Ed Sheeran «÷»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @SiteEdSheeranBR

Kāds tur vēl karalis, kāds no jums iesauksies! Arī es sākumā biju skeptisks (var palasīt Šīrana debijas albuma recenziju)... Protams, šis rudais britu jauneklis vārdā Eds Šīrans (Ed Sheeran) ir absolūts pretstats savulaik par karali dēvētajam Maiklam Džeksonam, taču palūkosimies uz faktiem.

Ed Sheeran «÷»

(Atlantic) 8/12

26 gadus vecā Šīrana iepriekšējais albums visā pasaulē pārdots vairāk nekā 10 miljonos kopiju, vairāki miljoni arī debijas albumam. Izpārdoti koncerti. Arī šogad topos dominē uzreiz divas viņas dziesmas, nerunājot par radio viļņiem un mūzikas straumēšanas servisiem, īpaši jau «Spotify», kurā Šīrana dziesmas uzstāda vienu rekordu pēc otra. Nedrīkst piemirst, ka Šīrans sacerējis daudzas veiksmīgas dziesmas arī citiem mūziķiem. Un izskatās, ka arī šis gads popmūzikā paies Šīrana zīmē. Vēl jo vairāk tādēļ, ka Adele un Teilore šogad iepauzē...

Reti kurš Edam, pilnajā vārdā Edvardam Kristoferam Šīranam, prognozēja šādus panākumus. Līdzīgi kā Adele, kas mums rada iespaidu, ka ir parasta «meitene no kaimiņmājas», arī Šīrans rada pieejama, atvērta cilvēka iespaidu (par to pats pārliecinājos intervijā klātienē), bet pats galvenais - viņš ir sasodīti talantīgs dziesmu rakstnieks. Protams, protams, tas viss nav nekas jauns. Arī jaunajā platē var saklausīt Vana Morisona ietekmes (viņš bērnībā daudz klausījies šo ziemeļīru mākslinieku), kaut ko no «U2» («Castle on the Hill») u.c. Taču

Šīrans ir iemanījies salikt notis pareizajā secībā tā, lai viņa vienkāršās melodijas un vēstījums rezonētu abpus okeānam.

Ja skatāmies uz viņa vietu dziesminieku kontekstā, tad viņš pārstāv digitālās paaudzes ielas muzikantu/dziesminieku plauktu, kurā mūziķis, izmantojot tehniskus palīglīdzekļus (loop, delay pedāļus u.tml.), rada vesela orķestra ilūziju. Arī Arēnas Rīgas koncertā pirms diviem gadiem (skat. koncerta recenziju) Eds apliecināja, ka ir viens no veiksmīgākajiem tā dēvētajiem looping māksliniekiem.

Viņa spēju uzrunāt vienkāršo klausītāju kā līdzvērtīgu, nenoraugoties uz cilvēkiem no augšas, apliecina arī smalkais PR gājiens mūzikas ierakstu veikalā HMV, kur Eds jaunā albuma izdošanas dienā uzvilka veikala pārdevēja krekliņu un pats tirgoja savus ierakstus (skat. video).

Jaunā plate, kurā iekļautas 12 dziesmas (+ 4 bonusi), līdzīgi kā pirmās divas, arīdzan nosaukta simboliski - ar dalīšanas darbības zīmi «÷». Milzīgs šīs zīmes simbols rotā arī albuma vāku. Kas īsti šajā platē tiek sadalīts?

Foto: @SiteEdSheeranBR

Nelielai atkāpei jāpastāsta, ka pēc «Grammy» balvas saņemšanas pagājušā gada sākumā Eds nolēma izkāpt no mūzikas industrijas vāveres riteņa. Viņš paziņoja, ka atsakās no viedtālruņa lietošanas (īpaši jau sociālo tīklu) un dodas apceļot pasauli. Ar viņu bija iespējams sazināties tikai pa e-pastu. Jums varētu likties jocīgi, ka mūziķis, kurš būtībā to vien dara, kā ceļo ar koncertiem no vienas pilsētas uz otru, izdomājis, ka derētu tomēr vēl mazliet paceļot... Pats

Eds skaidro, ka koncertturneju laikā viņš redz tikai lidostas un neko citu aplūkot viņam laika nesanāk, tāpēc viņš nolēmis apceļot pasauli «pa īstam».

Viņš pabija Islandē, kur vulkāna karstajā avotā apsvilināja kāju, pabija Austrālijā, kur saticies ar cilvēkiem, kas par viņa eksistenci neko nezināja... Būtībā izvēdināja galvu. Tiesa, jau pirms došanās ceļā Edam bija sacerētas vairākas jaunas dziesmas, aptuveni 60% jaunā albuma materiāla, un, kad viņš atgriezās studijā, atlika tikai jau gatavās dziesmas ierakstīt, plus papildus kādu pārīti sacerēt klāt.

Muzikāli nekādu lielu pavērsienu šajā platē nav. Tiesa, albums kā vesels kopā īsti neturas, bet tas likumsakarīgi. Eds pārstāv jau to mākslinieku paaudzi, kas fokusējas uz vienu dziesmu un singlu un

albumam kā konceptuālam mākslas darbam lielu uzmanību nevelta.

Līdz ar to katra otrā dziesma ir potenciāls radio hits.

Plati ievada «Eraser» - deklamācija (par viņa dzīvesveidu, panākumiem mūzikas industrijā) akustiskās ģitāras pavadībā, seko nostalģiskais «Castle on the Hill» ar U2 raksturīgu ģitāras rifu, kurā viņa «varonis» atgriežas dzimtajās ārēs... Seko soulmūzikas ietekmēta balāde «Dive», kurā brīžiem Eds izklausās pat kā R.Kelijs, savukārt «Shape of You», kas tapis «ar Rianu prātā», apliecina, ka Šīranam ir viena no «karstākajām rokām» hitu sacerēšanā.

«Perfect» ir vēl viena soulīga melodija, kas veltīta viņa draudzenei, savukārt «Galway Girl» ir īru tautas mūzikas un popmūzikas hibrīds par kādu īru meiču, kura iemīlējusies angļu zellī.

«She played the fiddle in an Irish band,
But she fell in love with an English man.»

«Happier» varētu būt no Džeimsa Blanta repertuāra, un tā mēs varētu turpināt vēl un vēl...

Eds Šīrans var patikt, var nepatikt, bet šogad ar šo jaunekli nāksies rēķināties visiem. Raķete ir palaista!

Izdošanas datums - 03.03.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu