Aina Poiša kritizē cilvēku vēlmi kaut ko apņemties no gada sākuma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Evija Trifanova

TV personība un psihoterapeite Aina Poiša (60) sarunā ar TVNET pastāstīja, ka uzskata – mums tiek radīts pārāk liels spiediens obligāti kaut ko apņemties sākt darīt līdz ar jaunā gada iestāšanos.

«Man liekas, ka tas mums tiek uzspiests – jau zināma, tradicionāla robežšķirtne. Jauns gads, jauna dzīve. Bet cilvēki ne vienmēr ir gatavi tajā robežšķirtnē tiešām atrast motivāciju reālām pārmaiņām, kas viņiem palīdzētu justies labāk. [..]

Protams, mēs varam sevī vairot ticību un vēlējuma izteiksmē cerēt uz to labāko, tāpēc ka mums ir arī tiesības kaut ko vienkārši vēlēties, un tas neuzliek lielu atbildību. Bet apņemšanās – tas jau ir nodoms, kurā kā kods ir ielikts mērķis,» atzīst psihoterapeite.

Taujājot par pašas Jaunā gada apņemšanos, viņa atbildēja, ka izvairās sev radīt lieku vilšanos: «Kad kaut kas spontāni «piedzimst», jau parādās dedzība, kaislība darīt lietas citādāk, tikai tad tas viss aiziet!

«Jebkurā gadījumā ir labāk, ka tomēr notiek kaut kāda attīstība un pārmaiņas, bet ir muļķīgi sevi mānīt, vienkārši tāpēc, ka vajag kaut kādas apņemšanās uzrakstīt. [..] Bet ja kādam palīdz tas, ka viņš 1. janvāri saredz kā gaismu tuneļa galā un apņemas kļūt labāks, padarīt savu dzīvi labāku, tad ir apsveicami veikt kaut vienu, kaut vai maziņu soli tajā virzienā. [..] Katram ir savs līmenis gribai un pašdisciplīnai. Ja tie ir labi sabiedrotie, tad arī var «izvilkties» ārā no savas ierastās komforta zonas un sākt to kustību. Ja ir tikai ilūzijas par sevi un tukšas runas par apņemšanos, vienmēr atradīsies argumenti, lai to nedarītu,» uzskata Poiša.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu