Maijā norisināsies ikgadējais Latvijas Komponistu savienības festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Priekšplānā: diriģents Normunds Šnē.
Priekšplānā: diriģents Normunds Šnē. Foto: Oskars Upenieks

Ar vairākiem pirmatskaņojumiem un muzikāliem pārsteigumiem maija sākumā norisināsies ikgadējais Latvijas Komponistu savienības rīkotais festivāls “Latvijas Jaunās Mūzikas dienas”. Festivāla ietvaros izskanēs seši koncerti, kuros tiks atskaņoti vairāk nekā trīsdesmit latviešu komponistu darbi; par festivāla vienojošo tēmu šogad ir izvēlēts termins “Encore”, kas franču valodā nozīmē “vēlreiz”.

Pēc skaņdarba vai koncerta publika var skandināt: “Encore!”, pieprasot mūziķiem uzkāpt uz skatuves vēlreiz un atkārtot kādu daļu no priekšnesuma vai nospēlēt kaut ko papildus. Šāda iespēja pagarināt prieku no mūzikas klausīšanās vēl vairāk satuvina mūziķus ar auditoriju – tas ir brīdis, kad abas puses ir priecīgas vēlreiz izbaudīt pacilātas emocijas.

Šo terminu lieto arī ārpus mūzikas – saistībā ar biznesu, karjeras attīstību, un arī dzīvesveidu: tā ir iespēja neapstāties pie nospēlētā, sadzirdētā, izbaudītā, izdarītā un sasniegtā, jo katrs no mums ir “pelnījis vēl”.

Foto: Oskars Upenieks

Liela daļa mūsdienu mūzikas daudzviet Eiropā un arī Latvijā tiek atskaņota tikai vienreiz – daudzas lieliskas kompozīcijas pēc sava pirmā atskaņojuma nepiedzīvo nākamo. Lai arī šī gada Latvijas Jauno Mūzikas dienu programmā ir gaidāmi vairāk nekā desmit Latvijas un pasaules pirmatskaņojumi, ar “Encore!” filozofiju pasākuma rīkotāji iecerējuši aktualizēt to, ka latviešu laikmetīgā mūzika ir pelnījusi būt daudz vairāk atskaņota un sadzirdēta.

Foto: Oskars Upenieks

Radošais tapšanas mirklis, bezgalīgas idejas, kas neliek mieru, ziņkāre par sevi, mīlestība pret mūziku, iekšējā uguns, intriga izzināt. Tie ir tikai daži no aspektiem, kas mudina komponistus rakstīt vēl, bet mūziķus – atkārtoti iznākt uz skatuves pie auditorijas.

Foto: www.digitalaisdzintars.lv

“Esam saviļņoti, ja klausītāji mūsu sniegumu izbauda tik ļoti, ka vēlas dzirdēt vēl. Atkārtots aicinājums uz skatuves – tas ir liels pagodinājums. Šāds notikums stiprina spēcīgo saikni ar mūsu auditoriju, iedvesmojot mūs atdot visu iespējamo katrā priekšnesumā un turpināt sniegt neaizmirstamu pieredzi arī nākamajos koncertos,”

komentē pianiste Linda Leine, kas “Trio Fabel” sastāva muzicēs vienā no festivāla koncertiem.

Festivāla programma:

7. maijā plkst. 19.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē – kamerorķestra “Sinfonia Concertante” koncerts

"The Grand Music Awards 2023 ceremony at the Latvian National Opera and Ballet.
"The Grand Music Awards 2023 ceremony at the Latvian National Opera and Ballet. Foto: Paula Čurkste/LETA

Programmā Alvila Altmaņa Koncerts flautai un kamerorķestrim (pirmatskaņojums, soliste Egija Sproģe), speciāli festivālam pasūtītais Annas Veismanes jaundarbs stīgu orķestrim “Versus”, Annas Fišeres darbs balsij un stīgu orķestrim “Voynich Codex” ar solisti Helēnu Sorokinu, kā arī jaunā komponista Aleksandra Avrameca jaundarbs “Iridescence 18 stīgu instrumentiem”. Pie diriģenta pults Andris Vecumnieks.

8. maijā plkst. 19.00 Latviešu biedrības Zelta zālē – komponistam Vilnim Šmīdbergam 80

Komponists Vilnis Šmīdbergs, saņemot Lielās Mūzikas balvu par Mūža ieguldījumu mūzikā 12. martā. 
Komponists Vilnis Šmīdbergs, saņemot Lielās Mūzikas balvu par Mūža ieguldījumu mūzikā 12. martā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Koncertā izskanēs Viļņa Šmīdberga mūzika Ilonas Meijas (flauta), Magdalēnas Gekas (vijole) un Ivetas Cālītes (klavieres) interpretācijā – Trio flautai, vijolei un klavierēm, Sonāte vijolei un klavierēm, Variācijas klavierēm solo un komponista nesen izveidotais “Raudu deju” pārlikums flautai, vijolei un klavierēm.

10. maijā plkst. 18.00 Vagonu Hallē – Helēnas Sorokinas solokoncerts

Foto: www.jvlma.lv

Starptautiski atzītās laikmetīgās mūzikas interpretes Helēnas Sorokinas (mecosoprāns /kontralts) solokoncertā skanēs Latvijas pirmatskaņojumi vairāku latviešu komponistu mūzikai, kas komponēta speciāli Helēnai – tās autori ir Jānis Petraškevičs, Gundega Šmite, Santa Ratniece, Andris Dzenītis un Dace Aperāne. Pasaules pirmatskaņojumus piedzīvos Ernesta Valta Circeņa un Asjas Ahmetžanovas jaundarbi.

Komponists, JVLMA Kompozīcijas katedras docents Jānis Petraškevičs. 
Komponists, JVLMA Kompozīcijas katedras docents Jānis Petraškevičs. Foto: www.civitella.org

11. maijā Lielajā Ģildē – trīs koncerti

1. koncertā plkst. 16.00 uzstāsies pianists Roberts Fleics.

Pianists Roberts Fleics. 
Pianists Roberts Fleics. Foto: www.robertfleitz.com

Vairākus gadus Latvijā dzīvojošais amerikāņu pianists Roberts Fleics ir iniciējis daudzu latviešu komponistu skaņdarbu tapšanu. Viņa solokoncertā dzirdēsim divus jaundarbus, kuru autori ir Linda Leimane un Ernests Valts Circenis, kā arī jau iepriekš sacerētus Krista Auznieka, Jāņa Petraškeviča un Rutas Paideres skaņdarbus. Programmā arī par latviešu mūzikas klasiku kļuvusī Pētera Vaska fantāzija “Izdegušās zemes ainavas”.

2. koncertā plkst. 17.00 uzstāsies "Trio Fabel". Šī starptautiski atzīto kamermūziķu grupa – Anna Gāgane (klarnete), Kristaps Bergs (čells) un Linda Leine (klavieres) pēdējos gados ir sadarbojusies ar vairākiem latviešu komponistiem – koncertā dzirdēsim Oskara Herliņa, Georga Pelēča, Krista Auznieka darbus, kā arī piedzīvosim Andra Dzenīša “Geography of Rain” un jaunās komponistes Žanetes Spirkas skaņdarba ”Dubultlīnijas”pirmatskaņojumus.

Komponists un mūziķis Edgars Mākens. 
Komponists un mūziķis Edgars Mākens. Foto: www.garamantas.lv

3. koncertā plkst. 19.00 uzstāsies Valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” Normunda Šnē vadībā. Koncertā skanēs trīs jaundarbi lielam ansamblim, kurus gatavo Edgars Mākens, Santa Bušs un Armands Skuķis. Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos Šveicē dzīvojošās latviešu komponistes Asjas Ahmetžanovas “Apres le chant”, kas prestižajā Unesco Rostrum kompozīciju konkursā iekļuva ieteikto darbu desmitniekā. Visbeidzot, koncerts un festivāls izskanēs ar Ilonas Breģes 3. Koncerta klavierēm un orķestrim pirmatskaņojumu – pie klavierēm Vestards Šimkus.

Pianists Vestards Šimkus.
Pianists Vestards Šimkus. Foto: Publicitātes foto

Latvijas Jauno Mūzikas dienu norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome un Latvijas Radio 3 “Klasika”.

Koncertu biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un tīmeklī; pieejami arī vairāku koncertu vai visa festivāla abonementi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu