Ziedoņa muzejs lūdz palīdzību piecdesmit gadus vecā niedru jumta nomaiņai (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Imanta Ziedoņa un Ausmas Ziedones-Kantānes vasaras mājai "Dzirnakmeņi" Siguldas novadā, kas sabiedrībai pazīstama kā Ziedoņa muzejs, šogad aprit 50 gadi. Šo gadu laikā niedru jumts ir ievērojami izdilis un to nepieciešams mainīt, lai pasargātu māju un tajā esošo Imanta Ziedoņa kultūras mantojumu.

Dzejnieks vasaras māju jeb, kā tā tika dēvēta, Epifāniju ar niedru jumtu cēla pats saviem spēkiem un izmantoja dabas resursus - guļbaļķus karkasam un niedres jumtam.

Latvijā ir daudz jumiķu, bet maz vairs tādu, kas spēj apjumt ar niedrēm. Esam atraduši meistaru no Ziedoņa dzimtā Ragaciema. Meistars Agnis Ruņģis aroda prasmi apguvis pie niedru jumta licēja, kurš darināja jumtu Ziedoņa mājai. Arī niedres jumtam pļausim no Imanta Ziedoņa bērnības vietas – Ragaciema apkārtnē, no netālu esošā Kaņiera ezera. Imantam šāda apstākļu saderība būtu ļoti patikusi.

Liksim tādu pašu jumtu, kā tas bijis oriģināli. Kā Ziedonis pats teicis: “Niedru jumts ir labs temperatūras regulētājs. Ziemās saglabā mājas siltumu, vasarās neļauj istabas piekarsēt saulei.”

Šajā mājā, zem lielā jumta ir sarakstīta liela daļa Ziedoņa Epifāniju, fonda "Viegli" mūziķi Renārs Kaupers, Goran Gora, Māra Upmane-Holšteine un citi talanti ir radījuši un ierakstījuši skaistas dziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Tagad te ir muzejs.

Muzejs liecina par mūsu identitāti, un tā saturs ir ilgtspējīga nacionāla vērtība. Muzeja apmeklētāji bauda paša dzejnieka klātbūtnes sajūtu, dārza mieru un iespēju šai vietā atjaunoties kā garīgi, tā fiziski. Muzejs ir kā ilgtspējīgi vitamīni dzīvei.

Aicinām piedalīties jumta nomaiņā, lai Ziedoņa muzejs varētu turpināties. Esam savākuši 10 000 eiro, bet nepieciešami vēl 25 tūkstoši.

Iespējams ziedot "Mobilly" aplikācijā:

  • 20 eiro, iegūstot bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā;
  • 30 eiro, iegūstot Imanta Ziedoņa grāmatu "Lāča Andreja pasakas" un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā;
  • 40 eiro, iegūstot fonda "Viegli" dubultplati "Desmit pāri" un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā;
  • 50 eiro, iegūstot grāmatu Krišjānis Barons and other Latvians “A descriptionof our Homeland un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā.
  • 100 eiro, iegūstot Imanta Ziedoņa grāmatu "Lāča Andreja pasakas", grāmatu Krišjānis Barons and other Latvians “A descriptionof our Homeland, fonda "Viegli" dubultplati "Desmit pāri" un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā;
  • 1000 eiro, iegūstot draugu grupas (līdz 15 personām) muzeja apmeklējumu ar kino vakaru un Imanta Ziedoņa iecienītā ēdiena baudīšanu.

Veicot maksājumu uz kontu, lūdzu, norādiet vēlamo dāvanu un telefona numuru!

Kā arī aicinām ikvienu iesaistīties, ziedojot līdzekļus ar bankas pārskaitījumu: Imanta Ziedoņa muzeja fonds

Reģ. nr. 40008244217

Sporta iela 2,Rīga LV-1013

Swedbank konts: LV43HABA0551040938869

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu