Foto Skanīgi aizvadīts Rīgas Kvīru kora mēģinājums

TVNET
"StartUpHouse" skanīgi aizvadīts Rīgas Kvīru kora mēģinājums
"StartUpHouse" skanīgi aizvadīts Rīgas Kvīru kora mēģinājums Foto: Justs Kravalis/TVNET GRUPA

Pašmāju LGBT+ koris – Rīgas Kvīru koris – Baltijas praida ietvaros šonedēļ priecē klausītājus un skatītājus ar koncertiem, lielo sadziedāšanos, dalību gājienā un iespēju piedalīties vienā no kora mēģinājumiem. 11. jūnija mēģinājumā bija klāt arī TVNET GRUPA. 

"Šī būs mūsu kora pirmā lielā publiskā iznākšana no skapja – un kad vēl, ja ne praida laikā," stāsta Rīgas Kvīru kora līdzdibinātājs Jurģis Kalniņš. Visi kora rīkotie pasākumi ir atvērti ikvienam interesentam, tie ir piemēroti arī ģimenēm ar maziem bērniem.

Pirmais pasākums paredzēts notika otrdien, 11. jūnijā, Spīķeros. Tas bija atvērtais brīvdabas mēģinājums, kas bija iespēja "ikvienam uz savas ādas izbaudīt balsi iesildošus vingrinājumus, ieklausīties kora koncerta repertuārā un patiesi saprast, kā piekopt LGBT+ iekļaujošu valodu latviskā vidē".

Ceturtdien, 13. jūnijā, Tallinas pagalma "Angārā" paredzēts vēl kas nebijis - kvīriskā ChoirUp sadziedāšanās. ChoirUp ir kopdziedāšanas pasākumu cikls, kas apvieno visus dziedāt gribošos kopīgā dziesmā.

Diriģentes Noras Žeigures vadībā tiks apgūta un nodziedāta dziesma par godu ļoti nozīmīgam LGBTQ kopienas simbolam, kam sekos sadziedāšanās kopā ar grupu un dziesmām latviski un angliski. Pirms sadziedāšanās sākuma uz skatuves ar īpašu programmu kāps Rīgas Kvīru koris.

"Lai piedalītos ChoirUp, nav nepieciešams iepriekš gatavoties, zināt dziesmu vārdus, lasīt notis, vai būt pārliecinātam par savām balss spējām - galvenais ir labi pavadīt laiku,” informē ChoirUp pārstāvis Ernests Jenavs. Pasākuma sākums pulksten 19, ieeja - par ziedojumiem.

Praida kulminācijā – sestdienas, 15. jūnija, tradicionālajā gājienā piedalīsies arī Kvīru koris. Koris gājienā dosies, dziedot latviešu skaistākās tautasdziesmas un estrādes dziesmas. "Gluži kā Dziesmu svētku gājienā, arī šeit mūsu koristi leposies ar savu identitāti un kulturālo bagātību. Visi draugi un atbalstītāji ir mīļi aicināti pievienoties mums gājienā," uzsver kora diriģente Katrīna Jēkabsone. Gājiena sākums – pulksten 12 no Vērmanes dārza.

Uzreiz pēc gājiena, Baltijas praida noslēguma koncertā, uz Vērmanes dārza skatuves ap pulksten 16 ar performancēm latviešu un angļu valodās kāps arī Kvīru koris.

"Latviešu tautas vēsturē un kvīru vēsturē ir daudz līdzību: mums nācies cīnīties par savām tiesībām un brīvībām, liekot lietā savu sīkstumu un vienam otru atbalstot. Iespējams, baudot kvīru kora dziedājumu un ievērojot šīs paralēles, apkārtējiem kļūs vieglāk just empātiju pret saviem LGBT+ līdzcilvēkiem, kam joprojām jācīnās par vienlīdzību," uzsver kora līdzdibinātāja Lelde Vaivode.

Ar visiem Rīgas Kvīru kora rīkotajiem pasākumiem vienkopus iespējams iepazīties vietnē, kā arī biedrības "Safe Space" "Facebook" lapā. Visi pasākumi ir piemēroti ģimenēm ar maziem bērniem.

Nepalaid garām!

Uz augšu