Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Āgenskalnā uzplaucis jauns mākslas darbs – murālis ar simboliskām rajona vietām

Mākslinieks Ēriks Caune pie "Murrrāļa".
Mākslinieks Ēriks Caune pie "Murrrāļa". Foto: Linda Ķivule

Āgenskalnā, Nometņu ielā 18 ir tapis jauns murālis – mākslinieka un āgenskalnieša Ērika Caunes un vietējo iedzīvotāju kopprojekts. Gleznojumā atainotas ikoniskās Āgenskalna būves un vietējā apkaimes slavenība – rudais runcis Persiks, kurš gleznošanas procesā arī rūpīgi uzraudzīja mākslinieka darbu. Vietēji jau ir mīļi iesaukuši sienas gleznojumu par Murrrāli.

Jaunajā murālī attēlotas vairākas atpazīstamas Āgenskalna vietas – Alīses ielas ūdenstornis, vecais televīzijas tornis, bijušais kinoteātris “Sarkanā ausma” un Mārtiņa baznīca. Fonā redzams “jaunais Āgenskalns” – Saules Akmens, Filozofu rezidences un Zunda torņi. Visu ieskauj Āgenskalnam raksturīgais zaļums, savukārt priekšplānā izceļas vietējais “saimnieks” – rudais runcis Persiks.

“Esmu ļoti pagodināts par apkārtējo pozitīvajiem vēlējumiem, atbalstu un pateikšanos par darbu. Atzīšos, ka nav pierasts dzirdēt un lasīt tik daudz pozitīvu komentāru. Ja kādam ir vēl kāda siena – dodiet ziņu!” aicina mākslinieks Ēriks Caune.

Ēriks Caune ir Latvijas Mākslas akadēmijas vieslektors un vizuālās komunikācijas mākslinieks. Viņš piedalījies daudzās izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs, un viņa darbi rotā ne tikai Rīgas, bet arī citu pilsētu ielas.

Murāļa ieceres autors ir Gatis Zamurs, Nometņu ielas 18 mājas iedzīvotājs. Viņš finansēja projektu no personīgajiem līdzekļiem, vēlēdamies piešķirt apkārtnei jaunu vizuālo veidolu. “Pašam savs mūris ir liela veiksme, un likās svarīgi to izmantot, lai vidi padarītu pievilcīgāku. Gleznojums radās, sadarbojoties ar kaimiņiem, līdz beidzot vienojāmies par vietējiem skatiem un rudo runci,” pauž Gatis Zamurs.

Gleznojums jau ir ieguvis vietējo iedzīvotāju atzinību un ir nodēvēts par “Murrrāli”. Sociālajos medijos jau pausti prieka pilni komentāri, un daudzi brauc uz Āgenskalnu, lai aplūkotu jauno mākslas darbu un dalītos sajūsmā ar citiem.

Murāļa izmērs ir 11 x 8 metri, un tā izveidei tika izlietoti 11 krāsas baloni un 8 litri krāsas. Gleznojums guvis atbalstu arī no Rīgas Pilsētas attīstības departamenta Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļas.

Papildu informācija par mākslinieku Ēriku Cauni viņa tīmekļa vietnē

Nepalaid garām!

Uz augšu