Pieci atmaskoti parapsihologi ar "pārdabiskām spējām" (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums

Cilvēku apetīte pēc neizskaidrojamā, mistiskā ir apbrīnojami liela. Mūsu pašu pusē (piemēram, kādā ciemā pie jūras) ir uzradušies vairāki cilvēki, kuri piedēvē sev īpašas spējas - spēju sniegt padomus un dziedēt. Un gūst panākumus, jo, kā liecina pētījumi, aptuveni puse Latvijas iedzīvotāju tic ļaunai acij, burvestībām, horoskopiem un nākotnes pareģošanai... Daži no šiem dziedniekiem sevi dēvē šķietami zinātniskā vārdā - par parapsihologiem, proti, tie nav psihologi, bet psiholoģijai blakus stāvoši (grieķu: para - blakus). Viņu uzmanības lokā tādi fenomeni kā telepātija, gaišredzība, retrospekcija (spēja redzēt pagātnes notikumus, precīzi tos aprakstīt), iedarbošanās uz priekšmetiem ar cilvēka domām, neizmantojot muskuļu spēku, u.tml.

 
Uri Gelers
Uri Gelers Foto: TASS/LETA

Karotīšu locītājs Uri Gelers

70. gados, kad vēl gaisā virmoja hipiju kultūra, par īstu slavenību kļuva kāds izskatīgs jauneklis vārdā Uri Gelers (Uri Geller). Viens no viņa slavenākajiem trikiem bija karotīšu locīšana ar prāta palīdzību. Viņš piedēvēja sev īpašas spējas, un cilvēki viņam ticēja. Viņš arī apgalvoja, ka prot lasīt citu cilvēku domas...

1982. gadā slavenais iluzionists Džeimss Randijs izdeva grāmatu, kurā atmaskoja Geleru. Kā izrādās, karotītes pirms trika izpildes jau bija ieliektas, un arī domu lasīšana izpaudās ar slepena spogulīša palīdzību, lai redzētu, ko «klients» zīmē.

2007. gadā pats Gelers atzina, ka ir šarlatāns, taču vēl šodien viņš turpina maldināt cilvēkus, tiesa, tagad viņš sevi dēvē par «izklaidētāju».

«Es vairs neapgalvoju, ka man piemīt pārdabiskas spējas. Es esmu izklaidētājs... viss mans tēls ir mainījies,» viņš atzina.

 
Teresa Kaputo
Teresa Kaputo Foto: video

Teresa Kaputo, kas sarunājas ar mirušajiem

TLC kanāla realitātes šova «Long Island Medium» vadītāja Teresa Kaputo daudziem amerikāņiem ir likusi noticēt, ka spēj komunicēt ar mirušajiem. Taču zināms, ka viņa bieži vien pirms tikšanās ar cilvēkiem ar savu asistentu palīdzību ievāc nepieciešamo informāciju un meistarīgi manipulē. Bieži vien viņas minējumi ir absolūti nepareizi, taču tas neliedz viņai turpināt nodarboties ar šarlatānismu, rakstīt bestsellerus un apceļot plašo Ameriku.

 
Pīters Popofs
Pīters Popofs Foto: video

Alleluja! Dziednieks un sludinātājs Pīters Popofs

Viens no slavenākajiem televīzijas Dieva tā Kunga vārda sludinātājiem bija Pīters Popofs (Peter Popoff), kurš sev piedēvēja spēju dziedēt cilvēkus no neizārstējamām slimībām (esat taču redzējuši, kā cilvēks ar kustību traucējumiem nomet kruķus un sāk staigāt), kā arī lika visiem noticēt, ka spēj uzminēt dažādus faktus (adreses, vārdus utt). Tas viss, protams, bija meli.

Jau minētais iluzionists Džeimss Randijs 80. gados nolēma izpētīt šo fenomenu. Patiesība izrādījās pavisam vienkārša. Popofa ausīs bija ielikta austiņa, kas darbojās bezvadu režīmā, un viņa asistente (sieva) visu informāciju dievkalpojuma laikā viņam nodiktēja, izmantojot datus no apmeklētāju aizpildītajām anketām.

Pēc šīs atmaskošanas Popofs paziņoja, ka ir bankrotējis, taču drīz atgriezās pie šarlatānisma un pārliecināja cilvēkus pirkt viņa «svēto ūdeni», kas palīdz tikt vaļā no parādiem. Alleluja!

 
Foksu māsas
Foksu māsas Foto: Publicitātes foto

Foksu māsas - sarunas ar gariem

1848. gadā divas pusaugu māsas - Ketrīna un Margareta Foksas (Catherine un Margaretta Fox) kopā ar vecākiem ievācās nelielā mājā Haidesvilā Ņujorkā. Naktīs meitenes sāka dzirdēt dīvainus trokšņus un drīz «saprata», ka tas ir kāds spoks, kas vēlas ar viņām sarunāties. Kā vēsta leģenda, izmantojot vienkāršu sazināšanos, kur divi klaudzieni nozīmē «jā», abu māsu mamma - Foksas kundze izdibināja, ka trokšņu cēlājs tik tiešām ir spoks - vīrietis, kurš šajā namā nogalināts, un arī viņa slepkava reiz bija dzīvojis šeit. Māsas vēlāk «saprata», ka spēj sazināties arī ar citiem spokiem, un drīz kļuva populāras visā pilsētā.

Pie Foksu ģimenes nama pulcējās tūkstošiem cilvēku, kas vēlējās kontaktēties ar gariem. Un līdz ar to pasaulē popularitāti ieguva tā dēvētais spiritisms.

1849. gadā Margareta Foksa sniedza medija spēju paraugdemonstrējumu, kas tikai nostiprināja viņas slavu.

Tomēr, būdama jau gados, Margareta atzinās, ka tas viss iesākās kā nevainīga bērnu spēle ar auklā piesietu ābolu, un vēlāk meitenes iemācījās klauvēt ar kāju pirkstiem tā, lai neviens nemana.

 
Eds un Loreina Voreni
Eds un Loreina Voreni Foto: Publicitātes foto

Dēmonu izdzinēji - Eds un Loreina Voreni

Eda un Loreinas Vorenu (Ed & Lorraine Warren) vārds pēdējos gados aktualizējies, pateicoties Džeimsa Vana šausmu filmai «Ļaunuma izsaukšana». Filmā galvenās lomas atveido «Oskara» nominante Vera Farmiga un Patriks Vilsons. Šis katoļu pārītis izmeklējis daudzas paranormālas lietas, no kurām slavenākais ir Amitvilas rēga gadījums, taču nevienā no lietām nav konstatēts zinātnisks pierādījums spoku, dēmonu vai ļauno garu eksistencei. Atliek tikai ticēt... un daudzi tic!

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu