Koncerta apskats: «Zvaigžņu karu» metāls un dzimšanas dienas torte

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kristaps Ēberliņš

Piektdien, 12. maijā, naktsklubs «Melnā piektdiena» atzīmēja savu vienpadsmito dzimšanas dienu, Latvijas smagās mūzikas cienītājiem piedāvājot koncertu ar Polijas leģendāro death metal milžu «Vader» piedalīšanos.

«Vader» vārds smagās mūzikas entuziastiem liekus komentārus neprasa – 1983. gadā dibinātā grupa bija vieni no pirmajiem Austrumeiropas metālistiem, kam izdevās noslēgt līgumu ar Rietumu ekstrēmās mūzikas izdevniecību. 34 gadus vēlāk «Vader» joprojām iet spoži - veiksmīgās karjeras laikā grupa izdevusi 11 studijas albumus, no kuriem jaunākais tiek popularizēts ar pašreizējās koncertturnejas palīdzību.

Vader
Vader Foto: Kristaps Ēberliņš

«Vader» jaunākais albums «The Empire» tika izdots pagājušā gada 4. novembrī. Šā gada 1. aprīlī «Vader» Polijā sāka jaunā albuma atbalsta koncerttūres «Rise of the Empire» otro daļu, sniedzot koncertus Eiropas ziemeļu daļā.

Koncertturnejā «Vader» devusies ar vēl divām Polijas metāla grupām - ne mazāk leģendāro death metal grupu «Decapitated» un mazāk zināmo industrial death metal grupu «Thy Disease».

«Thy Disease» uzstāšanās gan izvērtās «katastrofā», jo jau no paša sākuma grupu piemeklēja tehniskas problēmas, acīmredzot ar ģitāras pastiprinātāju. Šīs problēmas novērst neizdevās, un pēc divām samocītām dziesmām grupas vokālists atvainojās publikai un paziņoja, ka tehniskās ķibeles dēļ grupas uzstāšanās tiek pārtraukta.

«Thy Disease» neveiksmes uz brīdi pabojāto noskaņojumu ātri vien atkal uzlaboja «Decapitated» eksplozīvā metāla paraugstunda, kura neatstāja vienaldzīgu gandrīz nevienu.

«Decapitated» ļoti labi iesildīja publiku «Zvaigžņu karu» metālam, un publika to novērtēja ar skaļām ovācijām. «Decapitated» spēlējuši Latvijā arī iepriekš.

Interesanti, ka «Decapitated» ģitārists Vaclavs Kjeltika (Wacław Kiełtyka) iepriekš kādu laiku spēlēja arī grupā «Vader», piedaloties 2009. gadā izdotā albuma «Necropolis» ierakstīšanā.

«Vader» koncerts sākās ar dziesmām no grupas jaunā albuma «The Empire», un skatītāju un klausītāju entuziasms bija jūtams jau no koncerta pirmajām minūtēm.

«Ir labi atkal šeit atgriezties,»

pēc koncerta ievada dziesmām Rīgai angliski paziņoja «Vader» līdzdibinātājs, ģitārists, vokālists, kā arī dziesmu un tekstu autors vienā personā Pjotrs Vivčareks (Piotr Wiwczarek).

Vader
Vader Foto: Kristaps Ēberliņš

Koncerta laikā Vivčareks vairākas reizes skatītājiem latviešu valodā pateica paldies par atbalstu un, turpinoties koncertam, nekautrējās atkal un atkal slavēt lielisko Rīgas publiku un tās piedāvāto vētraino enerģiju.

Koncerta vidusdaļā «Vader» nospēlēja vairākas dziesmas no grupas pirmā albuma «The Ultimate Incantation», tādējādi atzīmējot 25 gadus kopš šā ieraksta izdošanas.

Koncerta turpinājumā skanēja arī mūzika no «Vader» iepriekšējā studijas albuma «Tibi et Igni», bet koncerta noslēgumā grupa nospēlēja vēl dažas dziesmas no «The Empire».

Aptuveni stundu ilgais «Vader» koncerts bija paskrējis nemanot - vienaldzīgo bija palicis maz.

Vēl pēdējo reizi veltot atzinīgus vārdus Rīgas publikai, Vivčareks no «Melnās piektdienas» atvadījās ar vārdiem «Tiksimies ellē!», koncertam izskanot ar dziesmu «Send Me Back to Hell», kas ir arī pēdējā jaunā kompozīcija albumā «The Empire».

Savukārt pēdējā paklanīšanās notika, skanot «Zvaigžņu karu» Impērijas marša ierakstam.

Rīgā «Vader» ieradās no Viļņas, bet pēc «Melnās piektdienas» turneja turpinās ar koncertiem Igaunijā, Somijā un Skandināvijā.

Pēc Eiropas «Vader» dosies uz ASV, lai pēc tam atkal atgrieztos Eiropā. Savukārt šā gada rudenī grupai paredzēti koncerti arī Jaunzēlandē un Austrālijā.

«Melnās piektdienas» jubilejas koncertā piektdien piedalījās arī Krievijas thrash metal grupa «Thrashred», kā arī Zviedrijas progressive/death metal mūziķi «Nox Vorago», kas uzstājās pirms Polijas grupām.

Foto: Kristaps Ēberliņš

Saskaņā ar «Melnās piektdienas» pārstāvju iepriekš vēstīto, kopš tā dibināšanas kubā uzstājušās vairāk nekā 500 grupas, tostarp arī tādas smagās mūzikas pasaules mēroga zvaigznes kā «Cannibal Corpse», «Arch Enemy», «Enslaved», «Sepultura», «Rotting Christ», «Mayhem», «Napalm Death», «Fear Factory», «Marduk» un «Meshuggah», un citas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu