Filmiņu «Bize un Neguļa» rādīs sešas Eiropas valstu televīzijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Studijas «Atom Art» un režisora Edmunda Jansona jaunākā filma «Bize un Neguļa» šajos Ziemassvētkos ir visur – sešu Eiropas valstu televīzijās un Francijas kinoteātros, pie Latvijas novadu svētku eglēm, arī grāmatā un DVD formātā.

«Bize un Neguļa» Latvijas pirmizrādi piedzīvoja šā gada 9. septembrī Rīgas Starptautiskajā filmu festivālā (Riga IFF), bet jau novembrī Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps žūrija tai piešķīra trīs balvas – Labākā animācijas filma, Labākais animācijas filmas režisors (Edmunds Jansons), Labākais scenārists (Lote Eglīte), balvai nominēts bija arī filmas mākslinieks Reinis Pētersons. Filmas producente ir Sabīne Andersone.

25 minūtes garā filma stāsta par iztēles bagātu, aktīvu meiteni Bizi, kura kopā ar draugu Neguļu nepacietīgi gaida Ziemassvētku brīvdienas. Visus brīvdienu plānus izjauc Bizes brālīša ierašanās ģimenē. Sajūtas, ar kurām nākas tikt galā Bizei, būs pazīstamas ikvienam, kuram ir nācies dalīt vecāku uzmanību ar brāli vai māsu.

Eiropas pirmizrādi filma piedzīvoja Norvēģijā, Fredrikstades animācijas filmu festivālā, kur tūlīt arī saņēma balvu kā labākā īsfilma bērniem, bet kopš 22. novembra studijas Atom Art filma tiek izrādīta Francijas kinoteātros, iekarojot Latvijas mērogiem grūti iedomājamas auditorijas – pirmajā nedēļā filma tika izrādīta 97 kinoteātros, otrajā – jau 150 kinoteātros, kopumā izrādīšana plānota septiņu nedēļu garumā, un lielākais vēriens piedzīvots nupat, ceturtajā nedēļā, kad filma tika demonstrēta 401 kinoteātrī. Līdz ar to Francijā sasniegts jau 100 000 skatītāju skaits un filmas izplatītāji Cinema Public Films ir sajūsmā par šo lielisko filmu, ar kuru iespējams sasniegt tik labus rezultātus.

Producente Sabīne Andersone un režisors Edmunds Jansons
Producente Sabīne Andersone un režisors Edmunds Jansons Foto: Publicitātes
Ziemassvētku laikā «Bize un Neguļa» ar televīzijas kanālu starpniecību viesosies arī citur Eiropā – filma iekļauta Francijas Canal+, Somijas YLE, Zviedrijas SVT, Islandes RUV un Igaunijas ETV svētku programmā.

Latvijas Televīzijā filmas TV pirmizrāde notiks 26. decembrī vislabākajā ētera laikā – pirms ikvakara ziņu raidījuma TV Panorāma. Savukārt Latvijas novadus studijas Atom Art filma sāka apceļot jau Adventes laikā – vairākās pilsētās un citās apdzīvotās vietās «Bize un Neguļa» tika demonstrēta tūlīt pēc svētku egles iedegšanas pasākuma (tā tas notika Jēkabpilī, Rojā, Siguldā, Rīgas Iļģuciemā un citur).

Tiem, kam svarīgi arī taustāmi formāti, – nupat Edmunda Jansona filma iznākusi DVD izdevumā, bet izdevniecība Liels un Mazs izdevusi grāmatu ar lieliskām Reiņa Pētersona ilustrācijām / filmas kadriem. Un kopumā – šis «Bizes un Neguļas» Ziemassvētku stāsts ir lielisks pierādījums tam, cik daudz iespējams izdarīt ar vienu mazu, bet labu animācijas īsfilmu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu