Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Eksperimentālā metāla grupa “OGHRE” izdod trešo studijas albumu “Asni”

Foto: Alens Opols

Sestdien, 19. oktobrī, eksperimentālā metāla grupa “OGHRE” izdevusi savu trešo studijas albumu Asni. Šis ir trešais un noslēdzošais albums triloģijā par ķīmiskajiem elementiem, kas ir visizplatītākie jebkurā dzīvā būtnē, – skābekli, ūdeņradi un oglekli.

Vēsta grupas vokālists Oskars Dreģis: “Albums ir veltīts ogleklim, kura aprites cikls iedvesmoja paskatīties uz dzīvību kā vienotu organismu, kura sastāvdaļa esam arī mēs - cilvēki. Zeme jeb augsne mums ir būtisks tēls, jo tā uztur dzīvību un visa dzīvība ar laiku pārvēršas par to. Šajā cikliskumā saskatām arī pārdzimšanas elementu, kurš dažādi apspēlēts gan mūzikā, gan dziesmu tekstos.”

Savā pārspriedumā dalās grupas ģitārists Toms Gaļinauskis: “Asni ir albums par oglekli, zemi un tas ir veidots tā, lai būtu pamatīgs un monumentāls. Tai pašā laikā viena no albuma galvenajām tēmām ir atdzimšana, cikliskums. Mēs rakstījām mūziku atbilstoši šim konceptam – garas dziesmas, kurās iekļautie elementi atkārtojas vai no viena pārtop otrā.

Cikliskums ir vissvarīgākā liriskā un muzikālā albuma tēma. Iedvesmojāmies arī no dabas procesiem. Piemēram, skaņdarbam “Nospiedums” uzrakstījām pirmo pusi, un tad otrajai pusei iemācījāmies visu pirmo sadaļu nospēlēt atpakaļgaitā, tādējādi imitējot planārijtārpus, kuri, ja tos vidū pāršķeļ, izaudzē jaunu galvu un asti.”

Eksperimentālā metāla grupa “OGHRE”.
Eksperimentālā metāla grupa “OGHRE”. Foto: Alens Opols

“Albuma nosaukums simbolizē gan centrālo tēmu un stihiju – zemi, gan arī jaunu dzīvību, kas top no iepriekšējās. Albuma tapšanas laikā lielākā daļa no grupas dalībniekiem arī paši kļuva par vecākiem,” papildus informē grupas pārstāvji.

Albums ieskaņots studijā “Studija Gateris” sadarbībā ar skaņu inženieri Jāni Kalvānu, kas albumu gan ierakstīja, gan miksēja. Albuma pēcapstrādi jeb māsteru veica leģendārās zviedru postmetāla grupas “Cult of Luna” dibinātājs Magnuss Lindbergs savā studijā Stokholmā.

Tāpat kā visiem iepriekšējiem triloģijas albumiem un singliem, arī šim albumam dizainu veidoja grupas ilggadējais mākslinieks Aigars Opincāns. Albums tiks izdots īpaša dizaina vinila platēs, kuras varēs iegādāties arī albuma prezentācijas koncertā, kas norisināsies 22. novembrī bārā “Aleponija” Rīgā.

Dibināta 2012. gadā, grupa “OGHRE” ir: Toms Gaļinauskis, Oskars Dreģis, Kristaps Baķis, Normunds Balodis un Andis Zvejnieks. Grupa iepriekš izdevusi divus albumus, kuri abi nominēti Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai “Zelta Mikrofons” un Latvijas Metālmūzikas gada balvai. Otrais albums iekļuvis mūzikas portāla intro.lv TOP 15 2020. gada Latvijas mūzikas albumu sarakstā.

Grupai “OGHRE” var sekot sociālo tīklu kontos Facebook un Instagram

Nepalaid garām!

Uz augšu