Rozenberga darbu skices īstenos lielformāta gobelēnos Francijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pazīstamā latviešu tekstilmākslinieka Egila Rozenberga jaunākie darbi taps divās vēsturiski slavenās gobelēnu aušanas manufaktūrās Francijā - «La Manufacture des Gobelins» Parīzē un «La Manufacture des Beauvais» Bovē pilsētā, paziņojumā medijiem informē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Muzejā atzīmē, ka Rozenberga panākumi ir liels sasniegums un gods visai Latvijai, ņemot vērā šo ražotņu nozīmi Francijas vēsturē.

Mūsdienās autoriem jāiztur stingrs konkurss, lai darbi tiktu īstenoti minētajās vietās.

Rozenbergs būs pirmais ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas valstu mākslinieks, kura gobelēni tiks realizēti un atradīsies apvienības «Mobilier National» kolekcijā līdzās klasiķu darbiem.

Rozenberga ceļš uz šo sasniegumu sākās pirms vairākiem gadiem, kad tika saņemts uzaicinājums no Francijas Kultūras ministrijas kuratores piedalīties gobelēnu metu starptautiskajā konkursā par iespēju izaust savu darbu kādā no Francijas vēsturiski pazīstamajām gobelēnu darbnīcām. Pašlaik visas trīs lielās aktīvi strādājošās Francijas manufaktūras («La Manufacture des Gobelins», «La Manufacture des Beauvais» un «La Manufacture de la Savonnerie») apvienotas valstiskā struktūrā «Mobilier National», kas atrodas Francijas Kultūras ministrijas paspārnē.

Foto: publicitātes

Atsaucoties uzaicinājumam, Rozenbergs nosūtīja konkursam vairākus priekšlikumus - skices gobelēniem. Pēc metu vērtēšanas komisijas lēmuma aušanai apstiprinātas divas skices no cikla «Refleksijas - pārdomas», kas tika iekļautas «Mobilier National» plānā turpmākajiem gadiem. Viena skice akceptēta realizācijai Parīzes manufaktūrā, otra - Bovē. Pašlaik Parīzes darbnīcā sākta pirmā gobelēna aušana.

Nākotnē šie pēc Rozenberga metiem izaustie gobelēni būs Francijas īpašums, papildinās «Mobilier National» kolekciju un tiks izmantoti valsts prezentācijai.

Rozenberga daiļrade, kas mērāma 45 gadu garumā, ir daudzpusīga un vērienīga. Rozenbergs piedalījies vietēja un starptautiska mēroga izstādēs un projektos, sarīkojis vērienīgas personālizstādes Latvijā un ārzemēs. Viņa darbi glabājas dažādu valstu muzejos. Rozenbergs ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1971.gada, organizācijā ieņēmis dažādus vēlētus amatus, no 1993. līdz 1997.gadam pildījis Starptautiskās Tekstilmākslas asociācijas ģenerālsekretāra pienākumus. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī vairākiem ārvalstu apbalvojumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu