Atklās Liepājas muzeja simtgadei veltītu Jāņa Sudmaļa gleznu izstādi (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Sudmalis plenērā. 20. gs. 60. gadi.
Jānis Sudmalis plenērā. 20. gs. 60. gadi. Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 9. februārī, plkst. 17:00 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 Mazajā izstāžu zālē atklās Liepājas muzeja simtgadei veltītu muzeja dibinātāja un ilggadējā direktora Jāņa Sudmaļa (1887-1984) gleznu izstādi “Jānis Sudmalis. Glezniecība”, kurā būs skatāmas gleznas un skices no Liepājas muzeja mākslas priekšmetu kolekcijas.

Viens no lielākajiem Kurzemes muzejiem šī gada 30. novembrī atzīmēs savu 100 gadu jubileju. Pieminot Liepājas muzeja simtgadi un godinot muzeja dibinātāju un ilggadēju vadītāju Jāni Sudmali, Liepājas muzeja jubilejas gadā būs skatāmas vairākas izstādes, tostarp arī Jāņa Sudmaļa daiļrade.

Jānis Sudmalis, “Vēja dzirnavas Kurzemē”. 1925
Jānis Sudmalis, “Vēja dzirnavas Kurzemē”. 1925 Foto: Publicitātes foto/Liepājas muzeja krājums

Jānis Sudmalis bija lietišķās mākslas meistars, nopelniem bagāts skolotājs, tautas mākslas izpētes entuziasts, fotogrāfs un gleznotājs, kuru aizrāva Kurzemes bagātā etnogrāfija, arheoloģija un vēsture.

"Zem vecajiem kokiem". 1938
"Zem vecajiem kokiem". 1938 Foto: Publicitātes foto/Liepājas muzeja krājums

Līdz ar to par būtisku savas dzīves uzdevumu Jānis Sudmalis uzskatīja nepieciešamību pētīt un vākt Kurzemes tautas mākslu un etnogrāfiju.

"Liepājas nami". 20. gs. vidus. 
"Liepājas nami". 20. gs. vidus. Foto: Publicitātes foto/Liepājas muzeja krājums

Šī darba rezultātā 1924. gada 30. novembrī Liepājā izveidoja novada pētīšanas muzeju. Vēstures un mākslas muzejs (šobrīd – Liepājas muzejs) tika atklāts bijušās 8. Latviešu pamatskolas ēkā Alejas (tagad – Čakstes) laukumā. Jānis Sudmalis, mainoties amata nosaukumiem – mantzinis, vadītājs, pārzinis, direktors – turpināja Liepājas muzeju vadīt līdz 1958. gadam.

Jānis Sudmalis 20. gs. 20. gados. 
Jānis Sudmalis 20. gs. 20. gados. Foto: Publicitātes foto/Liepājas muzeja krājums

Izstādē “Jānis Sudmalis. Glezniecība” iepazīstam nopelniem bagāto liepājnieku vispirms kā gleznotāju. Izstādē skatāmie darbi tapuši Liepājā un tās apkārtnē. Mākslinieks gleznojis reālisma un impresionisma, vēlāk – stingra reālisma tradīcijās ieturētas ainavas, klusās dabas un portretus.

"Osta ziemā". 1960
"Osta ziemā". 1960 Foto: Publicitātes foto/Liepājas muzeja krājums

Darbos iemūžinātas idilliskas lauku ainavas, ikdienas ritējums lauku sētās un pilsētas ielās. Tverts arī pilsētas industriālais pulss Liepājas ostā un ražotnēs. Gleznas un skices galvenokārt gleznotas eļļas tehnikā.

Darbs plenērā. 1968. gads. 
Darbs plenērā. 1968. gads. Foto: Publicitātes foto/Liepājas muzeja krājums

Pirmās iemaņas zīmēšanā un gleznošanā Jānim Sudmalim palīdzēja iegūt Penzas mākslas skolas audzēknis liepājnieks Roberts Šterns. Gūtās zināšanas un interese par krāsu iedrošināja iestāties Jaņa Rozentāla mākslas studijā Rīgā (1909) un tad, izturot sīvu konkurenci – Štiglica Centrālajā tehniskās zīmēšanas skolā Pēterburgā (1911-1915).

"Bāzes kuģis ostā". 1963
"Bāzes kuģis ostā". 1963 Foto: Publicitātes foto/Liepājas muzeja krājums

Izstāde “Jānis Sudmalis. Glezniecība” Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 būs aplūkojama līdz šīgada 10. martam.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu