņus – draugus, paziņas vai nejauši satiktos cilvēkus – ir attēlojusi. Lai šī interpretācija varētu notikt, māksliniecei ir svarīgi radīt telpu un plašumu, kas, pašas vārdiem, “pilnīgi reālas ainas padara sirreālas”.

"Svētdiena". 
"Svētdiena". Foto: Publicitātes foto

Ilze Smildziņa ieguvusi maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā figurālajā meistardarbnīcā un maģistra grādu grafikā. Māksliniece ir veidojusi vairākas personālizstādes Latvijā un Lietuvā, kā arī piedalījusies dažādās vietējās un ārvalstu grupu izstādēs un mākslas konkursos, tostarp “ArtParis” mākslas izstādē, pārstāvot “Saatchionline” mākslas galeriju (2011).

"Tīklā". 
"Tīklā". Foto: Publicitātes foto

Gleznotāja piedalījusies 6. Pekinas Starptautiskajā Mākslas biennāle (2015, 2019), „Paint One Another Know One Another” konkursa izstādē Pekinā (2016), Art Gemini” konkursa finālistu izstādē Londonā (2017, 2018), kā arī mākslas simpozijos Francijā, Baltkrievijā, Somijā, Indijā un Kiprā.

Ilzes mākslas darbi atrodami privātkolekcijās – Kanādā, Beļģijā, Francijā, Zviedrijā, Vācijā, Īrijā, ASV, Baltkrievijā un Latvijā, Ķīnas Nacionālās mākslinieku asociācijas kolekcijā un Lučiano Benetona kolekcijā. 2023. gadā Jelgavā ieguvusi Ģederta Eliasa galveno balvu par lauku tēmas atspoguļojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu