FOTO un VIDEO "Ideāla bilžu grāmata jauniem cilvēkiem!" Atvērts unikāls fotoalbums "Pastaiga pa skaisto Rīgu"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Grāmatu namā “Valters un Rapa” piektdienas, 10. maija pēcpusdienā norisinājās fotoalbuma “Pastaiga pa skaisto Rīgu” atvēršanas svētki. Albumam ir īpaša iezīme – papildinātajā realitātē, izmantojot bezmaksas mobilo aplikāciju "Old Riga", var redzēt kā 75 mūsu galvaspilsētas vietas izskatās mūsdienās, lokāciju pārmaiņas gadu gaitā paskaidro arī 20 vēsturiski video no dokumentālajām kinohronikām.

Kopumā grāmatā redzams 221 fotoattēls, kas aptver laika periodu no 1920. līdz 1940.gadam. Izdevums veidots, sadarbojoties ar “Digitālo inovāciju parku” – sabiedriskās sadarbības platformu, kurai ir ļoti būtiska kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un popularizēšana.

Kaspars Migla. 
Kaspars Migla. Foto: Jānis Škapars, TVNET GRUPA

Stāsta viens no fotoalbuma idejas autoriem, projekta vadītājs Kaspars Migla: “Skatījāmies, vai kaut kur citur vēl būtu atrodama šāda grāmata – vienas pilsētas pagātnes un šodienas attēli, kurus ar aplikācijas palīdzību var aplūkot vienlaicīgi. Pie tam, pie dažiem attēliem redzēt arī vēsturiskās kinohronikas. Secinājām, ka līdzīgu piemēru šādai koncepcijai nav. Tā nu sanāk, ka šis ir pirmais vēsturiskais fotoalbums ar papildināto realitāti, mūsdienu bildēm un videofragmentiem un tādēļ arī pilnīgi unikāls.”

Toms Grēviņš. 
Toms Grēviņš. Foto: Jānis Škapars, TVNET GRUPA

Grāmatas “Pastaiga pa skaisto Rīgu” ievada autors ir Latvijas Radio 5 “Pieci.lv” ētera personība, dīdžejs un viens no labdarības maratona “DOD PIECI!” ilggadējiem veidotājiem Toms Grēviņš. Viņš grāmatas atvēršanas pēcpusdienas viesiem atzina, ka ne vienmēr ir priecīgs par to, kā un kas notiek mūsu galvaspilsētā un kādā stāvoklī ir ne tikai ēkas, bet arī infrastruktūras elementi.

“Ceru, ka šī grāmata varētu nonākt arī pie tiem, kuri štuko un plāno, kādai mūsu Rīgai jāizskatās nākotnē,” atzina Toms Grēviņš. “Iespējams, tieši šādā veidā mēs atkal Rīgu varam padarīt par kaut ko unikālu. Albumā ir ļoti daudz labu ideju par to, ko mēs savulaik esam pazaudējuši un ko mēs atkal varam atgriezt. Esmu dzīvojis visdažādākajos Rīgas nostūros un pats interesantākais, ka visi tie ir iekļauti šajā īpašajā bilžu parādē un visus tos es atpazinu!”

Dīdžejs norādīja, ka viņa ģimenē aug "divi jauni cilvēki", kuri ļoti ātri adaptējas ar jaunajām tehnoloģijām:

“Domājot par šīs grāmatas auditoriju, man prātā nāk īpaši viens no abiem rakariem, kuru sevišķi interesē vēsture. Viņš arī būs pirmais, kurš grāmatas eksemplāru saņems no manām rokām. Šī ir ideāla bilžu grāmata priekš jauniem cilvēkiem! Lai tai ir ilgs mūžs un es domāju, ka katra Latvijas pilsēta būtu pelnījusi šādu grāmatu!”

Fotoalbuma sadarbības partneris ir arī portāls TVNET, kura tiešsaistes žurnālā TVNET+ lasāmi dažādi stāsti par albumā iekļautajām vietām un namiem. Rolanda Virka un Toma Treiberga sagatavotos pārskatus atradīsiet portāla sejas.tvnet.lv rakstu ciklā “Klusie liecinieki”.

Toms Treibergs. 
Toms Treibergs. Foto: Jānis Škapars, TVNET GRUPA

“Mūsuprāt, šī klusējošo liecinieku analoģija strādā ļoti labi tajā ziņā, ka pašas ēkas ir klusas, tomēr slēpj sevī bagātu un sazarotu vēsturi,” klātesošajiem atzina TVNET Kultūras redaktors Toms Treibergs. “Interesantākais šajā sazarojumā ir tas, ka galapunkts tajā vienmēr ir cilvēks. Vai nu arhitekts, vai kāds pilsētas domes atbildīgais, kura varā ir bijis nolemt par kādas pilsētas daļas attīstību. Ceru, ka to pamana un novērtē arī mūsu lasītāji. Spriežot pēc tā, kāda ir reakcija uz šo tematisko rakstu parādīšanos soctīklos, varam secināt, ka tā tas arī ir!”

Izdevums tapis, sadarbojoties ar Latvijas Nacionālo arhīvu un Rīgas vēstures un kuģniecības un muzeju, bet papildinātās realitātes iespēju izveidojis Digitālo inovāciju parks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu