Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Kas dzied šūpuļdziesmu mūziķei Elizabetei Gailei?

Elizabete Gaile
Elizabete Gaile Foto: publicitātes

​Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) sadarbībā ar portālu TVNET piedāvā Latvijā klausītāko singlu topu - prezentējot dziesmas, kas aktuālajā nedēļā ir populāras gan radiostacijās, gan straumēšanas vietnēs internetā. Topu rezultātus veido Radiomonitor un Ranger Computer apkopotie dati. Lai arī straumēšanas un radiostaciju topa līderi ir atšķirīgi, topus vieno otrajā vietā esošā Billija Eiliša. Šoreiz uz jautājumiem atbild Elizabete Gaile, kuras dziesma “Zinu, ka pāries” atrodama radiostaciju topā.

Straumēšanas tops

Jau 36. nedēļā Latvijas straumēšanas topā pirmajā vietā ir tandēma Hanumankind un Kalmi dziesma “Big Dawgs”. Tā tika izdota šīs vasaras vidū 9. jūlijā un pārsteidza klausītājus ar videoklipu, kurā notiek auto sacīkstes pa tā saucamo nāves sienu. Otrajā vietā ir Billija Eiliša ar singlu “Birds Of A Feather”, savukārt trešajā pozīcijā Jimin ar dziesmu “Who” - tā iepriekšējā nedēļā bija līderpozīcijā.

Foto: publicitātes

Lielajā top 20 ir arī četras latviešu dziesmas. Ceturtajā vietā - Fiņķis un Patrisha ar “Raķešu zinātni”. Septītā ir “Nārnija”, ko izpilda “Olas”, Esmeralda un producējis heywhosthatkid. Reperu Denisa un Sudrabu Sirds dziesma “Lidojam tik augstu” ir devītajā vietā, bet 15. vietu ieņem “Olas”, Esmeraldas un producenta MarkMate dziesma “Saule aust”.

Radiostaciju tops

Latvijas radiostaciju topā atpakaļ pirmajā vietā ir Shaboozey ar dziesmu “A Bar Song (Tipsy)”. Otro vietu arī šeit ieņem Billija Eiliša ar singlu “Birds Of A Feather”. Trešajā vietā ierindojies tandēms “Alok & Jess Glynne”, kas semplējuši britu grupas “Moloko” hitu “Sing it back” vasarīgā, dejojamā popdziesmā.

No latviešu dziesmām lielajā top 20 ir Dons ar “Bultiņa melnā”, ieņemot 13. vietu. Grupa “Instrumenti” ar “Perspektiva” ir 20. spēlētākā dziesma. Pavisam tuvu, 21. vietā, ir arī trešais spēlētākais latviešu singls - Chris Noah dziesma “Desmitiem reižu”.

Foto: publicitātes

Ceturtā radiostacijās spēlētākā latviešu dziesma ir grupas “Yūt” singls “Pamosties”, bet piektā ir Elizabetes Gailes dziesma “Zinu, ka pāries”. Šoreiz izzinājām Elizabetes dziesmu rakstīšanas procesu, gan klausīšanos.

TVNET: ⁠Kuru aktuālu dziesmu pati šobrīd dungo galvā?

Elizabete Gaile: Man ļoti patīk dziesma "Good luck, Babe!’’, ko izpilda Chappel Roan. Šī dziesma ir aizķērusi daudzus un ieņem augstas pozīcijas topos. Skanējums, vokāls, sintezatori – tur ir viss, kas raksturo labas dziesmas kvalitātes. Manuprāt, ļoti veiksmīga ir dziesmas struktūra un dinamiskā attīstība, un īpaši izceļas tās palēninājums pašās dziesmas beigās. Protams, arī Sabrinas Kārpenteres un Billijas Eilišas jauno albumu superhiti šobrīd dominē topos, un arī manā pleilistē ir pāris dziesmas no viņu albumiem. Tiešām prieks par lielo izrāvienu, ko šobrīd populārajā mūzikā piedzīvo mākslinieces sievietes.

Kādi ir tavi dziesmu rakstīšanas posmi? Vai vari tos viegli ieskicēt tieši šīs dziesmas kontekstā?

Katras dziesmas tapšana var būt citāda. Dažreiz eju pa ielu, ienāk prātā kāda sajūta, doma, ko gribas uzreiz piefiksēt. Atveru telefonu un pierakstu, kas nāk prātā, atnākot mājās, cenšos attīstīt melodiju. Ar “Zinu, ka pāries” bija tā, ka sākumā tapa mūzika – ar Kristapu Ērgli un Arturasu Burki sēdējām istabā, džemojām – es dungoju vairākas melodijas, līdz bija klikšķis, ka ir īstais virziens. Zināju, ka gribu pacilājošu skanējumu. Tas uzreiz ceļ un uzlādē, un domāju, ka ne tikai mani, bet arī klausītājus. Pēc tam radās ideja par dziesmas stāstu – gribēju radīt tādu kā mantru, kas spētu palīdzēt tikt pāri grūtiem dzīves brīžiem. Tad satikos ar Māru Upmani-Holšteini, runājām par dzīvi, sajūtām, un kopā radījām "Zinu, ka pāries" tekstu.

⁠Kā, tavuprāt, mainās mūzikas skanējumus, ja to klausās dažādos laikos dienā - naktī?

Tas noteikti jāvērtē pēc sajūtu pakāpes. Piemēram, pirms miega es ļoti bieži klausos indie folka grupu “Bon Iver” mūziku – tā ļoti mani nomierina, apņem un palīdz iztukšot prātu no liekajām domām. Darbīgā, saulainā dienā īsti nevaru iedomāties, ka šo grupu klausītos, jo šāda mūzika šķistu iemidzinoša. Mūzika man tiešām skan citādi, ja aiz loga gāž lietus vai ja es esmu priecīga, skumīga. Šo sakot, pati pat nebiju aizdomājusies, ka mūzikas skanējums un sajūtas var mainīties atkarībā no vairākiem faktoriem. Tās visas mazās lietas ietekmē, kā skan katra dziesma. Cik labi, ka ir tik daudz mūzika mums pasaulē – katrai sajūtai un katrai dienas stundai sava dziesma, savs skaņdarbs!

Nepalaid garām!

Uz augšu