LVM dabas parks Tērvetē ziemā: kā tas atkopies pēc vētras un idejas ģimeniskai atpūtai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Pagājušā gada 7. augusta vētra daudzu Dobeles novada iedzīvotāju ikdienu apgrieza ar kājām gaisā. Vētrā cieta arī daudzu tūristu iemīļotais LVM dabas parks Tērvetē, taču nu tas ir gatavs uzņemt viesus, piedāvājot dažādas izklaides un atpūtas iespējas kā lieliem, tā maziem. 

Atgādinām, ka pagājušā gada 7. augustā ap pulksten 12.00 spēcīgais vējš iebrāzās LVM dabas parkā Tērvetē, septiņu minūšu laikā pārvēršot meža ainavu un ikdienu. Pamatīgu izbīli un dabas vareno spēku piedzīvoja teju 50 parka apmeklētāju un darbinieki, kas tobrīd atradās mežā un, par laimi, neviens necieta.

Pusotru mēnesi (no 7. augusta līdz 15. septembrim) parks apmeklētājiem tika slēgts, atbrīvojot takas un ceļus no kritušajiem un bīstamajiem kokiem, iesaistot mežizstrādes tehnikas vienības.

Kā atklāj LVM rekreācijas vadītājs Kristaps Didže, šajās dienās parks saņēma neskaitāmus zvanus, e-vēstules un atbalstošus vārdus, un piedāvājumu palīdzēt. "Ar apmeklētāju siltajiem vārdiem un domām mēs paveicām daudz – mežā atkal dzirksteļo prieks, skan mazu un lielu pastaigu cienītāju jautrie soļi.

Parka teritorijā savāktā gāztā un lauztā koksne iespēju robežās tiek izmantota tematisko daļu labiekārtošanai – Tērvetes koktēlniecības darbnīcā gatavotas parkam nepieciešamās koka konstrukcijas, soliņi un cita tūrisma infrastruktūra."

Daudziem Tērvete asociējas tieši ir Pasaku mežu. Vaicāts, vai vētrā cieta arī kāda no iemīļotajām koka skulptūrām, Didže saka: "Brīnumainā kārtā necieta ne skulptūras, ne iespaidīgais labirints, ne Raganas māja, ne Meža māts valstība un pat ne Ķēniņa galms Pasaku mežā. Otrā parka tematiskajā daļā – Rūķīšu mežā –, kur ir vairāk nekā 50 koka namiņi, kur cieta tikai viena rūķīšu mājiņa, taku apgaismes elementi un taku segums."

Didže norāda, ka parks apmeklētājiem ir atvērts katru dienu, arī ziemā. Vaicāts, ko piedāvā LVM dabas parks Tērvetē gada aukstajā laikā, viņš uzskaita: 

"Izgaismotas pastaigu takas, gaismām rotāts pasaku bānītis, iespaidīgais koka skatu tornis, ciemošanās, sarunas un darbošanās pie Rūķu saimes apsildāmā guļbaļķu ēkā, ugunskurs Rūķu sētas pagalmā, kur uzcept līdzi paņemtās desas – pieejami apmeklētājiem bez iepriekšējas rezervācijas. Vairāk nekā 40 krāsaini namiņi izlodājami vienīgajā Rūķu pilsētā Latvijā – Čiekurē. Pirmsskolas un skolēnu grupām, iepriekš piesakoties, piedāvājam pārgājienus, tematiskas radošās darbnīcas ar pasaku tēliem."

Foto: publicitātes
Foto: publicitātes
Foto: publicitātes

2023. gadā parkā viesojušies 135,8 tūkstoši apmeklētāju. Tērveti par savu brīvdienu galamērķi izvēlējušies ne tikai Latvijas, bet arī prāvs skaits ārvalstu tūristu - 47% . Ģimenēm draudzīgajā parkā ciemojušies visu kontinentu pārstāvji, izņemot, protams, Antarktīdu. Viskuplākais skaits svešā mēlē runājošo apmeklētāju ieradušies no tuvējās kaimiņvalsts – Lietuvas.

Tā kā apmeklētājiem piedāvātās atpūtas iespējas izvietotas ap 400 ha plašā teritorijā, tad, lai izstaigātu visas parka tematiskās daļas nepieciešamas vismaz divas dienas.

Ja vienas dienas ir par maz, tverot piedzīvojumus plašajā parka teritorijā, līdzās esošais Latvijas valsts mežu dabas parka glempings sniegs iespēju pagarināt ceļojumu pasakā.

Savdabīgie namiņi kokos un pazemē piemēroti nakšņošanai arī ziemā.

Arī suņu saimnieki ar saviem mīluļiem laipni gaidīti gan parkā, gan glempingā.

Izgaismotās takas dabas parkā pieejamas līdz 1. februārim, slidošanas iespējas pieejamas līdzās parka glempingam – kamēr ledus drošs slidošanai. Gelmpingam līdzās esošajā Tērvetes ūdenskrātuvē var ne tikai slidot, bet to arī izmatot zemledus makšķerēšanai. Ja gadās labs loms, līdzās glempinga namiņiem izvietotajos grilos var vārīt zivju zupu!

Foto: publicitātes
Foto: publicitātes

Parks turpina attīstīties un šogad tā apmeklētājus gaida vairāki jaunumi – pēc vētras citā veidolā atdzims un ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam no 1. jūnija būs atkal pieejams iecienītais Tērvetes Tarzāna parks. Līdzās Tarzānam, bezmaksas zonā, rekonstrukciju un paplašināšanos piedzīvos arī Velo taka – tiks uzstādītas jaunas koka rampas un uzlabots taku segums. Pavisam drīz Kurbada zemē ar pilnu jaudu varēs nodoties riteņbraukšanai, lēkāšanai un kāpelēšanai.

Rūķīšu mežā jau pērn uzsāktie taku, namiņu un citu vides objektu izgaismošanas darbi turpināsies un tiks papildināti ar jauniem elementiem arī šogad, piedāvājot apmeklētājiem pasakainu pastaigu gada tumšajos mēnešos.

Rūķīšu pilsētā plānots atvērt apmeklētājiem vēl divus namiņus.

Foto: LVM dabas parks Tērvetē un glempings ziemā

Gadu no gada parkā esošā infrastruktūra nemitīgi tiek uzturēta – koka laipas, tilti, piknika vietu labiekārtošana, kā arī koktēlnieka Ritvara Kalniņa prasmīgi veidotas koka skulptūras jau top un papildinās parka tematiskās daļas. Meža Ķēniņš tiks pie jauniem zirgiem, mazuļi – pie koka karuseļiem, Sila raganiņa – interaktīviem vides objektiem.

Arī šogad neizpaliks vērienīgi, par tradīciju kļuvuši ikgadēji pasākumi – Valpurģu nakts 30. aprīlī un Latvijas Meža dienas 24.-25. maijā.

Ieplāno atpūtu LVM dabas parkā Tērvetē jau tagad!

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas valsts meži".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu