Edvards Radzinskis - Eiropas pirmizrāde Rīgā!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

26. aprīlī Kongresu namā ar savu jauno programmu «Lai paredzētu nākotni ir jāsaprot pagātne. 20. gadsimts. Kopsavilkums» uzstāsies slavenais rakstnieks, dramaturgs un vēsturnieks Edvards Radzinskis (Эдвард Радзинский), informē kompānija «Art Forte».

«Radzinskis ir smalks psihologs, kurš izcili izprot cilvēkus, kā dzīvos, tā mirušos. Viņš ir cilvēks, kurš pazīst un, galvenais, mīl savu zemi. Viņš saprot tās vēsturi. Kuram gan, ja ne viņam, var izdoties atminēt pasaulslavenās «Krievijas mīklas»?» par viņu savulaik teicis Nobela prēmijas laureāts Gabriels Garsija Markess. Katrs, kurš ir redzējis Radzinski uz skatuves vai televīzijas ekrānā, katrs, kurš ir lasījis jel vienu viņa grāmatu, piekritīs slavenajam kolumbiešu prozaiķim.

Neviens un nekad mums un mūsu bērniem neizstāstīs to, ko stāsta Radzinskis. Tas, ko viņš pavēsta no skatuves, nav izlasāms vikipēdijā, un to nevar uzzināt skolas mācību stundās. Diplomētais vēsturnieks Radzinskis nesauc sevi par zinātnieku. Gluži pretēji – viņš vienmēr uzsver to, ka vēstures nozarē ieņem rakstnieka vietu.

80 gadus vecā Edvarda Radzinska uzstāšanās ir unikāls autorimprovizācijas formāts, kurā «vēsturiskā karte» saskaras un pārklājas ar mūsdienu dzīves reālijām un daudzi notikumi iegūst jaunu redzējumu. Tikai koncertzālēs Radzinskis ir galēji atklāts. Viņa caururbjoši spožo talantu un izcilo oratora meistarību pa īstam saprast un izjust var tikai tiekoties personiski, aci pret aci. Tās nav lekcijas – tas ir vēstures teātris slavena rakstnieka izklāstā. Viņš ārkārtīgi reti ļauj savus autorvakarus translēt televīzijā. Šīs sarunas, atzīstas pats rakstnieks, viņš risina tikai ar tiem, kuri ir zālē.

Edvards Radzinskis ir īsta dzīvā leģenda. Viņa lugas ir iestudējuši slavenie režisori Аnatolijs Efross, Georgijs Tovstonogovs, Andrejs Gončarovs, Valērijs Fokins, Romāns Viktjuks, Kama Ginks. To uzvedumi ir veidoti ASV, Kanādā, Latīņamerikā, Francijā, Vācijā, Zviedrijā, Somija un Japānā u. c.

Viņa veidotie raidījumi par vēstures tēmām Krievijas TV Pirmajā kanālā ir apbalvoti ar četrām nacionālajām televīzijas balvām TEFI.

Viņa grāmatas izdotas pasaules lielākajās izdevniecības ASV, Anglijā, Francijā, Vācijā, Itālijā, Zviedrijā, Japānā, Somijā un Nīderlandē – Doubleday, Simon and Schuster, Bertelsmann, Mondadori, Norstedts, WSOY, NHK, Hodder and Stoughton u. c. Par pasaules nozīmes bestselleriem ir kļuvuši romāni no viņa vēsturiski biogrāfiskās triloģijas par «Krievijas pēdējiem cariem» Nikolaju II, Staļinu un Rasputinu.

Janvāra beigās Čaikovska koncertzālē Maskavā notika Edvarda Radzinska autorvakars «Lai paredzētu nākotni, ir jāsaprot pagātne. 20. gadsimts. Kopsavilkums», un tā bija viņa vienīgā tikšanās ar Krievijas galvaspilsētas publiku pēdējā gada laikā. Rīdziniekiem ir paveicies – mums ir dota patiesi unikāla iespēja kļūt par pirmajiem šīs programmas skatītājiem ārpus Krievijas robežām. Maijā Edvardu Radzinski un viņa 20. gadsimta kopsavilkumu gaida Londonā.

Biļešu cenas – no 15 līdz 50 eiro, tās var iegādāties «Biļešu Paradīzes» kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu