Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā eksponēs izstādi «100 priekšmeti no Somijas»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 16. februāra līdz 8. aprīlim tiks eksponēta Somijas valsts neatkarības simtgadei veltīta izstāde «100 priekšmeti no Somijas», informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja preses centra vadītāja Natālija Sujunšalijeva.

Izstādes ekspozīcijā katru neatkarības gadu raksturo viens priekšmets ar ikdienišķu, inovatīvu vai humoristisku nokrāsu. Kopumā tapusi 100 objektu kolekcija, parādot dinamisku, panākumiem pilnu un radošu valsts attīstības ceļu, pa kuru somi nokļuvuši līdz mūsdienām.

Par simto, 2017. gada priekšmetu ekspozīcijā kļuvis jaundzimušā pūriņš ar mazulim vajadzīgajiem apģērbiem un priekšmetiem, ko Somijas Sociālās apdrošināšanas aģentūra «Keila» ik gadu dāvina aptuveni 40 000 topošo māmiņu.

Izstādes laikā apmeklētāji varēs iegādāties sniegpārsliņas formas atstarotājus, kura dizains tapis 1953. gadā, ko izgudrojis Perteli pagasta zemkopis Arvi Lehti.

«Katrs priekšmets ir savā ziņā pārsteidzošs stāsts, kas veicina pārliecinošu priekšstatu par šodienu, varenu un spēcīgu Somijas valsti un somu tautas dzīves līmeni, ko nodrošinājuši dizaineru radītie objekti un to kvalitāte. Vieniem Somija var asociēties ar 1932.gadā tapušo glāzi «Aino Aalto», kuras popularitāte ir tik milzīga, ka tā joprojām tiek ražota. Citiem Somijas vārds saistāms ar mobilo telefonu ražotāju «Nokia», kuru ekspozīcijā pārstāv pirmais, 1987. gadā ražotais modelis «Mobira Cityman 900»,» izstādi aprakstīja Sujunšalijeva.

Izstādes kuratori ir rakstniece, mākslas vēsturniece Anna Kortelainena un dizainers Peka Toivanens.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu