«Ducele» laiž klajā savu pirmo albumu «Tā viš i…»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

7. jūnijā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē gaišā noskaņojumā un kuplā pulkā tika prezentēts ekoloģiskās mūzikas grupas «Ducele» pirmais albums «Tā viš i…», kurš nāk klajā izdevniecības «Mikrofona ieraksti» paspārnē.

Plašākā sabiedrībā «Ducele» sevi piesaka kā ekoloģiskās mūzikas jeb «folk/hipster/svingeru roka orķestri». Kādēļ tāds apzīmējums – beidzot draugiem, radiem un medijiem skaidro grupas līderis Arnis Veisbārdis: «Mēs ilgi domājām žanrisko apzīmējumu, kur lai sevi iedala. Tad mūsu albumu studijas variantā meita parādīja kādai paziņai un viņa teica: «Klau, bet tavs tēvs spēlē tādu folk-hipster-roku!» Kāpēc vēl tie svingeri klāt? Jo moderni ir atzīties visās vājībās. Mēs atzīstamies, ka mums to patīk darīt kopā! Spēlēt. Un mainīties ar instrumentiem. Un paldies arī Kārlim Rudram Jirgenam, kurš palīdz mums arī studijas ierakstā.»

Foto: Publicitātes foto

Arnis Veisbārdis dalījās atmiņu stāstos par to, kā aizsākās šī grupa: «Pagājušajā vasarā Uģis Prauliņš mani uzaicināja pie sevis ciemos un teica, lai paņemu līdzi ģitāru – uzspēlēsim dažus gabalus. Uzspēlējām, un tad pie manis pienāca Paula, Uģa meita, un teica: «Klausies, Arni, tev taču sanāk! Ar manu tēvu jau diez vai kas izdosies, bet ņem pats ģitāru rokā un dari!» Tā nu man nebija miera un zvanīju Alviķim. Viņš droši vien nodomāja, ko gan es, 25 gadus neko nedarījis, gribu tagad iesākt.»

Šajā brīdī stāstu pārņem pats Andris Alviķis: «Bet tad Arnis pats atbrauca uz studiju parunāties. Man gan tajā dienā bija jāiet uz izstādes atklāšanu – Siguldā ir lieliska māksliniece Zanda Puče. Arnis atnāca man līdzi, nedaudz uzspēlējām atklāšanā, un tā viss arī aizgāja. Zanda tagad ir mūsu logo autore!»

Grupa atzīst, ka īstenībā viņu mūzika ir «pārdomu dziesmas, dzīve nav nemaz tik salda. Tās ir dziesmas ar sinepju plākstera piedevu, jo mazliet iekož un mazliet dziedē.»

«Ducele» pasākumā izpildīja sešas dziesmas no jaunā albuma, katru no tām ilustrējot ar īsu stāstu. Mūziķi katrs nāk no sava novada, kas viņu dziesmu krājumu padara vēl jo bagātīgāku un daudzveidīgāku. Izpildot dziesmu «Nojāsim mēs uz Ķezbieriem», uz skatuves kāpa burvīgs puiku trio - «Ducelei» pievienojās projekts «Pie Duceles» jeb brāļi Grīnbergi, kuri meistarīgi pārvaldīja sitamos instrumentus un perkusijas.

Ieraksta atbalstītāji Latvijas Radio Armīna Roņa personā neslēpa: «Tā ir mūzika, kas mums ir vajadzīga, – mēs spēlējam viņus, un viņi mūs mīl.»

Izdevniecības «Dienas mediji» vadītājs Edgars Kots pajokoja par mūziķu milzīgo skatuves pieredzi un apvienošanos jaunā kolektīvā: «Mēs vienmēr atbalstām jaunos mūziķus. Gods kalpot Latvijas mūzikai!»

«Ducele» šogad piedalās arī unikālā projektā «Gadsimta garākā līgodziesma», ko jau otro gadu realizē Latvijas Radio 2. Grupai būs iespēja ieskandināt tieši pirmo dziesmu 21. jūnijā līdz ar saullēktu - tiešraidē no Siguldas, Mārtiņa ezera pie Zilveru ģimenes. Prezentācijas pasākumu papildināja tieši Zilveru darītie mājas dzērieni.

Grupas «Ducele» sastāvā muzicē ļoti pieredzējuši mūziķi: Andris Alviķis (kurzemnieks, līdzproducents, menedžmenta pīlārs, balss, bass, akordeons, vijole, flautas, multiinstrumentālists), Arnis Veisbārdis (vidzemnieks ar latgaļu un kurzemnieku «piešprici», līdzproducents, menedžmenta atbalsts, balss, ģitāras, buzuki), Artūrs Uškāns (latgalietis, odioza un plaši pazīstama personība Latvijas folkmūzikā, akordeons, kokle, flautas, mandolīna, balss, multiinstrumentālists, komponists) un Mārcis Kalniņš (vidzemnieks, skaņu režisors, basģitārists, ģitāras, bandžo, multiinstrumentālists).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu