Biedrība, kura Ždanoku iekļāva grāmatā "Mūsējās. 50 pasakas par Latvijas sievietēm", publicējusi paziņojumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Tatjana Ždanoka
Tatjana Ždanoka Foto: Elīnas Brasliņas zīmējums

Eiropas Parlaments (EP) ir sācis izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par Latvijas deputātes Tatjanas Ždanokas sakariem ar Krievijas izlūkdienestiem. Reaģējot uz pētniecisko žurnālistu atklāto informāciju par Ždanoku, biedrība "Ascendum", kura 2019. gadā Ždanoku iekļāva grāmatā "Mūsējās. 50 pasakas par Latvijas sievietēm", publicējusi paziņojumu sociālajā vietnē "Facebook".

Biedrības "Ascendum" 2019. gadā izdotajā grāmatā "Mūsējās. 50 pasakas par Latvijas sievietēm" tās autore Santa Remere raksta: "Daudzas no šīs grāmatas varonēm ir kļuvušas par pasaules līmeņa zvaigznēm un guvušas lielus panākumus savā jomā, taču šis nav Latvijas veiksmīgāko sieviešu vai labo meiteņu tops. [..] Viņas ir meitenes, kuras teikušas, ko domā, un darījušas, ko grib, un kuras izaugušas un kļuvušas par personībām, kas maina pasauli. Parasti uz labu, bet dažreiz varbūt arī ne.”

Biedrība norāda, ka Re:Baltica publikācija 28. janvārī atklāja, ka viena no grāmatā iekļautajām sievietēm, Tatjana Ždanoka, ir ilgstoši sadarbojusies ar Krievijas izlūkdienestu, tātad, ar noziedzīgu režīmu, "kas ne tikai izvērš asiņainu karadarbību pret Ukrainas tautu, bet arī ilgstoši destabilizē situāciju mūsu reģionā, cenšas šķelt Latvijas sabiedrību un apdraud mūsu valsts drošību".

Biedrība "Ascendum" un tās izdotais interneta žurnāls Satori uzsver, ka stingri iestājas pret Krievijā valdošo režīmu un tā sabiedrotajiem, tostarp, Tatjanu Ždanoku. "Mūsu vērtību kompass nemainīgi norāda uz demokrātisku, brīvu, pilsoniski aktīvu Latvijas sabiedrību, un Krieviju uzskatām par lielāko draudu mūsu valsts un reģiona drošībai."

"Grāmatā Tatjana Ždanoka nav pasniegta kā paraugs, kam līdzināties, un mēs uzsveram – viņas iekļaušana tajā nenozīmē atbalstu. Ždanoka iestājusies pret Latvijas neatkarības atgūšanu, vēlāk konsekventi atbalstījusi Krievijas intereses, kas skaidri pateikts arī pasakā par viņu. Latvijas sabiedrība nav homogēna un tāda nav arī šī grāmata – diemžēl par Latvijas pilsonēm un politiķēm sevi sauc, ievērību gūst un Latviju pasaulē pārstāv arī sievietes, kuru rīcība un uzskati ir Latvijai naidīgi un pelna sašutumu, un visstingrāko nosodījumu. Arī grāmata nevairās uzrādīt pretrunas Latvijas sabiedrībā un cilvēkos. Sievietes seja ir arī pretiniekam. Mēs ceram, ka Tatjanas Ždanokas stāsts spēj rosināt ne vien sašutumu, bet arī diskusiju par to, kāpēc Latvijā popularitāti un ietekmi tik ilgi spējusi saglabāt pretvalstiski noskaņota persona. Par to ir svarīgi domāt, sevišķi pašreizējo draudu priekšā," teikts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Ždanoka izskata iespēju vērsties tiesā pret masu medijiem, kas sagatavoja publikāciju par viņas iespējamo sadarbību ar Krievijas Federālās drošības dienestu, un konsultēties ar advokātu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu