Ne tikai vīrieši parūkās: "drag queen" vēsture un ikoniskais festivāls

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Daudziem ir stereotipisks uzskats, ka "drag queen" ir gejs, kas tērpies pārspīlēti sievišķīgā apģērbā, lielā parūkā un ar smagnēju grimu. Taču "drag queen" vēsture ir daudz sarežģītāka.

"Drag queen" ir bagāta vēsture, kas sakņojas performancē, pašizpausmē un LGBTQ+ kultūrā.

Tradīcija aizsākās antīkajā teātrī, kad vīrieši spēlēja arī sieviešu lomas (izrādēs drīkstēja piedalīties tikai vīrieši un aktiera sabiedriskais statuss bija visai augsts).

Tomēr mūsdienu "drag queen" fenomens piedzīvoja uzplaukumu 20. gadsimta sākumā.

Tiek uzskatīts, ka pats termins "drag" jeb tulkojumā "velk" ir atsauce uz gariem svārkiem, kas velkas pa zemi. 20. gadsimta 20. gados popularitāti ieguva tāds izpildītājs kā Džulians Eltinge (Julian Eltinge), kas uz skatuves izskatījās īpaši krāšņi, sievišķīgi. "Drag" scēna uzplauka pazemes LGBTQ+ telpās, piedāvājot patvērumu pašizpausmei no sabiedrības aizspriedumiem.

20. gadsimta 60. un 70. gados "drag" bija protesta un iespēju palielināšanas forma, un tādas personas kā Marša P. Džonsone (Marsha P. Johnson) un Silvija Rivera (Sylvia Rivera) aktīvi iesaistījās LGBTQ+ tiesību kustībā. "Drag" balles, kas atspoguļotas dokumentālajās filmās, piemēram, "Parīze deg" (Paris is Burning), kļuva par ikoniskiem notikumiem, demonstrējot izsmalcinātus tērpus un efektīgus priekšnesumus.

20. gadsimta beigās pieauga "drag" kustības atzīšana, un tādi izpildītāji kā RuPaul pievērsa mediju uzmanību. Tieši viņa filmai “Drag Race”, kuras pirmizrāde notika 2009. gadā, bija izšķiroša loma "drag" kultūras nodošanā globālajai auditorijai, veicinot "drag queen" līdz slavenības statusam.

Mūsdienās "drag queen" turpina izaicināt normas, pārkāpt robežas un kalpot kā radošuma un neatlaidības bākas LGBTQ+ kopienā.

No balles ainām līdz populārās izklaides šarmam – "drag queens" joprojām ir spilgti pašizpausmes un pieņemšanas simboli.

Arī 2019. gadā klajā nāca HBO dokumentālā filma "Parūka" (Wig), kur galvenā uzmanība tiek pievērsta "drag" kultūrai pagātnē un tagadnē, atdzimstot Vigstokai (Wigstock) - Ņujorkas ikoniskajam "drag queen" festivālam, kur piedalās slavenā "drag queen" Lēdija Banija (Lady Bunny) Bunija un aktieris Nīls Patriks Heriss (Neil Patrick Harri). Dokumentālā filma vēsta par Vigstokas atgriešanos 13 gadus pēc pēdējā festivāla 2005. gadā.

Vigstoka (nosaukums atsaucas uz 1969. gada Vudstokas festivālu) bija ikgadējs brīvdabas "drag" festivāls, kas sākās 1984. gadā Manhetenas Īstvilidžā un notika ASV Darba svētkos septembra pirmajā pirmdienā. Turpinot ar dažiem pārtraukumiem līdz 2005. gadam, festivāls tradicionāli bija kā neoficiāls vasaras noslēgums Ņujorkas geju kopienai. Pēc 12 gadu pārtraukuma festivāls tika atdzīvināts 2018. gada 1. septembrī. 

Noskaties kacekli!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu