Dubultu pludmalē pirmās «Walmark Walking Competition» iešanas sacensības Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

23. septembrī Jūrmalas pilsētas Dubultu pludmalē notiks pirmās "Walmark Walking Competition iešanas sacensības Latvijā. Dalība sacensībās ir bezmaksas, un šīs būs Latvijā pirmās iešanas sacensības, kurās cilvēki varēs atpūsties, doties pastaigā kopā ar draugiem un ģimeni, kā arī vienkārši dalīties pozitīvā enerģijā. Pasākumu vadīs Armands Simsons, kurš dalās savās pārdomās par dzīvi un šo notikumu.

Armand, kāda šobrīd ir jūsu galvenā nodarbošanās?

Varu teikt, ka mazliet no visa. Lielākoties laiku aizņem darbs, pildot Rīgas Dinamo hokeja kluba tehniskā direktora pienākumus, rūpējoties par spēlētājiem, hokeja mačiem un visām ar to saistītajām lietām. Tāpat esmu Latvijas nacionālās loterijas Latvijas Loto raidījuma «Superbingo» vadītājs.

Brīvajā laikā es apvienoju savus hobijus un darbu: esmu pasākumu vadītājs, darbojos radio, piedalos reklāmās. Priecājos teikt, ka jau piecpadsmit gadus esmu laimīgi precējies, mums ir suns un kaķis. Pats svarīgākais – esmu trīs meitu tēvs. Taču, kā mēdzu teikt, labākais vēl tikai nāks. Attiecīgi visu laiku esmu aizņemts!

Kad vien iespējams, man patīk spēlēt hokeju vai austiņās uzslēgt labu mūziku un doties skriet.

Izklausās, ka vienam cilvēkam tā ir liela slodze. Kā izdodas visu apvienot?

Es mēdzu teikt, ka visgrūtākais aspekts ir loģistika, bet šajā nozarē mums ir labākais organizators – mana sieva, kas ir pieejama katru dienu visā tās garumā. Mēs strādājam kā komanda, un viss izdodas.

Cik saprotu, jūsu dzīves centrā ir sports, bet visnozīmīgākais sports ir hokejs?

Jā, no visiem sporta veidiem man vislabāk patīk hokejs. Mūsdienās dzīve skrien ļoti ātri, un dažkārt šķiet, ka nav laika pašam sev. Es uzskatu, ka mums katram ir jāatrod sporta veids vai vaļasprieks, kura ietvaros var pabūt vienatnē un atkal uzlādēt savas baterijas.

Patiesībā kādu laiku centos nodarboties ar jogu. Ticiet man, tas ir fiziski smags sporta veids. Tomēr man bija pārāk grūti iztukšot prātu un veselu stundu ne par ko nedomāt. Sapratu, ka tas nav man piemērots sporta veids, un sāku domāt – kas man tiešām patīk?

Piemēram, es skrienu. Skriešana ir mana meditācija. Uzlieku austiņas un, kamēr skrienu, jūtos mierīgs. Nav tik svarīgi, kas patīk – izdzert laba vīna glāzi, spēlēt hokeju vai skriet. Manuprāt, ir svarīgi just prieku par to, ko dari. Kad ir sasniegts šis mērķis (un tas nav viegli!), iespējams būt mierā ar apkārtējo pasauli un citiem cilvēkiem.

Vai jūs sākāt skriet nesen, vai arī to darāt jau ilgu laiku?

Nē, man ilgu laiku nepatika skriet.

Skriešana ir grūta, ir grūti sadedzināt taukus un būt sportiskam. Mūsdienās daudziem cilvēkiem ir svara problēmas – pārāk daudz ātro uzkodu, pārāk lieli kuņģi. Beigu beigās cilvēki vairs paši sev nepatīk, tāpēc sāk izdot daudz naudas, iegādājoties medikamentus, ievērojot diētas un dodoties pie personīgajiem treneriem.

Pagājušajā gadā es pats svēru aptuveni 110 kilogramus. Vai es tādēļ jutos slikti? Patiesībā ne. Taču kaut kādu iemeslu dēļ sāku skriet un uzstādīju sev mērķi – noskriet pusmaratonu (aptuveni 21 kilometrs). Savu mērķi es sasniedzu. Tagad to daru regulāri – es skrienu, esmu zaudējis daudz svara un jūtos daudz labāk. Cilvēka ķermeni var salīdzināt ar automašīnu. Tāpat, kā iespējams braukt ar automašīnu, kurai ir problēmas, var dzīvot arī ar lieko svaru. Jautājums – cik ilgi? Katrs cilvēks rūpējas par savu auto, lai tas strādātu ilgāk un būtu labākā stāvoklī. Tas pats būtu jādara ar savu ķermeni. Automašīnai ir regulāra tehniskā apskate, un nedrīkst to aizmirst attiecībā arī uz savu ķermeni. Turklāt auto var pagaidīt, bet ķermenis, ļoti iespējams, nevar gan.

Protams, mēs dzīvojam sociālo tīklu laikmetā, un es arī neesmu izņēmums. Bieži vien sociālajos tīklos ielieku fotogrāfiju vai uzrakstu kādu ziņu par saviem sasniegumiem, un priecājos, ka tas motivē citus cilvēkus darīt to pašu, ko es. Mani draugi un paziņas, daudzi cilvēki, kurus pazīstu, ir sākuši skriet. Man tas liekas ļoti pozitīvi.

Mēs esam daudz runājuši par skriešanu, vai varat tagad pastāstīt savas domas par iešanu? Vai jums patīk doties pastaigās? Varbūt zināt, kā iešana un vienkārša staigāšana var būt pat labāka nekā skriešana?

Es uzskatu, ka staigāšana ir ļoti svarīga, jo mēs visi pārāk maz kustamies. Mēs izvēlamies sēdēt automašīnā un gaidīt sastrēgumā, nevis to pašu attālumu noiet kājām. Tas aizņemtu tikai mazliet vairāk laika. Cilvēki, kuri ierodas manā birojā, dažkārt izmanto liftu, lai nokļūtu otrajā stāvā. Tas ir nedaudz smieklīgi – ir jāsagaida lifts, jāpiespiež poga, tad jāgaida, līdz lifts aizbrauks līdz vajadzīgajam stāvam, un tikai tad var izkāpt. Jūs varējāt būt manā stāvā pirms vairākām minūtēm!

Cilvēki bieži ierodas mājās noguruši, paēd vakariņas, iedzer alu un sāk skatīties televīziju. Es ieteiktu pamēģināt ar ģimeni doties mierīgā vakara pastaigā – jūs jutīsieties daudz labāk atpūties nekā pēc sēdēšanas pie televizora. Pats pēc iespējas biežāk cenšos to darīt kopā ar ģimeni. Pavadiet vairāk laika ar savu sievu un bērniem, parunājieties ar viņiem, pastāstiet, kā jums iet, pavaicājiet, kā gājis viņiem. Ģimene ir pati svarīgākā dzīves sastāvdaļa, tāpēc pacentieties, lai tā kļūtu aizvien spēcīgāka.

Kāds ir WALMARK iešanas sacensību pamats, galvenā ideja?

WALMARK iešanas sacensības ir notikums, kurā katrs var vienkārši nākt un doties pastaigā kopā ar savu ģimeni. Daudziem cilvēkiem tā būs lieliska iespēja redzēt, kā kopā ar ģimeni iespējams pavadīt vairāk laika. Manuprāt, ļoti svarīgi atcerēties, ka tās nav sacensības uz ātrumu – jūs varat iet savā ierastajā ātrumā un atpūsties kopā ar ģimeni un draugiem. Katram sporta veidam un katrai aktivitātei jāsniedz lieliskas emocijas un jābūt jautrai – tā ir galvenā WALMARK iešanas sacensību ideja.

Sacensību trase ir 15 000 soļus gara. Zinu, ka manām meitām var kļūt garlaicīgi, tāpēc atstāšu viņas īpaši bērniem paredzētajā zonā – 5000 soļu ELEKTRUM zonā. Tajā būs daudz interesantu un jautru bērniem piemērotu aktivitāšu, tāpēc aicinu vecākus nesatraukties – ja bērni nevēlas tik daudz un tālu iet, ļaujiet viņiem palikt 5000 soļu ELEKTRUM zonā.

Reģistrēt savu dalību WALMARK iešanas sacensībām varat jau šodien: www.walk15.lv

Savukārt mobilajā aplikācijā #walk15 varat izvēlēties pats savu trasi un skatīt noieto soļu daudzumu. Dodieties uz darba tikšanos vai draugu ballīti un saskaitiet, cik soļu noieti.

Mēs dzīvojam 21. gadsimtā, un šī aplikācija ir viena no viedtālruņu iespējām, kas patiešām palīdz cilvēkiem. Tā sniedz motivāciju un aicinājumu. Izmantojot aplikāciju, iespējams dalīties ar noieto soļu skaitu, un ir svarīgi sajust, ka esat sasniedzis nelielu, bet ļoti nozīmīgu mērķi.

Tātad WALMARK iešanas sacensības iedvesmo cilvēkus būt aktīvākiem, vairāk kustēties, gūt pozitīvu enerģiju un turklāt pavadīt vairāk laika kopā ar ģimeni un mīļotajiem cilvēkiem. Vai tas ir tas, kas jūs piesaistīja šim notikumam?

Jā, tā ir, tas ir galvenais iemesls, kādēļ esmu šo sacensību vadītājs – mēs tās saucam par sacensībām, taču galvenais mērķis ir labi pavadīt laiku, un vienīgais, ar kuru ir jāsacenšas, ir katrs cilvēks pats.

Otrs iemesls ir Vlada Musvidaite, šīs idejas autore. Lietuvā šāda veida iešanas sacensības ir diezgan populāras, jo Vlada tās organizē jau vairāku gadu garumā. Tiklīdz satiku Vladu, sapratu, ka viņa patiešām tic tam, ko dara, un redz, cik tas ir vērtīgi. Viņā ir tik daudz pozitīvas enerģijas, ar kuru viņa ir gatava dalīties! Vienmēr esmu apbrīnojis šādus cilvēkus.

Kā iešanas sacensību vadītājs šeit, Latvijā, varu teikt – man pietiks, ja piedalīšos un kaut vai tikai viena ģimene kļūs aktīvāka un savstarpēji draudzīgāka. Taču es ticu, ka ieradīsies daudz cilvēku, mēs visi lieliski pavadīsim laiku un dalīsimies pozitīvā enerģijā!

Pēdējais jautājums – ja jūs varētu pateikt tikai vienu teikumu, lai aicinātu cilvēkus piedalīties WALMARK iešanas sacensībās, ko jūs teiktu?

Atnāc un dodies kopīgā pastaigā – tas ir tik vienkārši!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu