Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Būtiski cels Latvijas Nacionālā vēstures muzeja biļešu cenas (1)

Foto: Paula Čurkste / LETA

Valdība otrdien atbalstīja jauno Latvijas Nacionālā vēstures muzeja publisko maksas pakalpojumu cenrādi, kas paredz būtisku muzeja biļešu cenu pieaugumu.

Pašlaik Vēstures muzeja pamatekspozīciju, izstāžu un teritorijas apmeklējuma biļete pieaugušajiem maksā 3 eiro, bet pēc izmaiņām ekspozīciju apmeklējums Rīgas pilī pieaugušajiem maksās 8 eiro. Skolēniem biļetes cena līdz šim bija 0,75 centi, bet pēc izmaiņām viņiem būs jāmaksā 3 eiro.

Studenti un pensionāri līdz šim par biļeti muzejā maksāja 1,50 eiro, pēc izmaiņām studentiem, pensionāriem un personām ar III invaliditātes grupu biļete maksās 5 eiro. Ģimenes biļete līdz šim maksāja 4 eiro, bet izmaiņas paredz divas biļešu cenas - ģimenes biļete vienam pieaugušajam ar vienu līdz diviem bērniem maksās 10 eiro, savukārt ģimenes biļete diviem pieaugušajiem ar vienu līdz diviem bērniem maksās 18 eiro.

Kultūras ministrija (KM) argumentē, ka jau ilgāku laiku neesot pārskatīta muzeja cenu politika attiecībā uz atsevišķām sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām. Valdība nolēmusi paplašināt mērķgrupas, kurām muzeja apmeklējums ir bezmaksas, "lai stimulētu muzeja apmeklējumu, veicinot Latvijas vēstures izpratni un popularizāciju".

Tāpat paplašināts bezmaksas apmeklētāju loks, kuru profesija un profesionālās intereses ir tieši saistītas ar muzeja darbu, jo pašreiz bezmaksas ieeja ir tikai Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem, Latvijas muzeju darbiniekiem un studentiem, kas studē vēsturi.

Kā aģentūru LETA informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, izvērtējot un atjaunojot atlaižu politiku un apmeklētāju piesaisti, cenrādis ir pārstrukturēts, piemērojot bezmaksas apmeklējumu dažādām atlaižu saņēmēju grupām - bērniem līdz septiņu gadu vecumam, personām, kas pavada pirmsskolas vecuma bērnu vai izglītojamo grupu, daudzbērnu ģimenēm, tai skaitā individuālam apmeklējumam un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa, tai skaitā individuālajam apmeklējumam.

Tāpat bezmaksas apmeklējums paredzēts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, dienas aprūpes centra, krīzes centra un speciālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kā arī bērniem, kas ievietoti sociālās rehabilitācijas centrā, un tos pavadošajām personām. Bezmaksas apmeklējums turpmāk būs arī personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II invaliditātes grupu un no vienas personas, kas pavada personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I invaliditātes grupu, kā arī politiski represētajām personām.

Izmaiņas paredz apvienotās biļetes ieviešanu Rīgas pils apmeklējumam, kas būs pieejama pēc ekspozīciju atklāšanas Rīgas pilī, proti, apvienotā biļete pieaugušajiem maksās 10 eiro, izglītojamiem - 3,50 eiro, studentiem, pensionāriem, personām ar III invaliditātes grupu - 6 eiro, savukārt ģimenes biļete maksās vai nu 11 eiro, vai arī 22 eiro.

Tāpat, lai veicinātu kultūras mantojuma pieejamību sabiedrībai, tiks piemērota 100% atlaide maksai par muzeja krājuma materiāla izmantošanu, ja tas būs nepieciešams publicēšanai recenzētos zinātniskos izdevumos, akreditētu augstskolu studiju noslēguma darbos, sadarbībā ar muzeju veidotos izdevumos, akreditēto muzeju vajadzībām vai tiešā muzeja popularizēšanas nolūkā. Līdz šim Latvijas akreditētie muzeji maksājuši par muzeja krājuma materiālu izmantošanu publicēšanai, tostarp, lai sagatavotu pētnieciskos rakstus, ekspozīcijas un izstādes.

Cenrādis papildināts ar jauniem publisko maksas pakalpojumu veidiem, piemēram, tiešsaistes nodarbībām un lekcijām, iekļauti metodiskie un konsultatīvie pakalpojumi, kuru sniegšanai ir nepieciešami muzeja speciālisti ar augstu kvalifikāciju, kā arī paplašināts muzeja telpu nomas pakalpojuma piedāvājums.

Jaunajā cenrādī noteiktas atšķirīgas ieejas biļešu cenas dažādās LNVM struktūrvienībās, - līdz šim tās visās struktūrvienībās bija vienādas. Augstāka cena noteikta par muzeja ekspozīcijas apmeklējumu atjaunotajās telpās Rīgas pilī, zemāka cena - par muzeja ekspozīciju apmeklējumu "Dauderu" nodaļā. Tautas frontes muzeja apmeklējums joprojām saglabāsies bez maksas.

KM pārstāve uzsvēra, ka pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma LNVM vērs restaurētās Rīgas pils vārtus apmeklētājiem, 26.oktobrī un 27.oktobrī piedāvājot pasākumu programmu "Atkalsatikšanās Rīgas pilī". Rīgas pils pēc restaurācijas ir atguvusi virkni telpu - velvju pagrabus, remteri, kapelu, Svina torni piecu stāvu augstumā, galeriju, bēniņus un citas.

Nepalaid garām!

Uz augšu