Dzintaru koncertzālē sākas prestižais Belvederes operdziedātāju konkurss

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

5. jūnijā, plkst. 10.00 Dzintaru koncertzālē sākas 37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa pirmā atlases kārta, kuru atklās soprāns Eleni Komni (Eleni Komni) no Grieķijas. Konkursa pirmajā dienā prestižās žūrijas priekšā uzstāsies vēl 80 operdziedātāji no visas pasaules. Pārējie 67 konkursa dalībnieki uzstāsies 6. jūnijā sākot no plkst. 10.00.

3. jūnijā, Dzintaru koncertzālē ieradās un dalībai Belvederes operdziedātāju konkursā reģistrējās 147 jaunie operdziedātāji no 54 pasaules valstīm, lai sacentos par uzvaru pasaules prestižākajā operdziedātāju konkursā un iespēju tuvākajā laikā uzstāties uz labāko pasaules opernamu skatuvēm. Jaunos dziedātājus konkursā vērtēs īpaša žūrija, kuras sastāvā būs prestižāko pasaules opernamu direktori no Londonas Karaliskā Koventgārdena, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas Lielā teātra un citiem opernamiem. Latviju konkursa žūrijā pārstāvēs Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

5. un 6. jūnijā no plkst. 10.00 līdz 18.00 vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies 37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa 1. atlases kārta, bet 7. un 8. jūnijā – 2. atlases kārta jeb pusfināls.

Latviju konkursā pārstāvēs Laima Lediņa (soprāns) un Līga Gita Zīriņa (soprāns), kā arī četri dziedātāji, kuri Belvederes konkursam kvalificējās pēdējā brīža atlases kārtā: Laima Krīgere (soprāns), Edgars Ošleja (bass), Kalvis Kalniņš (baritons), un Rihards Millers (baritons).

Pateicoties Jūrmalas pilsētas atbalstam, skatītāji konkursa atlases kārtas varēs apmeklēt bez maksas ar ieejas kartēm, kuras iespējams saņemt «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

Konkursa atklāšana
Konkursa atklāšana Foto: Publicitātes

10. jūnijā plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē norisināsies Belvederes jauno operdziedātāju konkursa fināls, kurā kopā ar festivāla orķestri diriģenta Ilmāra Lapiņa vadībā uzstāsies 15 izcilākie konkursa dalībnieki, sniedzot unikālu iespēju koncerta apmeklētājiem dzirdēt perspektīvākos jaunos operas talantus, kuri jau pēc pavisam neilga brīža uzstāsies uz prestižāko opernamu skatuvēm Londonā, Ņujorkā, Parīzē, Milānā, Berlīnē, Vīnē un citur. Koncerta laikā tiks noskaidroti arī Belvederes konkursa uzvarētāji, kam sekos apbalvošanas ceremonija koncerta beigās. Biļetes uz konkursa fināla koncertu vēl pieejamas «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

Oficiālajā 37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa atklāšanā tā ģenerāldirektori Izabella Gabora (Isabella Gabor) un Holgers Bleks (Holger Bleck) sacīja: «Mēs augstu novērtējam Jūrmalas pilsētas un mūsu partnera Dzintaru koncertzāles un tās direktora Guntara Ķirša, kā arī viņa brīnišķīgās komandas silto uzņemšanu. Mēs priecājamies sveikt Jūs, dārgie dziedātāji, Belvederes konkursa 2018. gada fināla kārtā. Jūs varat būt lepni par iespēju būt par vienu no 147 dalībniekiem, kuri šodien sāk savu dalību konkursa finālā. Parādiet savu labāko sniegumu, bet neaizmirstiet, ka Jūs neesat tikai konkurenti, tāpēc izmantojiet šo konkursu arī lai iepazīstos cits ar citu, veidotu draudzību un baudītu skaisto Jūrmalu, Rīgu un Latviju.»

Savukārt Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis konkursa dalībniekiem teica: «Līdz ar Belvederes konkursa sākumu nedēļas garumā visa pasaules muzikālās sabiedrības uzmanība ir pievērsta Latvijai, Jūrmalai un Dzintaru koncertzālei. Novēlu visiem dalībniekiem šeit iegūt jaunus draugus un interesantus profesionālos piedāvājumus. Jo īpaši sveicu Latvijas solistus, kuri izturējuši spēcīgo konkurenci, lai kopā ar citiem pasaules labākajiem jaunajiem dziedātājiem piedalītos konkursa finālā. Lai jums veicas! Latvija savā jubilejas gadā ir pelnījusi šādu rotu!»

Šogad no 1. līdz 10. jūnijam Dzintaru koncertzālē pirmo reizi Latvijā norisinās pasaulē ievērojamākais Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa fināls. Šāda līmeņa starptautisks vokālistu konkurss Latvijā notiek pirmo reizi, un savulaik tas bija nopietns pagrieziena punkts karjerā tādiem pasaulslaveniem latviešu operdziedātājiem kā Elīna Garanča un Egils Siliņš.

Pasaulē prestižākais Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss ir izšķirošs notikums jauno dziedātāju karjerā visā pasaulē, jo, piedaloties konkursā, viņi iegūst ne tikai naudas balvas, bet arī pastāvīgus sadarbības piedāvājumus. Iepriekšējo dalībnieku un laureātu vidū ir tādas operzvaigznes kā Elīna Garanča, Andžela Georgiū (Angela Gheorghiu), Marina Meščerjakova (Marina Mescheriakova), Ildiko Raimondi (Ildikó Raimondi), Irina Samoilova (Irina Samoilova), Staņislavs Švecs (Stanislav Schwez).

Vīnes kameroperas dibinātāja un ilggadējā vadītāja Hansa Gabora (1924–1994) vārdā nosauktais Belvederes jauno vokālistu konkurss pirmoreiz norisinājās 1982. gadā Vīnē, pulcējot talantīgākos un perspektīvākos jaunos dziedātājus. Vīnes kameroperas dibinātājs un ilggadējs vadītājs Hanss Gabors (Hans Gabor) jau no karjeras pirmsākumiem iesaistījās jaunu talantīgu dziedātāju atklāšanā un popularizēšanā, un tieši viņš savulaik ierosināja rīkot konkursu jeb «jauno vokālistu biržu» bez stingri akadēmiskas ievirzes, kurā dziedātāju talantu un briedumu vērtētu nevis akadēmiskie vokālie pedagogi, bet operu un festivālu vadītāji, mūzikas popularizētāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, proti, tie, kuri ir atbildīgi par jauno dziedātāju atlasi. Konkurss strauji iemantoja atzinību gan no dalībnieku, gan žūrijas puses. Palielinoties interesei un konkursa dalībnieku skaitam, kopš 1992. gada dažādās pasaules pilsētās tiek organizētas reģionālās konkursa atlases kārtas, kas šogad notiks 68 pasaules pilsētās.

Līdz 2013. gadam Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa fināls norisinājās Vīnē, bet tagad notiek pasaules slavenākajos opernamos. 2013. gadā konkursa fināls norisinājās Amsterdamā, 2014. gadā – Diseldorfā, 2015. gadā – vēlreiz Amsterdamā, 2016. gadā – Keiptaunā, 2017. gadā – Maskavā, bet 2018. gadā konkurss pirmo reizi norisināsies Latvijā, Dzintaru koncertzālē, un tā ir pirmā reize ne tikai Baltijā, bet arī visā Ziemeļeiropā.

Neseno konkursa uzvarētāju vidū ir itāļu tenors Antonio Poli (Antonio Poli), kurš debitēja Zalcburgas festivālā, uzstājoties kopā ar Annu Ņetrebko (Anna Netrebko) un Pjotru Bečalu (Piotr Beczala). 2011. gadā Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa pirmās vietas laureāte soprāns Reičela Vilisa-Serensena (Rachel Willis-Sørensen) 2012. gadā sekmīgi debitēja Karaliskajā Koventgārdena operā. 2009. gada visu galveno balvu ieguvēja Pretija Jende (Pretty Yende) ir uzsākusi starptautisku karjeru pasaules slavenākajos opernamos, savukārt pagājušā gada uzvarētāja Aigula Ahmetšina (Aigul Akhmetshina) jau ir paguvusi uzstāties Žorža Bizē Karmenas lomā, ar savu priekšnesumu apburot operas cienītājus Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā, kur šobrīd viņa ir Jetes Pārkeres Jauno mākslinieku programmas dalībniece. Šogad A. Ahmetšina debitēs Karintijas Vasaras mūzikas festivālā, Austrijā. Citi konkursa «brīnumbērni» ir Lize Deividsena (Lise Davidsen), viena no 2015. gada laureātēm, kura kopš šīs uzvaras ir dziedājusi titullomas tādās pasaulē atzītās vietās kā Ņujorkas Metropolitēna, Londonas Karaliskais Koventgārdena opernams, Baireitas festivāls, Bavārijas Valsts opera, Cīrihes opera, Berlīnes Valsts opera un Vīnes Valsts opera, kā arī Glaindbornas Operas festivāls un Veksfordas Operas festivāls.

Kopš 2005. gada ar Jūrmalas pilsētas atbalstu Hansa Gabora Belvederes operas solistu konkursa Baltijas reģionālā atlases kārta norisinās Jūrmalā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu