Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Pēterim Jurciņam veltītajā konkursā šogad aicina iesniegt dramaturģijas darbus

Foto: Publicitātes foto

Rēzeknes novada Nautrēnu apvienības pārvalde un latgaliešu kultūras kustība “Volūda” izsludina ikgadējo Pēterim Jurciņam veltīto literātu konkursu. Šogad kā jaunie, tā pieredzējušie literāti aicināti iesniegt līdz šim nepublicētus dramaturģijas darbus latgaliski. 

Literārais konkurss, lai godinātu dzejnieka, izcilā novadnieka Pētera Jurciņa piemiņu, aizsākās 2005. gadā un nu ir kļuvis par ierastu kultūras notikumu gada sastāvdaļu, “Pīterdīnā Rogovkā” izceļot arī mūsdienu literātu darbus.

No kreisās: literāts un žurnālists Vitālijs Lozda, rakstnieks Artūrs Goba, žurnālists Jāzeps Baltinavietis un dzejnieki Olga Lisovska un Pēteris Jurciņš. Vijciema etnogrāfiskā sēta "Ielīcas", 1975. gada septembris.
No kreisās: literāts un žurnālists Vitālijs Lozda, rakstnieks Artūrs Goba, žurnālists Jāzeps Baltinavietis un dzejnieki Olga Lisovska un Pēteris Jurciņš. Vijciema etnogrāfiskā sēta "Ielīcas", 1975. gada septembris. Foto: Valkas novadpētniecības muzejs/Literatura.lv

Pēteris Jurciņš (1932-2004) bija labi pazīstams gan kā dzejnieks, gan jauno literātu atbalstītājs, bet mazāk zināms ir fakts par viņu kā scenāristu: pēc Jurciņa scenārija 1973. gadā tapusi Rīgas kinostudijas dokumentālā filma “Klātbūtne”.

Nautrēnu apvienības pārvalde un latgaliešu kultūras kustība “Volūda” līdz šim veiksmīgi sadarbojusies latgaliešu dzejas slama “Rogovkys dzejis voga” iedzīvināšanā Dzejas dienu laikā.

Kustība “Volūda” 2024. gadā ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu uzsākusi literārās jaunrades latgaliski veicināšanas pasākumu programmu, kurā ar mērķi veicināt jaunu literatūras darbu latgaliski radīšanu, paredzēti trīs literārie konkursi: Pēterim Jurciņam veltītais konkurss maijā/jūnijā, dzejas slams “Rogovkys dzejis voga” septembrī, kā arī sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un festivālu “Prozas lasījumi” par tradīciju kļuvušais konkurss “Latgales prozas lasījumi” rudenī/ziemā.

No kreisās: kustības “Volūda” vadītāja Edeite Laime, rakstniece Laura Melne un ilustratore Vivianna Marija Stanislavska Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanā 2023. gada jūlijā. 
No kreisās: kustības “Volūda” vadītāja Edeite Laime, rakstniece Laura Melne un ilustratore Vivianna Marija Stanislavska Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanā 2023. gada jūlijā. Foto: lgsc.lv

Par Pēterim Jurciņam veltītā konkursa virzienu šajā reizē stāsta kustības “Volūda” vadītāja Edeite Laime: “Prozas lasījumos uzmanības centrā ir prozas darbi, dzejas slamā – iespēja dzirdēt jaunu dzeju latgaliski, tādēļ, domājot par šī gada Jurciņam veltīto konkursu, loģiski šķita apskatīt vēl kādu literāro žanru. Tā, sapņojot par jauniem darbiem vai vismaz to iecerēm dramaturģijā, kurā mūsdienās latgaliski nav tik daudz rakstītāju, šogad kopā ar Nautrēnu apvienību nolēmām apvienot spēkus un motivēt autorus vairāk pievērsties kādam no dramaturģijas žanriem.”

Konkursam jaunus, līdz šim nepublicētus darbus vai to fragmentus kādā no trijām kategorijām – skečs, bērnu luga vai kāds cits klasiskās dramaturģijas žanrs – literāti aicināti iesūtīt līdz 9. jūnijam elektroniski latgaliešu kultūras kustībai “Volūda” uz e-pastu lgsc@lgsc.lv ar norādi “P. Jurciņa konkurss 2024”.

Darbus vērtēs vismaz trīs ar attiecīgo žanru saistīti eksperti, bet uzvarētājs katrā no kategorijām tiks paziņots pasākumā “Pīterdīna Rogovkā” 29. jūnijā. Labāko darbu autori katrs saņems prēmijas 100 eiro apmērā no Nautrēnu apvienības pārvaldes, kā arī atlīdzību par darba (vai tā fragmenta) publikāciju latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv 300 eiro apmērā.

Foto: Publicitātes foto

Ar pilnu Pēterim Jurciņam veltītā literātu konkursa nolikumu var iepazīties Rēzeknes novada mājaslapā un latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv

Nepalaid garām!

Uz augšu