Vecenānes darbs pārstāv Latviju gobelēnu izstādē Dānijā (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vilnis Lapiņš

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ziņo, ka latviešu tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes gobelēns «Trauks» ir uzņemts Eiropas Gobelēnu foruma rīkotajā starptautiskajā gobelēnu izstādē «Artapestry3», kura 2012. gada 17.maijā tiks atklāta Dānijā, informē Nataļja Sujunšalijeva, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore. Eiropas Gobelēnu forumu (European Tapestry Forum) 2001. gadā dibināja profesionāli audēji ar mērķi popularizēt un turpināt attīstīt gobelēnu aušanas mākslu Eiropā. Forums apvieno un koordinē sadarbību Eiropas tekstilmākslinieku vidū un nodrošina nepārtrauktu tekstilmākslas attīstību Eiropā.

Pirmā Eiropas Gobelēnu foruma aktivitāte bija žūrētas gobelēnu izstādes «Artapestry» organizēšana. Ceļojošā izstāde laikā no 2005. gada līdz 2007. gadam norisinājās Dānijā, Francijā un Vācijā. 2008. gadā sekoja izstāde «Artapestry2», kura 2010. gadā noslēdzās Zviedrijā.

Šogad gobelēnu izstādē «Artapestry3» piedalās tekstilmākslinieki no 14 Eiropas valstīm. Izstāde tiks atklāta 17.maijā Dānijā «Art Centre Silkeborg Bad», vēlāk tā ceļos uz Somiju, Zviedriju, Franciju un visbeidzot noslēgsies Rīgā - Eiropas kultūras galvaspilsētā 2014. gadā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Šogad dalībai izstādē tika iesūtīti 150 darbi no 87 tekstilmāksliniekiem, kuri pārstāvēja 21 valsti. Pēc trīs dienu intensīva darba žūrija, kuras sastāvā bija savā jomā atzīti speciālisti - mākslas kritiķis Hannu Castren no Somijas, profesore Lesley Millar no Lielbritānijas, profesore un tekstilmāksliniece Margarethe Persson no Austrijas, tēlniece Kirsten Ortwed, kura pārstāv Vāciju un Dāniju, kā arī kultūras eksperts no Francijas Yves Sabourin, - dalībai izstādē izvēlējās 38 mākslinieku 51 darbu.

Baltijas valstis izstādē «Artapestry3» pārstāv tikai divi autori - Iveta Vecenāne ar gobelēnu «Trauks» no Latvijas un Felixas Jakubauskas no Lietuvas ar gobelēnu «Radiantes». Ir jāatzīmē, ka šajā plašajā ekspozīcijā ir apskatāmi daudzu pazīstamu mākslinieku darbi, piemēram, pasaulslavenā vācu tekstilmākslinieka Peter Horn gobelēns «Orion Nebula», angļu mākslinieces Anne Jackson gobelēns «The Great European Witch-Hunt: The word «witch» in 10 languages», norvēģu tekstilmākslinieces Ann Nausdal gobelēns «Arid Landscape II» un franču mākslinieces Sarah Perret gobelēns «Struggling for all eternity».

Iveta Vecenāne. Trauks. 2011. Gobelēns
Iveta Vecenāne. Trauks. 2011. Gobelēns Foto: Vilnis Lapiņš

Izstāde «Artapestry3» Rīgā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma 2014. gada jūnijā un jūlijā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu