Šodienas redaktors:
Krista Garanča

RIGA IFF tiešsaistes nomā skatāms sešu izmeklētu Latvijas īsfilmu seanss

Kadrs no Annas Ansones īsfilmas "Can't Help Myself".
Kadrs no Annas Ansones īsfilmas "Can't Help Myself". Foto: Publicitātes foto

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) tiešaistes filmu nomas piedāvājums papildināts ar izmeklētu Latvijas īsfilmu izlasi. Seši īsās metrāžas darbi, kas pārstāv dažādus kino žanrus un izteiksmes formas, atklāj Latvijas filmu veidotāju talantu un pasaules skatījumus koncentrētā un emocionāli ietilpīgā tiešsaistes seansā.

Tiešsaistē pieejamas divas vizuāli aizraujošas animācijas īsfilmas bez dialoga. Klermonferānas īsfilmu festivāla konkursa programmā izrādītā filma “Goda sardze” (Edmunds Jansons, 2021) pieklauvē pie skatītāja nacionālās pašapziņas. Ieguvusi Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” kategorijā “Labākās animācijas filmas režija”, Jansona radītā ritmu un formu spēle iezīmē robežu starp neparedzamo un cienījamo, tradīciju un bezjēdzīgo.

Savukārt dzīvības un nāves noslēpumaino tuvumu apdzied Lindas Stūres īsfilma “Beigu beigas” (2023). Antropoloģiskā Latgales lauku dzīves ainiņa, kas smalkās līnijās atklāj aizgājēju pavadīšanas rituālu, tapusi ar roku zīmētās animācijas tehnikā un izrādīta vairākos ievērojamos kino festivālos.

Kadrs no Jāņa Ābeles īsmetrāžas dokumentālās filmas "81 metrs". 
Kadrs no Jāņa Ābeles īsmetrāžas dokumentālās filmas "81 metrs". Foto: Publicitātes foto

Īsfilmu seansā iekļauta arī 2022. gada labākā Latvijas īsmetrāžas dokumentālā īsfilma, Jāņa Ābeles personīgā odiseja pa Latvijas kinoteātriem “81 metrs” (2022). Mijoties nostalģijai, laika nepielūdzamībai un paļāvībai visu atgūt ar uzviju, esejā par pazudušo laiku kinozāles atklājas kā sinefila drošais patvērums.

Kadrs no Paula Ķestera kino vēstījuma "Pirmie soļi". 
Kadrs no Paula Ķestera kino vēstījuma "Pirmie soļi". Foto: Publicitātes foto

Tāpat seansā ietverti arī trīs aktierkino darbi, tostarp, režisora Paula Ķestera elēģiskais darbs “Pirmie soļi” (2021). Par labāko 2021. gada īsmetrāžas spēlfilmu atzītā īsfilma melnbaltā 16 milimetru kino lentes rāmī rāda bezvārdu atgriešanos bērnībā.

Savukārt “Resistance is Futile” (2023) ir personisks režisora Armanda Zača stāsts par drauga zaudējumu. Īsfilma pietveras mentālās veselības saasinājuma izpētei, atsedzot draudzības emocionāli nospriegoto un trauslo dabu.

Elīna Vaska Annas Ansones īsfilmā "Can't Help Myself". 
Elīna Vaska Annas Ansones īsfilmā "Can't Help Myself". Foto: Publicitātes foto

Tiešsaistē iespējams noskatīties arī RIGA IFF nacionālā īsfilmu konkursa 2022. gada uzvarētāju un 2022. gada Latvijas labāko spēles īsfilmu “Can’t Help Myself” (2022). Piedāvājot vasaras pēdējo dienu dvesmu, hipnotiskajā Annas Ansones īsās formas darbā mijas spēcīgs sievietes skatiens, plūdenais režijas temps, smalka humora vēsmas un spilgtas atsauces uz kino vēstures lappusēm.

RIGA IFF Kolekcija ir īpaša kino darbu izlase, kurā apkopotas mākslinieciski augstvērtīgas Eiropas un pasaules filmas no festivāla iepriekšējo sezonu programmām, kā arī ievērojami un nozīmīgi Latvijas kino darbi. Ieguvušas skatītāju, kino kritiķu un festivālu žūriju atzinību, šīs filmas turpina savu ceļu pie skatītājiem citos izrādīšanas formātos.

Filmas apkopotas RIGA IFF Kolekcijas tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv, ļaujot skatītājiem visā Latvijā tiem ērtā laikā un vietā izbaudīt kvalitatīvu un drosmīgu kino, neizejot no mājām.

Nepalaid garām!

Uz augšu