Īpašs veltījums tiesas drāmu gardēžiem – seriāls "Goliāts"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: “Goliāts” publicitātes attēls, Amazon MGM Studios

Kā atkopties pēc karjeras sagrāves? Kā par spīti visam turpināt cīnīties par taisnību? Kā ir stāties pretī bijušajiem kolēģiem? Uz šādiem jautājumiem skatītāji varēs meklēt atbildes kopā ar Billija Boba Torntona atveidoto juristu Billiju Makbraidu seriālā “Goliāts” (“Goliath”) (autori – Deivids E. Kellijs un Džonatans Šapiro).

Seriāls seko līdzi Billijam Makbraidam – advokātam, kura slavas dienām punktu pielika traģisks lietas noslēgums, proti, aizdomās turamais, ko viņš tiesā attaisnoja, pēc tam nogalināja kādu ģimeni. Nu Makbraids bēdas slīcina pudelē un iztiku pelna, uzņemoties nelielas lietas. Vienmuļo ikdienu maina liktenīga tikšanās – tiesas zālē viņam nākas stāties pretī juristu birojam, ko pats savulaik dibinājis un kas nu kļuvis par nozares milzi, turklāt strādā ar nopietniem un vienlaikus arī bīstamiem klientiem.

“Noir” tradīcijas un antivaroņa šarms

“Goliāts” pirmizrādi piedzīvoja 2016. gadā “Amazon Prime” platformā. Seriāls apvieno tiesas procesu šķetināšanu un “noir” žanra elementus gan mākslinieciskajās izvēlēs, gan sižetā un varoņos.

“Goliāta” trumpis ir pārliecinošs antivaronis Billija Makbraida personā – viņš ir atkarību mākts vīrietis ar nīgru raksturu un nesaskaņām piepildītu privāto dzīvi, taču, neskatoties uz to, viņa galvenais dzīves virzītājspēks ir iestāšanās par taisnību un nepārspējams talants. Līdzīgi kā citi populāri antivaroņi (piemēram, doktors Hauss vai Šerloks Holmss) arī Billija Makbraida tēls spēj ne vien atrisināt tam pretī mestos izaicinājumus, bet arī iekarot skatītāju sirdis, lai tie nevarētu sagaidīt brīdi, kad atkal varēs sekot līdzi apburošā antivaroņa piedzīvojumiem. Arī kritiķi noteikti nebija vienaldzīgi, jo 2017. gadā Billijs Bobs Torntons par Makbraida lomu ieguva “Zelta globusu”.

Foto: “Goliāts” publicitātes attēls, Amazon MGM Studios

Starp citiem “noir” elementiem pieskaitāms arī stresa līmeņa kāpums Makbraida ikdienā, jo, stājoties pretī bīstamiem pretiniekiem, vērīgas acis no ēnām seko līdzi katram viņa solim. Ēnās slēpjas arī Makbraida bijušais cīņu biedrs un biznesa partneris Donalds Kūpermans (Viljams Hērts). Slēpjot savu apdeguma rētu klāto seju, viņš reti rādās sabiedrībā, toties no sava kabineta ar noklausīšanās ierīču palīdzību seko katram biroja telpās paustajam vārdam. Un kur nu bez liktenīgās sievietes! Tādas ir pat vairākas, piemēram, Makbraida bijusī sieva Mišela (Marija Bello), kura ir viņa oponente tiesas zālē, un Britānija Golda (Tanja Raimonda) – prostitūta, ko Makbraids pieņem par savu palīdzi.

Tiesas drāmu meistara pieskāriens

“Goliāts” ir viens no amerikāņu scenārista un producenta Deivida E. Kellija veikumiem. Iespējams, viņa vārds ir zināms kaislīgiem tiesas drāmu cienītājiem, jo tieši tā ir viņa specializācija. Kellijs piedalījies tādu leģendāru un skatītāju iemīļotu seriālu kā “Čikāgas cerība”, “Alija Makbīla” un “Lielie mazie meli” radīšanā. Starp citu, “Lielie mazie meli” arī pieejami LMT Viedtelevīzijā HBO filmu un seriālu sadaļā.

Foto: “Goliāts” publicitātes attēls, Amazon MGM Studios

Kellijs savulaik studēja politikas zinātni, taču viņa studiju darbi, iespējams, lika ieplest acis ne vienam vien profesoram – jaunais students ASV prezidenta Džona F. Kenedija administrācijas plānus nogalināt Fidelu Kastro aprakstīja dzejolī, bet ASV Konstitūcijas labojumus analizēja lugas formātā.

Pēc studijām Kellijs kādu laiku strādāja juristu birojā, nodarbojoties ar nekustamo īpašumu jautājumiem un krimināllietām, bet brīvajā laikā rakstīja scenāriju komēdijai par jauna jurista pirmajiem karjeras soļiem un no tiem izrietošajām ētikas dilemmām. Kellija veikums izpelnījās kino industrijas ievērību, un ceļš no juristu biroja uz Holivudas pakalniem bija bruģēts!

Seriāla “Goliāts” darbība notiek Santa Monikā, Kalifornijā, turklāt tajā nozīmīgu lomu spēlē reālas vietas. Piemēram, Billijs Makbraids mitinās blakus bāram “Chez Jay”, kur, tukšojot alkoholiskus dzērienus, nereti strādā un meklē arī savus nākamos klientus. Šai vietai ir īpaša nozīme paša Kellija dzīvē, jo tieši tur viņš sastapa savu nākamo sievu Mišelu Feiferi, un šķietami necilais bārs arī iedvesmoja Billija Makbraida tēla radīšanu. “Goliāta” pirmā sezona pieejama LMT Viedtelevīzijā!

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu