Latvijas straumēšanas un radiostaciju singlu tops tagad vienuviet!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Singapūras satīns"
"Singapūras satīns" Foto: Anna Dave

​“Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) sadarbībā ar portālu TVNET piedāvā Latvijā klausītāko singlu topu - prezentējot dziesmas, kas attiecīgajā nedēļā ir populāras gan radiostacijās, gan straumēšanas vietnēs internetā. Topu rezultātus veido "Radiomonitor" un "Ranger Monotoring" apkopotie dati. Šī gada pirmajā nedēļā gan radio, gan straumēšanas vietņu topā spēlētākās bijušas Emīlija, Teita Makreja un Džeks Harlovs.

Straumēšanas vietņu 2024. gada 1. nedēļas tops

Straumētāko latviešu singlu topa augšgalā ir grupa “Singapūras Satīns” ar dziesmu “Uz seen”, kas topā atrodas jau 53 nedēļas. Trešajā vietā ir grupas dziesma “Degviela” no 2023. gada oktobrī izdotā albuma “Super” - topā 32 nedēļas. Ceturtā ir vēl viena šī albuma dziesma - “Labvakar”, piedaloties Ricky Done Did It!, topā ir jau 23 nedēļas.

Otrajā pozīcijā ir “Bermudu Divstūris” un “Apvedceļš” superhits “Brāl' Ar Dzīvi Nekaulē”, kas topā atrodas arī 53 nedēļas. Šī dziesma jau ir saņēmusi “Zelta Mikrofonu'23” nominācijā “Straumētākais ieraksts ar Elektrum”.

Nesenākie jaunumi topā ir apvienība “E6” ar dziesmu “Maldugunis”, kas šajā nedēļā ierindojusies ceturtajā vietā. Dziesma straumēšanas topā ir četras nedēļas. Desmitajā vietā šajā nedēļā ir Emīlija ar dziesmu “Sirds pelnos” - topā viņa ir trīs nedēļas un vienu no tām pabijusi līderpozīcijā.

Foto: publicitātes

Stabili topa desmitniekā jau 2023. gadā ar dziesmu “Raķešu zinātne” bija Fiņķis un Patrisha. To šī dziesma ir jau 42 nedēļas un 2024. gada pirmās nedēļas topā ieņem sesto vietu. Straumēsānas topa klasika ir arī Msencis un Grandmasters Neons dziesma “Pie*** seju” - topā tā ir jau 51 nedēļas, šajā nedēļā septītajā vietā. Arī reperis Wiesulis un producents sangvn ir mūzikas straumēšanas platformās internetā iecienīti mākslinieki - viņu dziesma “Ko tā?” topā ir 24 nedēļas, šoreiz ieņemot astoto vietu, bet “Itālija”, kas topā ir 26 nedēļas, ir devītā klausītākā dziesma.

Kombinētā singlu topa virsotnē ir reperis Džeks Harlovs ar singlu “Lovin On Me”, kas savu pirmo popularitāti ieguva kā vietnes TikTok hits. Dziesma Latvijas straumēšanas topā ir 22 nedēļas. Otrā klausītākā dziesma šajā nedēļā ir “Пыяла” (Stikls) , ko izpilda elektroniskās mūzikas duets “AIGEL”. Topā šī dziesma ir jau 11 nedēļas. Trešajā vietā šajā nedēļā ir Teitas Makrejas hits “greedy”, kas topā rotē jau 16. nedēļu. Straumēšanas topā tiek apkopoti Latvijas teritorijā lietoto interneta mūzikas straumēšanas vietņu rezultāti - straumes un lejuplādes (dziesma ir saglabāta pleilistē, kuru var klausīties, arī neesot interneta tiešsaistē.)

Foto: publicitātes

Radiostaciju 2024. gada 1. nedēļas tops

Radio topā latviešu singlu virsotnē ir Emīlija ar “Sirds pelnos” - spēlēta 75 reizes sešās radiostacijās, un topā atrodas trīs nedēļas. Savukārt kopējā radio topā šī dziesma ir vienpadsmitajā vietā. Otrajā vietā ir grupas “Laika suns” un Kristīnes Pāžes dziesma “Rīts, Rīts, Rīts, Rīts, Rīts, Rīts”, atskaņota 90 reizes septiņās radiostacijās, un topā atrodas astoņas nedēļas. Top20 šī dziesma ieņem 13. vietu. Stabilu trešo vietu arī šī gada pirmajā nedēļā saglabājusi grupa “Kautkaili” ar dziesmu “Ļauj man” - tā atskaņota 74 reizes septiņās radiostacijās, topā atrodas 12 nedēļas. Lielajā topā ieņem 18. pozīciju. Radiostaciju topa aprēķinos tiek ņems vērā gan radio un dziesmas spēlējumu skaits, gan konkrētās stacijas auditorijas apmērs, kā arī laika posms, kuru dziesma pavadījusi radio rotācijās.

Foto: publicitātes

Kopējā radio top 20 līdere ir Dua Lipa ar singlu “Houdini” - tas atskaņots 186 reizes deviņās radiostacijās un topā atrodas astoņas nedēļas. Teita Makreja ar “Greedy” radiostaciju topā ir otrajā vietā. Dziesma atskaņota 180 reizes deviņās radiostacijās. Topā atrodas 13 nedēļas. Bet trešā, 147 reizes spēlētākā dziesma Latvijas radiostacijās ir “Dreaming” - Marshmello, Pink un Stinga sadarbība. Tā skanējusi sešās radiostacijās un topā atrodas astoņas nedēļas.

Foto: publicitātes

Kopsavilkumā

Radiostaciju topā un straumēšanas topā ir savas līdzības un atšķirības. Tā, piemēram, Teita Makreja straumēšanas topā ierotējusi par trim nedēļām ātrāk nekā radiostaciju topā. Savukārt Emīlija ar “Sirds pelnos” abos topos ir nonākusi vienlaicīgi - pirms trim nedēļām. Radiostaciju favorīte Dua Lipa ar “Houdini” Latvijas straumēšanas topā ir atrodama 51. vietā. Straumēšanas topa līderis Džeks Harlovs ar “Lovin On Me” radiostaciju topā ir 12. vietā, spēlēts otro nedēļu.

Jāņem vērā radio un straumēšanas vietņu dažādā pieeja pleilistu jeb mūzikas izlašu veidošanā. Kamēr straumēšanas vietnēs katrs pats sev ir programmu direktors, veidojot tematiskās izlases, kas nemainīgas var palikt gadiem, radiostaciju programmas mainās dinamiskāk. Ārzemju mūzikas piedāvājums ar pasaulē zināmajiem vārdiem ir lielāks, jaunu dziesmu relīzes ir biežākas, kamēr latviešu mūzikā procesi ir pakāpeniskāki. Mākslinieki, kas ir abu topu krustpunkti, reprezentē konkrētā laika tendences.

Jāatzīmē, ka Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ar 2024. gada janvāri uzsāk starptautiskajiem kritērijiem atbilstošu mūzikas ierakstu sertifikācijas procesu. Iniciatīva tiek īstenota sadarbībā ar pieredzējušu Lielbritānijas uzņēmumu “Rangers Computers”, kas ir pazīstams ar plašu mūzikas straumēšanas datu analīzi. Latvijā radītiem mūzikas ierakstiem, kas izdoti sākot ar 2022. gada 1. janvāri būs iespēja iegūt zelta vai platīna statusu. Savukārt 2024. gadā portālā TVNET vienviet aplūkosim kā straumētākās, tā arī radiostacijās spēlētākās dziesmas, un reizi mēnesī piedāvāsim izvērstāku analīzi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu