Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Grupa "LUPA" stāsta par pīlādžiem, aizkavēšanos ķemertiņā un čili kā labāko no garšām

Grupa "LUPA".
Grupa "LUPA". Foto: Loreta Medne

Kalendārā lūkojoties – to dienu skaits, kuras būtu pieskaitāmas vasarai, paliek arvien mazāks. Tomēr ir notikumi, kuri vēl arvien turpina aicināt uz vasaras izbaudīšanu labas mūzikas pavadījumā. Savu koncertprogrammu turpina arī Kalnciema kvartāls, kurā ceturtdienas, 25. jūlija, vakarā uzstāsies apvienība "LUPA". 

Instrumentālā, elektroniskā un analogā modern fusion mūzikas stila grupa “LUPA” dibināta 2016. gadā. Tajā apvienojušies četri no labāko Latvijas džeza un laikmetīgās mūzikas mākslinieku vidus: Dāvis Jurka – alta saksofons, “Erica Synths” efekti; Ritvars Garoza – sintezatori un “Fender Rhodes”, Valters Sprūdžs – basģitāra; Andris Buiķis – bungas, “Tempest” analogā bungmašīna.

Grupas debijas skaņuplate “Sequences and Consequences” nominēta “Austras balva 2019”, kā arī Mūzikas ierakstu gada balvai. Grupas otrais ieraksts “Koki” ieguvis Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu "Zelta Mikrofons" kategorijā “Labākais džeza mūzikas albums 2022”.

Koncertvakaru iesildīs jauno džeza studentu apvienība “Tepat”, kas dibināta aizvadītā gada nogalē, kad seši laikmetīgā džeza studenti – Madara Dzene (vokāls), Krišjānis Laizāns (bass), Eduards Bariss (ģitāra), Matīss Barons (taustiņi), Enriko Korvisons (pūšaminstrumenti, vokāls) un Andris Žabris (sitaminstrumenti) – apvienojās, lai radītu jaunu skanējumu šodien aktuālajā Latvijas mūzikas scēnā.

Mūziķus vieno līdzīgs skatījums uz pasauli un mūziku, kā arī degsme ļauties eksperimentiem un jaunām skaņām. Grupas pavisam nesen iznākušais EP “Saldāks par vīnu” atbilst neosoula stilam, un sevī ietver grupas esenci – saulainu un melanholiski grūvīgu.

Kā ierasts, mūzikas klausīšanos ar savu gādību pabalstīs “Vīnu veikals un kafe”, servējot Itālijas Markes reģiona vīnus un kafiju, verandā strādās pop-up dzirkstošo dzērienu stacija, savukārt vakariņas gatavos jau gadiem iecienītās street food kafejnīcas.

Koncertsērijas “Vasara ārā. Vasara kopā” rīkotāji paredzējuši nevienu vien pārsteigumu. Kad tieši nākamais no tiem gaidāms – tiks atklāts laika gaitā, tāpēc vērts ieplānot tikšanos Kalnciema kvartāla rūtotajā laukumā ik ceturtdienu visas vasaras garumā!

Ieeja pasākumā bez maksas un no plkst. 18.00.

Turpinājumā – neliela saruna ar grupas "LUPA" pārstāvjiem, lai tuvāk iepazītu šī ceturtdienas vakara atmosfēras radītājus.

TVNET: Ja jūs varētu uzstāties kopā ar jebkuru mūziķi, mirušu vai dzīvu, kurš tas būtu un kāpēc?

Grupa "LUPA": Zinot, ka mums visiem patīk astoņdesmito gadu mūzika, tas varētu būt Fils Kolins (Phill Collins), Niks Keršavs (Nik Kershaw) vai Stings (Sting).

Kāds ir jūsu mīļākās dziesmas, kuru esat uzrakstījis/izpildījis, stāsts?

Albuma tapšanas laikā mums izveidojās skaņdarbu sērija “Pīlādzis”. Sākotnēji, kā visiem skaņdarbiem, tam tika veidota tēma, ar ko sākt skaņdarbu, bet spēlēšanas gaitā šī tēma aizveda pavisam citā virzienā, un skaņu ainas mainījās viena aiz otras. Šie improvizācijas momenti albumā tika iekļauti vairāki. Kopš “Koku” albuma brīvus improvizatoriskus skaņdarbus koncertā mēs saucam par “Pīlādžiem”.

Aprakstiet dīvaināko vietu vai situāciju, kurā jums radās iedvesma jaunai mūzikai!

Mūsu radošajā nometnē bija gadījums, kad kolēģim sanāca aizkavēties ķemertiņā. Kamēr gaidījām, "uzrakstījās" dziesma “Akācija”.

Kāds ir viens albums, kuru, jūsuprāt, ikvienam būtu jādzird vismaz vienu reizi dzīvē no sākuma līdz beigām un kāpēc?

Stīlija Dena (Steely Dan) albums “Aja”.

Ja jūs varētu uzstāties duetā ar jebkuru izdomātu varoni, kurš tas būtu un kādu dziesmu jūs dziedātu?

Nebūtu jāizdomā. Tas būtu Ilmārs Dzenis. Mēs ar viņu varētu atskaņot dziesmu “Taurenītis”.

Vai jums ir kāds rituāls pirms koncertiem, lai noskaņotos pirms uzstāšanās? Ja jā, tad kāds?

Labākais rituāls ir pavadīt dažas stundas pirms koncerta kopā pusdienojot, tērzējot par svarīgām un mazsvarīgām tēmām.

Ja jūsu mūzikai būtu garša, kāda tā būtu un kāpēc?

Noteikti būtu čili garša. Daļai grupas dalībnieku patīk asi ēdieni.

Nepalaid garām!

Uz augšu