Tēva ambīcijas pār dēlu vēlmēm – reslinga drāmā "Dzelzs tvēriens"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kino Pavasaris Distribution

No piektdienas, 19. aprīļa, uz kinoekrāniem nonāks biogrāfiskā drāma “Dzelzs tvēriens”. Tās scenārijs veidots pēc patiesiem notikumiem, uz lielā ekrāna parādot vien daļu no fon Ērihu ģimenes ambīcijām, triumfa un lāsta. Viņu vārds saistāms ar ļoti specifisku un īpaši ASV populāru sporta veidu – reslingu. 

Viens no visamerikāniskākajiem sporta veidiem – reslings – ir Šona Dērkina (Sean Durkin) filmas fiziskā spēka ass, taču skatītājus emocionāli ciešā tvērienā varētu noturēt fon Ērihu ģimene: patriarhs Frics, viņa sieva un četri dēli-cīkstoņi. Viņu privātās dzīves cīņas ir ne mazāk aizraujošas, turklāt – tikpat neprognozējamas, un, dažādu iemeslu vadīti, fon Ērihi cīnās, lai par uzvarētājiem kļūtu arī ikdienas gaitās: brokastu kafijas malkā, “Lai tev jauka diena!” skūpstā un bērna smaidā.

Fon Ērihu ģimenes galva ir skarbais teksasietis Frics Fon Ērihs, izbijis profesionālā reslinga cīkstonis, kuram kremt neiegūtais pasaules čempiona tituls un kurš “Dallas Sportatorium” cīņas ringam gatavo savus dēlus.

Viņš ir apņēmies izdarīt visu, lai palīdzētu dēliem sportā sasniegt to, ko nav sasniedzis pats, taču viņu domas pat nejautā un jebkādus jautājumus, kas nav saistīti ar sportu, nocērt saknē.

Džeka slāpes pēc panākumiem kļūst par ģimenes lāstu, un likteņa triecieni sagrauj gan brāļu veselību, attiecības un dzīvības, gan ilgi loloto amerikāņu sapni, bet viņu mājas pārvēršas par sāpju pilnu cīņas ringu. Kā atklājis režisors Šons Dērkins, fon Ērihu traģēdiju bijis tik daudz, ka ne visas atspoguļotas filmā.

Foto: Kino Pavasaris Distribution

Filmas “Dzelzs tvēriens” (The Iron Claw, studija "A24") pirmizrāde notika “Texas Theatre” Dalasā, Teksasas pavalstī, un to apmeklēja gan Reslinga Slavas zālē uzņemtās fon Ērihu ģimenes zināmākais pārstāvis Kevins, kurš gadus divdesmit nebija stāvējis starmešu gaismā, gan viņa lomas atveidotājs uz lielā ekrāna Zaks Efrons, Džeremijs Allens Vaits (filmā – Kerijs) un režisors Šons Dērkins.

Foto: Kino Pavasaris Distribution

Skaļajiem aplausiem sekoja kinokritiķu uzslavas, īpaši augstu vērtējot aktieru komandas darbu, un vietnē “Rotten Tomatoes” filma ieguvusi 89 no 100 iespējamiem punktiem.

Dziedātāja Adele “Dzelzs tvērienu” nodēvējusi par pagājušā kino gada vislabāko lielā ekrāna darbu, un gan viņa, gan daudzi citi pēc noskatīšanās uzdod jautājumu: kāda ir patiesā cena stingrai audzināšanai?

Fon Ērihu ģimenes lāsts, ko ne reizi vien piesauc “Dzelzs tvēriena” varoņi, caurauž visu tās stāstu, kas aptver laiku no 1979. gada līdz 1990. gadu sākumam un kurā kā atsevišķas tēmas iezīmējas arī vecāku loma, brāļu mīlestība un sāncensība, profesionālā sporta neredzamā puse, īstena vīrišķība, pašpieņemšana. Taču, neskatoties uz traģisko pieredzi, ringā kāpj jau trešā Fon Ērihu dinastijas paaudze – Kevina dēli Ross un Māršals, savukārt Kerija meita Leisija profesionālas sportistes gaitas jau pārtraukusi.

Foto: Kino Pavasaris Distribution

Filmas “Dzelzs tvēriens” režisors un scenārija autors ir Šons Dērkins (“Marta Mārsija Meja Marlēne”, “Ligzda”), savulaik profesionālā reslinga fans, kurš gadiem ilgi lolojis cerību ekranizēt fon Ērihu stāstu. Operators ir ungāru izcilais kameras meistars Māķāšs Erdēji (“Saula dēls”), skaņu celiņu sakomponējis Ričards Rīds Parijs no kanādiešu supergrupas “Arcade Fire”, un galvenās lomas atveido Zaks Efrons, kurš tālā pagātnē atstājis Disneja mūziklu smukulīša tēlu.

Foto: Kino Pavasaris Distribution

Tikām Džeremijs Allens Vaits slavu guvis gan ar lomu seriālā “Lācis”, gan kā zīmola Calvin Klein jaunā seja. Harisu Dikinsonu skatītāji atcerēsies no Zelta palmas laureātes, ekscentriskās drāmas “Skumju trijstūris”, Lilijas Džeimsas kontā ir lomas seriālā “Dauntonas abatija”, pasaku filmā “Pelnrušķīte”; aktrise iedzīvinājusi skandalozās aroda māsas un modeles Pamelas Andersones tēlu miniseriālā “Pema un Tonijs”.

Foto: Kino Pavasaris Distribution

No 19. aprīļa ģimenes drāmu “Dzelzs tvēriens” demonstrēs kinoteātros “Forum Cinemas”, “Apollo Kino” un “Cinamon”, kā arī “Kino Bize”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu