kim? Laikmetīgās mākslas centram 8: izstāžu programma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

20. maijā kim? Laikmetīgās mākslas centrs atzīmēs astoņu gadu jubileju, kam par godu norisināsies grandiozas dzimšanas dienas svinības desmit stundu garumā. Svinību laikā tiks atklātas četras latviešu un ārvalstu mākslinieku izstādes, kam sekos muzikālo performanču programma pagalmā, mākslinieka Andra Eglīša radītā scenogrāfijā. Tvnet iepazīstina ar kim? vasaras izstāžu ciklu.

Piedalies konkursā un laimē!

Foto: publicitātes

Apvienības Synchrodogs izstāde

«Synchrodogs» ir ukraiņu mākslinieku duets Taņa Šheglova un Romans Novens, kuri ar savām sirreālajām fotogrāfijām ieguvuši starptautisku atzinību gan modes, gan mākslas pasaulē. Pievilcīgie attēli, kuros visbiežāk redzama pati Taņa dažādās savdabīgās pozās un tērpos gleznainās ainavās, nepakļaujas racionālam skaidrojumam. Viņu etīdes balansē starp reālo un iedomāto, ievedot skatītāju neapzinātajā, dzīvnieciskajā, sapņainajā. Arī viņu radošā karjera ir kā dabas fenomens – neskaitāmas publikācijas modes un stila žurnālos Vogue, Vice, Esquire, Dazed un pat sadarbība ar Lady Gaga viņus noteikti padara par modīgākajiem ukraiņu fotogrāfiem.

21. maijā plkst 16.00 kim? norisināsies saruna ar māksliniekiem; ieeja bez maksas.

Foto: publicitātes

Darjas Meļņikovas un Agatas Meļņikovas kopizstāde

«Spoguļotāji» ir mākslinieces Darjas un komponistes Agatas Meļņikovu otrā kopizstāde un tās pamatā ir māsu savstarpējā saprašanās un līdzpārdzīvošana, atrodoties vienai otras «pusē». Māsas jau iepriekš ir sadarbojušās vizuālās mākslas un mūzikas performanču projektos, kā arī ir sākta īpašas juvelierizstrādājumu līnijas izveide. Meļņikovu atsevišķajās praksēs nereti tiek izmantota dizaina valoda ar nolūku panākt līdzsvaru starp skaisto un intriģējošo, starp roku darbu un masu produkciju, tāpēc viņu kopdarbs izpelnās ievērību ar to, ka šķiet nereti mīklains, drosmīgs vai pat grūti izprotams. Arī gaidāmā kopizstāde to visu aptvers un tajā pašā laikā būs kā sava veida māsu harmoniska spoguļošanās jeb sinhroni izpildīta deja. Izstādes telpā būs skatāma instalācija ar viens otru atdarinošiem un atspulga veidā izvietotiem objektiem. Izstādi pavadīs māsu saruna ar Sergeju Timofejevu.

Darja Meļņikova (1984) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu un veidojusi personālizstādes Maskavā un Rīgā, kā arī piedalījusies grupu izstādēs Milānā, Tallinā, Ņujorkā u.c. Darja ir pirmās kim? Rezidences balvas ieguvēja 2015.gadā, kā rezultātā viņa pavadīja divus mēnešus rezidencē KW mākslas institūtā, Berlīnē.

Agata Meļņikova (1988) absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas vēstures un teorijas nodaļu. Viņa ir 2015. gadā Latvijas Nacionālās Operas repertuārā iekļautās viencēliena baleta izrādes «Tuvāk ekvatoram» oriģinālmūzikas autore un pagājušā gada Red Bull Music Academy Montreal absolvente. Darbojoties ar skatuves vārdu Sign Libra, līdz šim uzstājusies ar dzīvām performancēm Monreālas planetārijā un vienā no Ņujorkas pasākumu sērijām Ambient Church. 2016. gadā aizsākusi radošo darbību arī vizuālās mākslas jomā.

Saruna ar māksliniecēm 1. jūnijā plkst 18.00 kim?; ieeja bez maksas.

Piedalies konkursā un laimē!

Foto: publicitātes

Personālizstāde

Tā kā Tobiasa Kaspara izstādes atklāšana kim? Laikmetīgās mākslas centrā iekrīt laikā, kad Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) tiek atzīmēti desmit gadi kopš baleta «Anna Kareņina» iekļaušanas repertuārā, mākslinieks izvēlējies Ļeva Tolstoja darbu un Annas Kareņinas tēlu par sākumpunktu savai pirmajai personālizstādei Rīgā. Atšķirībā no LNOB iestudējuma un lielākās daļas romāna ekranizējumu Tobiass Kaspars neuzsver mīlas trīsstūri Kareņina–Vronskis–Kareņins, drīzāk dažādus «ķermeņus fonā», sižeta blakuslīnijas un elementus, kas ļauj paraudzīties uz Kareņinu viņas laika un mūsdienu problēmu kontekstā un pārdomāt tādas tēmas kā progress, sabiedrības normas un iekšējā cīņa.

Mākslinieks pieder pie jaunākās t.s. «tēlu piesavināšanās» paaudzes māksliniekiem, kura darbi uzdod jautājumus par tēlotājmākslas lomu plašākā kultūras ainā. Viņu īpaši interesē tas, ka mākslas skatītāju skaits pēdējā desmitgadē ir būtiski pieaudzis un tēlotājmāksla šobrīd intensīvi konkurē ar masu kultūru. Izvēlējies Annas Kareņinas tematiku, Kaspars rada izstādes vietai pielāgotu instalāciju, kas atrodas ārkārtīgi tuvu citam kultūras pasākumam, kuru ieskauj mākslinieciska spriedze un acīm redzama atkarība.

Tobiass Kaspars (1984) veidojis izstādes Eiropā, ASV un Brazīlijā, un viņa mākslas darbi nereti tiek uztverti kā daļa no plašāka darbu kopuma, ar tādiem nosaukumiem kā «Maisīgais zilais džemperis» (2010), «Ķermeņi fonā» (2012), «Mirdzošais gredzens» (2013), «Draugi, mīļākie & finansisti» (2014), «Divas pilsētas – divas dzīves» (2015), «Iela» (2016). Kopš 2009. gada Tobiass Kaspars ir viens no izklaidei veltītā astoņu numuru žurnāla PROVENCE izdevējiem. Šā gada pirmajā pusē iznāca Tobiasa Kaspara grāmata «New Address» (Jaunā adrese - latv.val.), atzīmējot mākslinieka pārcelšanos uz Rīgu.

Pasākums ar Tobiasu Kasparu 7. jūnijā plkst 18.00 kim?; ieeja bez maksas.

Foto: publicitātes

Katrīnas Čemmes personālizstāde

Mākslinieces Katrīnas Čemmes pirmās personālizstādes pamatā ir autores interese reizē vadīt un izsekot «brīvgaitā palaistas», iedomātas tenisa bumbiņas kustībai nelielās izstādes telpas ietvaros. Izmantojot tenisa spēli kā metaforu realitātes neizbēgamajai kustībai, izstāde ne tikai apskata pretrunas starp šīs realitātes uztveri un tās radīšanu, bet pat vēl vairāk – tā mēģina pārkāpt un notvert objekta tapšanas mirkli kustībā skatītāja apziņā. Vai tas izdosies, būs atkarīgs no skatītāja pozīcijas un attiecībām starp iekšējo sajūtu un loģiku, vērojot telpai pa perimetru izkārtoto attēlu sēriju, ģipsī atlietas tenisa bumbiņas, pāris skulptūriņas, divas metāla plāksnes ar izgaismotiem laukumiem un telpas stūros ieslēptiem redzami-neredzamiem pelēkiem putekļiem.

Piedalies konkursā un laimē!

Katrīna Čemme (1989) studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā un Vīnes Mākslas akadēmijā Austrijā. Pašlaik noslēdz maģistrantūras studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Veido grafikas un skulpturālus objektus, izmantojot materiālus ar unikālām īpašībām. Piedalījusies vairākās grupu izstādēs Rīgā un regulāri publicējas izdevumā Popper Magazine.

Iepazīšanās ar Katrīnu Čemmi 29. jūnijā plkst. 18.00 kim?; ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu