Marts ir par stiprām sievietēm: iedvesmojoša kino izlase

Foto: publicitātes
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Marts ir piemērots mēnesis, lai izceltu un baudītu kinolentēs iedzīvinātus stāstus, kas apliecina gan sieviešu lomu sabiedrībā un politikā, gan viņu iekšējās cīņas ceļā uz sasniegumiem, vienlaikus balansējot ar nepieciešamību ikdienā uzņemties lielākās rūpes par mājsaimniecību un bērnu aprūpi. LMT Viedtelevīzijā pieejamas filmas un seriāli, kur galvenajās lomās vai to atveidē ir redzamas spēcīgas un iedvesmojošas sievietes.

“Mana brīvība”
“Mana brīvība” Foto: publicitātes

Sieviete un tās brīvība

Tikai pērnruden skatītāju vērtējumam uz kino ekrāniem nonāca latviešu režisores Ilzes Kungas-Melngailes debijas spēlfilma “Mana brīvība”, kurā interpretēti vēsturiskie notikumi Atmodas laikā. Filmas galvenās varones Alīcijas (Ērika Eglija-Grāvele) prototips ir poļu izcelsmes latviete Ita Marija Kozakeviča (1955–1990), kura aktīvi iesaistījās Latvijas Tautas frontē un kļuva par nozīmīgu personību Atmodas periodā un ceļā uz Latvijas neatkarības atgūšanu. Galvenā varone nonāk sievietei tik raksturīgās pārdomās – vai pamest perspektīvo politisko karjeru un nodoties miermīlīgai ģimenes dzīvei, vai arī turpināt sekot saviem ideāliem un cīnīties par Latvijas neatkarību.

Savukārt režisora Pablo Larēna filmā “Spensere” (2021) atainota traģiski emocionālā cīņa, ko nācās piedzīvot princesei Diānai (Kristena Stjuarte) laikā, kad viņa saprata – laulība ar princi Čārlzu ir uz izjukšanas robežas. Ietekmīga un pasaulslavena, tomēr ar diezgan ierobežotu rīcības brīvību, viņa cīnās starp savaldīšanos un pakļaušanos, starp pretošanos un vēlmi pašai būt noteicējai pār savu dzīvi.

“Melnās pirts māsība”
“Melnās pirts māsība” Foto: publicitātes

Taču mūsu kaimiņzemē tapušais igauņu režisores Annas Hints kinodarbs “Melnās pirts māsība” (2023) atklāj pirts nozīmi vietējā sieviešu kultūrā. Ar starptautiskām kino balvām apbalvotais mākslas darbs pievēršas pirts kultūras spējai dziedēt sieviešu likteņus, kurus ikdienā diktē sabiedrības gaidas un stereotipi, paškauninājuma mehānismi un dažādu formu vardarbība. Taču pirtī sievietes satiekas un aprunājas, atklāj noslēpumus un attīrās, tādējādi stiprinot gan savu individuālo gribasspēku, gan kopējo sieviešu māsību jeb spēju solidarizēties. Tas ir dokumentāls ekrāna rituāls, kas sniedz terapeitisku pieredzi skatītājam.

“Respect”
“Respect” Foto: publicitātes

Melnādainās sievietes mūzikas industrijā – izaicinājumi un veiksmes stāsti

Soulmūzikas karaliene Areta Franklina un mūsdienu repa zvaigzne Lizzo – par šīm spēcīgajām sievietēm runā visā pasaulē. Tomēr viņu likteņi (tāpat kā Itas M. Kozakevičas un princeses Diānas) ir veiksmju un sāpju līkloču caurausti. Līslas Tomijas režisētajā biogrāfiskajā drāmā “Respect” (2021) par pasaulslaveno Aretu Franklinu iesaistījās pati māksliniece, kura kinolentes nonākšanu uz ekrāniem diemžēl nesagaidīja, jo 2018. gadā viņas dzīvība izdzisa. Taču tieši viņa bija tā, kas izraudzījās savas lomas atveidotāju, uzrunājot amerikāņu dziedātāju Dženiferu Hadsoni pēc tam, kad viņa savu talantu pēc dalības filmā “Dreamgirls” (rež. Bils Kondons, 2006) vēlreiz pierādīja Brodvejas mūziklā “The Color Purple”. Biogrāfiskajā drāmā skatītāji var sekot līdzi Aretas Franklinas dzīves gājumam, kas piepildīts ar neveiksmēm un spilgtiem sasniegumiem mūzikā, spējai savienot savu karjeru ar ģimenes dzīvi, pieredzi ar vardarbīgu partneri un atkarību no alkohola.

Savukārt dokumentālajā stāstā “Ar mīlestību – Lizzo” (2021) mūsdienu hiphopa zvaigzne Lizzo ļauj ielūkoties savā dzīvē – viņa ir māksliniece, kas mainījusi ne vien mūziku, bet arī popkultūru, paliekot uzticīga savai būtībai. HBO Max veidotā dokumentālā filma atklāj, kā superzvaigznei izdevies aizsākt pasaulē tik vajadzīgo kustību, kas godā dažādus ķermeņus, rases un seksuālo piederību.

Foto: publicitātes

Galvenajā lomā – spēcīgas pasaulslavenas aktrises

Nupat uz ekrāniem nonācis politiskās satīras seriāls “Režīms” (rež. Stefans Frears, 2024) ar Kinoakadēmijas balvas ieguvēju Keitu Vinsletu galvenajā lomā. Tas ir drūmi komisks stāsts par dzīvi mūsdienu autoritārajā režīmā, kanclerei Elenai Vernhemai (Keita Vinsleta) ar katru dienu kļūstot paranoiskākai un nestabilākai savā pozīcijā. Kā viņa tiek galā ar situāciju, kad valsts sašķeļas? Pat ja politiskā satīra nav tavs iecienītākais žanrs, Keitas Vinsletas suģestējošā aktierspēle nepaliks vienaldzīga.

“Bārbija”
“Bārbija” Foto: publicitātes

Vieglāku kino žanru cienītājiem noteikti der izvēlēties Kinoakadēmijas balvai vairākās nominācijās nominēto filmu “Bārbija” (rež. Greta Gērviga, 2023). Galveno lomu tajā atveido austrāliešu aktrise Margota Robija, kura ir arī viena no filmas līdzproducentēm un bez veiksmīgās aktrises karjeras ir atpazīstama kā ietekmīga viedokļu līdere – viņa publiski iestājas par dzimumu līdztiesību, sieviešu un LGTB kopienas tiesībām. Kopā ar vīru producentu Tomu Ekliju līdzdibinājusi uzņēmumu “LuckyChap Entertainment”, veidojot filmas, kuru mērķis ir pasniegt stāstus no sieviešu perspektīvas neatkarīgi no tā, vai tās būtu rakstnieces, režisores vai producentes. Šis uzņēmums līdzproducēja arī fantāzijas komēdiju “Bārbija”.

“Bezgalīgā mīlestība”
“Bezgalīgā mīlestība” Foto: publicitātes

Ja priekšroku dodat Eiropas kino vai arī esat Penelopes Krusas talanta piekritēji, tad der izvēlēties vētraino ģimenes drāmu “Bezgalīgā mīlestība” (rež. Emanuels Krialese, 2022).

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu