Liepiņš: «Izvirtības hronika» būs jaunatklājums gan auditorijai, gan mums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igora Stravinska opera «Izvirtības hronika» būs jaunatklājums gan auditorijai, gan radošajai komandai, jo Nacionālajā operā pēdējā laikā nav uzvesta neviena moderna 20. gadsimta izrāde, preses konferencē sacīja Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) vadītājs Zigmars Liepiņš.

Viņš skaidroja, ka Stravinska operas veidošana ir liels izaicinājums orķestrim, gan dziedātājiem, gan arī dekorāciju un kostīmu māksliniekiem. «Komanda, kas to spēj realizēt ir jauni cilvēki, kuri domā, varbūt, savādākās kategorijās, kā to operā līdz šim pierasts darīt,» pauda Liepiņš.

Libretu ar nosaukumu «The Rake's Progress» Stravinskis pabeidza rakstīt 1951. gadā. Iestudējuma režisore Margo Zālīte skaidroja, ka, lai gan iestudējumā būs humors, skatītāji varēs izjust arī skarbo pēckara periodu, kura laika tapis librets. «Tas būs humors pašā mūzikā, Stravinska izvēlētajos tēlos, veidotajos tērpos, un arī spēles veidā, kā varoņi uzvedas uz skatuves,» operu aprakstīja Zālīte.

Videomākslinieks «-8» sacīja, ka režisores Zālītes idejas ļāvušas viņam pievērsties jauneklīgajam skatījumam, kas operā parasti nav novērojams. Viņš savās video projekcijās izmantoto vizuālo valodu raksturo kā košu, reizēm pat agresīvu.

Galvenās lomas atveidotājs Armands Siliņš un kostīmu māksliniece "Yashi" piedalās preses konferencē, kurā informē par Igora Stravinska operas "Izvirtības hronika" iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā un baletā
Galvenās lomas atveidotājs Armands Siliņš un kostīmu māksliniece "Yashi" piedalās preses konferencē, kurā informē par Igora Stravinska operas "Izvirtības hronika" iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā un baletā Foto: LETA

Opera stāsta par Tomu Reikvelu, kurš saņem negaidītu ziņu par prāvu mantojumu, tādēļ izvēlas doties uz lielpilsētu. Šim lēmumam seko dažādu baudu un uzdzīves virpulis, strauja degradācija un vājprāts.

Kā ziņots, LNOB 15. februārī plkst.19 pirmizrādi piedzīvos Igora Stravinska opera «Izvirtības hronika» Zālītes režijā. Izrādes veidošanā iesaistās muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš, diriģents Kaspars Ādamsons, režisore Zālīte, scenogrāfs Didzis Jaunzems, kostīmu māksliniece «Yashi», video mākslinieks «-8» un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Galvenajās lomās iejutīsies Pīters Kērks, Mihails Čuļpajevs vai Viesturs Jansons, Inga Šļubovska-Kancēviča vai Marlēna Keine, Armands Siliņš vai Rihards Mačanovskis, Ilona Bagele vai Andžella Goba.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu