Klajā nāk divi jauni Jū Nesbē romāni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vienlaikus iznākuši divi slavenā norvēģu rakstnieka Jū Nesbē (Jo Nesbø) darbi: pavisam jauns romāns «Asinis sniegā» un atkārtotā izdevumā trešais Harija Hola cikla romāns «Sarkankrūtītis», informē «Zvaigzne ABC».

«Asinis sniegā» lasītājiem atklās jaunu šķautni Jū Nesbē rakstnieka daiļradē. Lai gan tas ir kriminālromāns un bagāts ar asiem sižeta pavērsieniem, vienlaikus «Asinis sniegā» ir poētisks un ironisks dēku stāsts. Tā galvenais varonis ir Ūlavs, vīrs, kurš, kā pats atzīst, nevar nodarboties ar banku aplaupīšanu vai auto zagšanu. Arī labs suteners no viņa neiznāk. Ūlavs ir izcils tikai vienā profesijā – viņš ir algots slepkava. Kad pelni iztiku, nogalinot cilvēkus, ir diezgan grūti ar kādu nodibināt tuvas attiecības. Tomēr beidzot Ūlavs ir saticis savu sapņu sievieti. Tiesa, līdz ar to radušās divas pamatīgas problēmas. Pirmkārt, viņa ir bosa sieva. Un, otrkārt, – Ūlavs tikko ir saņēmis uzdevumu viņu nogalināt...

Foto: publicitātes

Tas, cik smalki un skaisti Jū Nesbē pamanās risināt šo it kā triviālo situāciju, ir brīnumaini. Lasītājs, pieradis pie vīrišķīgi skarbā, brīžiem pat brutālā Harija Hola, pēkšņi nonāk Ūlava pasaulē. Un neticami, cik skaista tā ir! Cik neparasta! Izbaudiet – un gaidiet, drīzumā (aprīlī) iznāks arī šā cikla otrā grāmata «Pusnakts saule».

Savukārt «Sarkankrūtītis» latviešu valodā izdots atkārtoti, un tas vēsta par laiku, kad Harijs Hols pirmo reizi sastopas ar savu mūža mīlestību Rākelu. Iepazīšanās iemesls, protams, ir kārtējā izmeklēšana, un iespējamais vainīgais – Rākelas tēvs. Tomēr romānā «Sarkankrūtītis» romantikai atvēlēts maz vietas, šajā grāmatā Jū Nesbē pievērsies politikai un Otrā pasaules kara laika noziegumiem. Lai cik seni tie liktos mūsdienu cilvēkam, ir notikumi, kuru atbalsis vēl šodien atstāj paliekošu iespaidu uz cilvēku dzīvi. Ir slepkavas, ir upuri – un ir arī tiesneši un bendes. Pat Harijam Holam grūti izsecināt, kuri te darbojas likuma ietvaros, bet kuri jau sen pārkāpuši itin visas saprāta robežas...

Foto: publicitātes

Šogad aprit 20 gadi, kopš iznāca pirmā grāmata par izmeklētāju Hariju Holu, – norvēģu valodā tā izdota 1997. gadā. Norvēģijā vien kopumā pārdoti vairāk nekā trīs miljoni Jū Nesbē romānu eksemplāru, viņa darbi tulkoti vairāk nekā 50 valodās, pasaulē kopumā pārdoti vairāk nekā 33 miljoni eksemplāru. Romāns «Slāpes» (latviešu valodā iznāks šāgada rudenī!) Norvēģijā piedzīvo rekordu – pirmajā metienā tiek drukāti 300 000 eksemplāru (tas ir lielākais metiens norvēģu izdevējdarbības vēsturē!). Un jau oktobrī gaidāma filmas «Sniegavīrs» pasaules pirmizrāde ar Maiklu Fasbenderu Harija Hola lomā.

Pieejamas arī e-grāmatas.

www.zvaigzne.lv

Romānu «Sarkankrūtītis» no angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska.

Romānu «Asinis sniegā» no norvēģu valodas tulkojis Ilmars Briška.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu