Ventspilī koncertēs lautas un bungu duets «Xylouris White»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicātes

Laikmetīgās autormūzikas cikla «Ma» ietvaros 5. maijā Ventspilī, teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē savu pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs sniegs lautas un bungu duets «Xylouris White», informē Antra Lācberga, Mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste SIA «Kurzemes filharmonija».

Lai arī formāli un visbiežāk par dueta aizsākumu uzskata vien 2014. gadu, kad klajā nāca debijas albums «Goat», pazīstamais austrāļu bundzinieks Džims Vaits (Jim White) un prominentās krētiešu mūziķu dzimtas pārstāvis Jorgoss Ksiluris (George Xylouris) iepazinās un pirmoreiz kopā muzicēja jau vismaz pirms ceturtdaļgadsmita. Ilgā iesildīšanās abus mūziķus nu ievedusi augstas intensitātes distancē. Dilana cienīga «nebeidzama pasaules turneja», divi jauni albumi nepilna pusotra gada laikā un rēķins joprojām ir atvērts. Katram smeļoties savā personīgajā un etniskajā pieredzē, bet komponējot un improvizējot kopā, nav pārsteigums, ka abi joprojām ar aizrautību bauda viens otra kompāniju. To pamana ikviens dueta koncertu piedzīvojušais. Tikko jaušamie mājieni, viena otram veltītie skatieni un rotaļīgie smaidi rada aizdomas par kādu abiem vien zināmu sazvērestību. Runājot par nupat ar izdevniecības «Bella Union» gādību klajā nākušo albumu «Mother», mūziķus tik urdošo zinātkāri vislabāk paskaidro paša J. Ksilura teiktais:

«Albumu caurvij bērnišķīgas attieksmes tēma, apziņa, cik nozīmīga ir vienkāršība. Mēs rodam saikni starp māti un bērnu, un ar instrumentiem spēlējamies kā ar rotaļlietām. «Xylouris White» joprojām tikai attīstās.»

Svaigāko veikumu jau atkal producējis sava laika kulta hardcore apvienības «Fugazi» ģitārists un dziedātājs Gajs Pičioto (Guy Picciotto) un to atzinīgi paspējuši novērtēt gan klausītāji, gan kritiķi. Duets jaunā albuma skaņdarbus «iznes reizē eleganti, pārdomāti un ar piedzīvojuma garu» (laikraksts «The Guardian», 4 zvaigznes no piecām), tajos «turpinot izvērst savu aizraujošo sarunāto laulību starp grubuļainu tradīciju un brīvi plūstošu piedzīvojumu» (žurnāls «Uncut», 8 balles no desmit). Lūgts komentēt, Ksiluris turpina: «Pēdējais ir kā pirmo divu albumu pagarinājums. Trīs veido vienu veselu. Kazas (no ‘goats’ angļu val.) ir mātes, Zevu zīdīja Amalteja, Melnā smaile (dueta otrā albuma nosaukums ir «Black Peak», kalna virsotne Krētā) ir Māte Zeme… Māte Zeme ir visa māte.»

Par lautas un liras virtuoza, dziedātāja, leģendārā grieķu mūziķa Psarantoņa (Psarantonis) dēla Jorgosa un austrāļu kulta trio «Dirty Three» budzinieka, regulāra PJ Harvey un «Cat Power» pavadošā mūziķa Džima sarunāto laulību starp tradīciju un meklējumiem, aizlaikiem un mūsdienām, vienu un otru pasaules malu lieciniekiem aicināts kļūt ikviens Ventspils koncerta apmeklētājs.

Biļetes uz «Xylouris White» koncertu 5. maijā teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē nopērkamas «Biļešu Serviss» tīklā. Tikai pirmās 30 biļetes pieejamas par ļoti īpašu cenu - 8.00 EUR. Pārdošanā arī visu četru cikla «Ma» koncertu abonements. Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu