Čehova teātra un “Re:Baltica” izrāde “Šķelšanās” maijā ceļos uz Daugavpili

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Inga Spriņģe un Aleksandrs Maļikovs
Inga Spriņģe un Aleksandrs Maļikovs Foto: Vadims Kožins

28. maijā Daugavpils teātra lielajā zālē tiks uzvesta Čehova teātra un pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” izrāde “Šķelšanās”, kas pirmoreiz ar skatītājiem satikās pirmizrādē 4. martā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Izrāde Daugavpils teātrī būs otrā un arī noslēdzošā.

Izrāde “Šķelšanās” bija plānota kā vienreizējs notikums, par ko arī publika un prese tika atbilstīgi informēta, tomēr pēc daudziem atzinīgiem novērtējumiem un aicinājumiem izrādi atkārtot nolemts piedāvāt publikai izrādi noskatīties vēl vienu reizi, šoreiz – Daugavpilī.

Foto: Vadims Kožins

Izvēle piedāvāt izrādi tieši Daugavpils skatītājiem nav nejauša, jo arī lielākā daļa seriāla “Šķelšanās”, kas pie skatītājiem nonāca 2024. gada sākumā, darbība noris šajā pilsētā. Savukārt pati izrāde pozicionēta kā aizkadru izrāde – tātad tiešā sasaistē ar notikumiem un pārdzīvojumiem seriāla tapšanas laikā. Dokumentālajā seriālā žurnālistes pēta asas viedokļu sadursmes sabiedrībā, to izcelsmi un to sekas valsts drošībai un labklājībai.

Foto: Vadims Kožins

“Re:Baltica” žurnāliste Inga Sprinģe saka: “Mēs esam pateicīgi, ka Daugavpils un apkārtnes iedzīvotāji seriāla filmēšanas laikā runāja ar mums par savām problēmām, uzticējās, tādēļ uzskatām par savu pienākumu aizbraukt pie viņiem un izstāstīt savus secinājumus. Seriālā rādījām, ko par Daugavpili stāsta paši iedzīvotāji, izrādē - ko izjutām un sapratām pašas.”

Foto: Vadims Kožins

Izrāde “Šķelšanās” piedāvā līdz šim uz Latvijas teātru skatuvēm neredzētu un sociāli aktuālu skatuviskās izpausmes formātu, kurā satiekas dzīvā žurnālistika, dramaturģija un diskusija. Izrādē piedalās gan žurnālisti, gan Čehova teātra aktieri, stāstot seriāla “Šķelšanās” aizkadru stāstus un arī savu personīgo pieredzi. Pēc izrādes veidotāju domām, esošā kara kontekstā būt gan latvietim, gan krievam šodien paģēr pilnīgi citu nozīmi un arī atbildību.

Foto: Vadims Kožins

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, kurš šajā sezonā mērķtiecīgi īsteno pieteikto sezonas naratīvu par varas ietekmi un sabiedrības sašķeltības tēmu, turpinot aicināt sabiedrību sarunāties, atsaucās Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” idejai par nestandarta izrādes izveidi. Pēc izrādes skatītājiem tiek dota iespēja uzdot jautājumus izrādes dalībniekiem, veicinot dialogu par jautājumiem, kas izskanējuši izrādē.

Foto: Vadims Kožins

Čehova teātra vadītāja Dana Bjorka norāda: “Šodienas realitātes apstākļi pieprasa atklātu dialogu starp cilvēkiem. Dialogu par sāpīgām un svarīgām lietām. Uzskatu, ka caur patiesiem dzīves stāstiem ir iespējams sadzirdēt otru, rūpējoties par saliedētu Latvijas sabiedrību un mūsu kopējo nākotni.

Lepojos, ka starp mums ir cilvēki, kuri ir gana drosmīgi, lai publiski dalītos ar saviem pārdzīvojumiem, atklājot daudziem to, ka viņi nav vientuļi šajās sajūtās.

Ļoti gribētos, lai izrādes spilgtākais citāts iedzīvotos mūsu sabiedrības apziņā: "Sākumā ir cilvēks, un pēc tam tautība.""

Foto: Vadims Kožins

Izrādi iestudējis režisors Valters Sīlis, dramaturgs – Artūrs Dīcis. Līdzās Čehova teātra aktieriem – Veronikai Plotņikovai, Janai Herbstai, Aleksandram Maļikovam un Dmitrijam Jegorovam – izrādē piedalās arī “Re:Baltica” žurnālistes Sanita Jemberga, Inga Spriņģe, Inese Braže, Annija Petrova, kā arī vienīgā neatkarīgā Daugavpils medija Chayka.lv žurnālistes Inna Plavoka un Nataļja Paļčevska.

Foto: Vadims Kožins

Savukārt jautājums, uz kuru cenšas atbildēt šīs izrādes dalībnieki kopā ar skatītājiem, ir līdzīgs, kādu to uzdeva seriāla veidotāji saviem varoņiem: kas labāks – patīkams naids vai nepatīkama saruna? Biļetes uz izrādi “Šķelšanās” iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā “Biļešu paradīzes” kasēs un tīmeklī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu