Purvīša balvas 2025 nominantiem piepulcējas vēl trīs autori

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ieeja MAREUNROL'S darbā "Fieldwork. Invisible Exercises"
Ieeja MAREUNROL'S darbā "Fieldwork. Invisible Exercises" Foto: Kristīne Madjare

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 2023. gada 1. oktobra līdz 31. decembrim, neatkarīgo ekspertu darba grupa nākamajai Purvīša balvai, kura tiks pasniegta 2025. gada pavasarī, ir izvirzījusi vēl trīs autorus.

Balvai izvirzīti: Jānis Šneiders par personālizstādi “Dzinējs” galerijā “LOOK!”, mākslinieku duets MAREUNROL’S par izstādi “Fieldwork: Invisible Exercises” Rīgas mākslas telpā un Iveta Laure par personālizstādi “Viena vasaras diena jeb Laižu vaļā sprandu!” Žaņa Lipkes memoriālā.

Jāņa Šneidera darbs "Dzinējs" 
Jāņa Šneidera darbs "Dzinējs" Foto: Publicitātes foto

Mākslas zinātniece Antra Priede par Jāņa Šneidera izstādi stāsta: “Izstāde rada telpu, no kuras autors raugās uz saviem darbiem vai pats uz sevi, nojaušot, ka viens no glezniecības darbiem ir pašportrets. Pieredzes un skatīšanās telpa tiek atvērta katram ienācējam, sasniedzot reti pietuvinātu intimitātes sajušanu, kuras tik ļoti trūkst šodienas pasaules iznīcības priekšā."

Skats MAREUNROL'S izstādē "Fieldwork. Invisible Exercises". 
Skats MAREUNROL'S izstādē "Fieldwork. Invisible Exercises". Foto: Kristīne Madjare

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce vērtē Mārītes Mastiņas-Pēterkopas un Rolanda Pēterkopa kopdarbu "Fieldwork: Invisible Exercises" (Lauka pētījums. Neredzamie vingrinājumi), norādot, ka abi "ir modes dizaineri, kas jau kādu laiku darbojas starpdisciplināri un kuru mērķis ir modes dizaina robežu pārkāpšana. Par to arī ir šī izstāde – par mēģinājumiem nokļūt kaut kur aiz apģērba, par mēģinājumiem, kas aizgājuši par tālu vai arī nekur nav aizveduši. Par vēlmi aizbēgt no ķermeņa, kas diktē modes funkcijas. Vai arī modes, kas diktē ķermeņu formas. Šie jautājumi izstādē nav atbildēti, bet virmo gaisā starp mūzikas partitūrām, zīda lakatiem un trenci, ko no sabrukšanas aiztur divi mazi putniņi."

Ivetas Laures darbs "Vasaras diena". 
Ivetas Laures darbs "Vasaras diena". Foto: Publicitātes foto

Visbeidzot, Ivetas Laures sniegumu, izstādi "Viena vasaras diena jeb Laižu vaļā sprandu!" komentē mākslas kuratore Inga Šteimane: "Izstāde ar kritiskas pašrefleksijas kvalitāti – bez pašheroizācijas un bez ievākšanās varas koridoros. Smalkjūtīgs attieksmes maiņas ierosinājums un meistarīga intertekstualitāte. Kas tie par cilvēkiem mūsu pasaulē – gan dzīvie, gan mirušie, kuru kauli, dzīvības kustināti vai nāves irdināti, atrodas mums blakus? Ko mēs par viņiem zinām? Riskanti bija ņemt formā un saturā tik labu un plašu atrasto materiālu – cita autora fotogrāfijas – un iekļaut darbā. Bet Ivetas Laures izstādes formu tas nesaplosa."

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja 8 vizuālās mākslas notikumus, un to vidū bija:

Zanes Tučas izstāde “Viss būs labi. Drīz izaugs puķes un zāle, un tu būsi tajā visā… un tas ir skaisti…” galerijā “Alma” (17.11.2023.–19.01.2024.);

Ingrīdas Pičukānes darbi LLMC izstādē “Pretrunu pilns zīmējums ar gaišredzības iezīmēm” Valmierā (07.10.–10.11.2023.);

Vikas Ekstas izstāde “Satikšanās” galerijā “Alma” (28.09.–03.11.2023.);

Jetes Lonas Hermanis (Jette Loona Hermanis) performance “Endling” Mākslas centrā Zuzeum (02.12.2023.);

Ginta Gabrāna darbs “Sēņu projekts. Transfungus” Elizabetes ielā 2, Rīgā (09.–12.11.2023.).

Laika posmā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 31. decembrim Purvīša balvas 2025 neatkarīgo ekspertu darba grupā strādā: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Arta Vārpa, kuratore, mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, Centrālās un Austrumeiropas eksperte Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce, fonda “Mākslai vajag telpu” vadītāja Katrīna Jaunupe. No 2023. gada 1. jūlija ekspertu komandai pievienojās mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja, kuratore Inga Šteimane. Viņa nomainīja mākslas kolekcionāru, kuratoru, biedrības “Latvijas kultūras projekti” direktoru Māri Vītolu.

Ekspertu darba grupa nominantus balvai izvirza reizi ceturksnī.

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA “Alfor”. Purvīša balvas īstenošanā līdzdarbojas biedrība “Mākslas platforma” un kultūras projektu aģentūra “INDIE”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu