Latvijas Dejas informācijas centrs aizsāk pasākumu ciklu «Deja domā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

26. martā no plkst. 15 līdz 18 Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā telpās (Marijas ielā 13/3, Berga Bazārā) notiks tikšanās ar dejas māksliniecēm Annemariju Auteri un Disu Kamulu, kas būs pirmais pasākums Latvijas Dejas informācijas centra rīkotajā ciklā «Deja domā».

Cikls iecerēts kā dažādu ārvalstu un Latvijas dejas profesionāļu lekcijas, demonstrācijas, semināri, ieskati radošajā procesā un citu formu publiskas uzstāšanās, kuras vieno mērķis – iepazīstināt ar fiziskām, intelektuālām, vizuālām un emocionālām atziņām par dejas mākslu un to noderīgumu citās nozarēs un ikdienā.

Viens no 2017. gada jūlijā dibinātā Latvijas Dejas informācijas centra (LDIC) mērķiem ir veicināt dejas mākslas nozares mākslinieciskās kvalitātes izaugsmi un sabiedrības izpratni un interesi par sasniegumiem dejā. LDIC valdes locekle Inta Balode pauž: «Šo gana formālo un šķietami grūti īstenojamo uzdevumu, ko mums deleģējusi Kultūras ministrija, LDIC saprot arī kā pavisam vienkārši formulējamu darbu – veicināt dejas domu pieejamību. Ir vērts palūkoties, kādas tēmas tiek pētītas dejas nozares ietvaros. Īpaši kontekstā, kad zinātnes attīstība jau labu laiku domāšanu vairs neievieto tikai kādā aukstā, no ķermeniskās realitātes atrautā abstrakta prāta konteinerā.»

Pirmajā reizē LDIC piedāvā tikšanos ar divām Ziemeļvalstu māksliniecēm. Horeogrāfe un baleta pedagoģe Annemarija Autere, kas savu baleta karjeru aizvadījusi Norvēģijā un Zviedrijā un pašreiz dzīvo Francijā, Latvijā viesojusies jau vairākkārt. Viņa sniegusi meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijā, Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, festivālos «Laiks dejot» un «Jauna deja jaunā vietā», Latvijas Profesionālā baleta asociācijai u. c. Šoreiz viņa piedāvās lekciju ar nosaukumu «Zinošais ķermenis», kurā pastāstīs par cilvēka anatomiju gana zinātniskā, tomēr plašākā, nekā ierasts, skatījumā. Viņas ķermeņa sagatavošanas jeb «instrumenta uzskaņošanas» metode vienlīdz labi der baletdejotājiem un programmētājiem, breikeriem un mājsaimniecēm.

Annemarija Autere
Annemarija Autere Foto: Publicitātes

Otra viešņa būs teātra un dejas pētniece, Ziemeļvalstu Vasaras universitātes (Nordic Summer University, NSU) valdes priekšsēdētāja Disa Kamula no Somijas. Viņa iepazīstinās ar NSU darbības modeli, īpaši uzsverot mākslinieciskās izpētes sadaļu, kas ir lieliska platforma ne tikai akadēmiķiem, bet arī mākslas praktiķiem dalīties ar saviem radošajiem meklējumiem, tādējādi veicinot arī ierasti visai klusās dejas mākslas prestižu un pieejamību. Disa Kamula dalīsies ar pieredzi, kā spēja reflektēt par savu māksliniecisko praksi ietekmē publikas piesaisti.

Pasākums ir par brīvu, bet, tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūdzam interesentus iepriekš pieteikties uz e-pastu info@dance.lv. Darba valoda būs angļu.

Pasākumu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Ziemeļvalstu Vasaras universitāte.

Annemarija Autere

Annemarija Autere ir asociētā profesore Mākslas katedrā Nicas universitātē Francijā. Dzimusi Oslo, apguvusi klasisko deju privātās baletskolās Somijā un Šveicē. Absolvējusi Norvēģijas operas baletskolu. Savu skatuves karjeru sākusi Norvēģijas Nacionālajā baletā, dejojusi arī Zviedrijas Karaliskajā baletā, dodoties viesizrādēs pa Eiropu, ASV un Kanādu.

annemariautere.com

Annemarija Autere daudz ceļo, sniedzot meistarklases. Attīstījusi savu individuālu metodi baleta apmācībai. Savu teoriju un metodoloģiju Annemarija Autere ir prezentējusi ADF (Amerikas dejas festivāls), Teksasas universitātē, Ohaio universitātē, Oslo Operas baletskolā un universitātēs Turku, Helsinkos, Tilburgā, Stokholmā, Tallinā, Tartu, Rīgā, Lisabonā, Kadisā u. c., kā arī dažādās konferencēs, tai skaitā IADMS (Dejas medicīnas un zinātnes starptautiskā asociācija), NOFOD (Dejas izpētes ziemeļvalstu forums), TaMeD (Vācijas deja medicīna). Kā dejotāja un horeogrāfe Annemarija Autere ir attīstījusi savu individuālo stilu un izmanto dzejā balstītu dejas improvizāciju kā izaicinājumu tālākai attīstībai. Dibinājusi un vada dejas kompāniju «Compagnie Ariel».

Annemarijas Auteres izveidotā metode «Baleta ķermeņa loģika» («BalletBodyLogic») balstās uz atziņu, ka, respektējot ķermeņa individualitāti un ķermeņa iekšējo loģiku, dejošana, pat balets, kļūst viegla un notiek bez piepūles. Pārliecība, ka dejas tehnika ir mehāniska un ir atkarīga tikai no dziļajiem muskuļiem, ļauj piedāvāt vienkāršus vingrinājumus, kas palīdz dejotājiem iesildīties, iegūt izpratni par to, kādas ir dziļo muskuļu funkcijas un nozīme dejas tehnikās.

2014. gadā izdevniecība «Dorrance Publishing» laidusi klajā Annemarijas Auteres pirmo grāmatu «The Feeling Balletbody: Building the Dancer's Instrument According to BalletBodyLogic».

Disa Kamula ir teātra pētniece, režisore, dramaturģe un pasniedzēja. Ieguvusi mākslas maģistra grādu Tamperes universitātē ar specializāciju skatuves mākslu pētniecībā. Viņas intereses mākslinieciskajā praksē saistās ar klausīšanos, japāņu teātra apmācības metodēm un improvizācijā balstītām kompozīcijām. Disa Kamula ir dibinājusi un vada mākslas kolektīvu «Jotain Odottamatonta» («Kaut kas negaidīts»), kas īsteno mākslas un izpētes projektus un organizē meistardarbnīcas.

Kopš 2009. gada Disa Kamula darbojas Ziemeļvalstu Vasaras universitātē kā dalībniece, koordinatore un nu jau otro gadu arī kā valdes priekšsēdētāja.

Pēdējā laikā viņa daudz darbojas arī publikas piesaistes un izglītošanas jomā teātrī un dejā, tostarp kā teātra skolotāja jauniešiem Tamperē. Aprīlī gaidāma pirmizrāde viņas režisētam mūziklam Tamperes Mūzikas akadēmijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu